Home Uputstva Šta je QR kod?

Šta je QR kod?

QR kod

Ako u posljednje vrijeme često viđate crno bijele kvadrate i pitate se šta je to? Naime, radi se o QR kodovima. Ovdje ćemo za one koji ne znaju da objasnimo šta je QR kod i koju Android aplikaciju možemo koristiti za skeniranje QR koda na Android telefonu ili tabletu.

Šta je QR kod?

QR (eng. quick resoposnive) kod je zaštitni znak  za vrstu dvodimenzionalne matrice koja nam omogućava da čitamo podatke preko određenog uređaja.Naravno, u našem slučaju je to Android telefon ili tablet. Prva namjena QR kodova jeste bila da prati proizvodnju dijelova u automobilskoj industriji.  Naziv je dobio jer se podaci preko njega veoma brzo učitavaju, što se i može zaključiti iz imena. Međutim, danas je QR kod postao izrazito popularan i van te industrije. Dosta se koristi u marketinškim kampanjama, kako bi kranjem korisniku olakšali pristup određenim podacima. Ako želite da saznate više i detaljnije informacije oko QR koda, to naravno možete učiniti na Wikipediji.

Kako se koristi QR kod?

QR kod može da koristi svako ko ima mobilni telefon sa instaliranom aplikacijom koja skenira i čita QR kod. Potrebno je samo da pokrenete aplikaciju, skenirate  kod i veoma brzo će vam se prikazati sadržaj koji je bio kodiran. Postoji mnogo Android aplikacija za skeniranje QR kod na Google Play marketu, slobodno možete izabrati bilo koju od njih. Mi ćemo u ovom primjeru da koristimo QR Droid, koja veoma dobro radi svoj posao.

QR Droid
QR Droid

QR kodovi se obično koriste da vas brzo i jednostavno odvedu na neku URL adresu, ali svakako to nije jedina namjena QR kodova, oni se pored toga mogu koristiti i za:

  • SMS brojeve, na koje možete odmah da odgovorite,
  • Brojeve telefona, kako bi odma pozvali određenu osobu,
  • Tekst koji možete da čitate ili da dijelite,
  • Kontake, možete da napravite svoje vizit karte.

Kako mogu ja napraviti QR kod?

Ako želite da napravite QR kod za svoje potrebe, i to se veoma lako može izvesti, jer trenutno postoji na Internetu veoma veliki broj stranica koje vam omogućavaju da to uradite besplatno. Ako redovno čitate naš portal, možete primjeti da mi od samog početka koristimo QR kodove, i za izradu istih koristimo sajt KAYWA. Ovi kodovi su dobra stvar za vas ako želite da svoj blog, web portal, vizit karticu povežete sa krajnim korisnicima i da im na jednostavan način približite informacije koje nudite.

Kakvo je vaše mišljenje o QR kodovima i da li ih koristite?