Home Ostalo Srbija odustala od uvođenja 5G mreže u 2021. godini

Srbija odustala od uvođenja 5G mreže u 2021. godini

Srbija neće tokom 2021. godine dobiti 5G mrežu, iako je tako ranije bilo planirano. Vlada i telekomunikacione kompanije su se složili da nije vrijeme za velike investicije u mreže nove generacije, te da je bolje ulagati u dodatni razvoj 4G mreže u svim dijelovima zemlje. Ova odluka donesena je uprkos tome što su ranije iz srbijanske Regulatorne agencije za elektronske komunikacije izjavljivali da je 5G presudan za gospodarski napredak zemlje, a samim time i za građane.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Premijerka Ana Brnabić potvrdila je da ulaganja u 5G sljedeće godine neće biti, jer ona građanima – ne treba. “Posebno je važno napomenuti da građani Srbije u ovom trenutku nemaju nikakvu potrebu za 5G mrežom. Za 5G eventualno ima potrebu naučna zajednica, oni koji koriste superračunare sa vještačkom inteligencijom. Ali, nama kao običnim građanima 5G mreža nije potrebna”, prenosi njenu izjavu N1.

Elon Musk nudio da Apple kupi Teslu

Instalacija opreme i pokretanje 5G mreža koštala bi telekomunikacione operatore desetine miliona evra, što je novac koji niti oni, a niti Vlada Srbije, trenutno nemaju na raspolaganju za sljedeću godinu.

Kentucky Fried Chicken (KFC), poznati proizvođač brze hrane, predstavio konzolu za igranje

Srbija se, inače, sporazumom potpisanim ranije ove godine u Washingtonu, obvezala da će slijediti restriktivnu politiku SAD-a kad je riječ o kupovini opreme, što znači da (sve i da krenu u tu investiciju) ne bi trebali kupovati 5G opremu od “nepouzdanih dobavljača”, primarno Huaweija.

Iz DJI tvrde kako je u SAD i dalje moguće kupiti njihove dronove

(bug)