Home Apple iOS Sve češće optužbe u pravcu Apple da koriste mafijaške metode reketiranja developera

Sve češće optužbe u pravcu Apple da koriste mafijaške metode reketiranja developera

Sve su češće kritike u pravu kompanije Apple – pored kritika Odbora za pravosuđe Doma zastupnika koje su Cookovu kompaniju, Google, Facebook i Amazon prozvali zbog monopola i gušenja konkurencije i inovacija, sve su nezadovoljniji i developeri i kompanije čije su aplikacije objavljene u App Storeu. Već smo pisali o nezadovoljstvu velikih kompanija poput Spotifya i Epica Gamesa, s kojim je Apple završio i na sudu, ali nezadovoljni su i brojne male kompanije i developeri.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Nezadovoljstvo se prvenstveno odnosi na zahtjeve kompanije vezane za kupovinu unutar njihove trgovine aplikacija – sva plaćanja moraju ići preko Apple sistema kako bi Cookova kompanija uzela proviziju od 30 posto. Iako su, dakle, mnogi mali developeri nezadovoljni, oni ne žele javno kritikovati Apple jer su u strahu da njihove aplikacije ne bi bile izbačene iz Appleove online prodavnice.

Kongres SAD utvrdio da su Google, Apple, Facebook i Amazon monopolisti

Jedan od onih koji je ipak progovorio o načinu na koji Apple tretira developere jeste izvršni direktor ProtonMaila Andy Yan. Opisujući taj odnos, on nije imao blage riječi za Cookovu kompaniju te ga je usporedio s reketarenjem.

Glasine tvrde kako će iPhone još dvije generacije zadržati notch

Taj je postupak opisao na primjeru svoje aplikacije koja je dugo besplatno bila dostupna u App Storeu. Ali kada su u Appleu vidjeli porast broja preuzimanja njihove aplikacije ProtonMail, poput klasične mafijaške iznude, krenuli su od njih izvući novac, slikovito je opisao Yan. Prije dvije godine iz Applea su od njih zatražili uvođenje opcije plaćanja unutar aplikacije jer su na njihovoj internet stranici vidjeli da postoji mogućnost plaćanja pretplate za ProtonMail. Isto su zatražili da se napravi i unutar aplikacije te kako kaže Yan, nije im ostalo ništa drugo nego poslušati Apple uputstva jer u slučaju App Storea Apple je tužilac, sudija i dželat. Nisu se imali kome žaliti jer u slučaju da nisu pristali na Appleove zahtjeve ili reketarenje kako je to opisao, njihova aplikacija više ne bi bila dostupna na Apple AppStore prodavnici aplikacija.

Za manje od 7 dana zaradio 100,000 dolara od ikonica za iOS 14

Uvođenjem kupovine unutar aplikacije za svaki dolar koji korisnici potroše unutar App Storea, 30 posto ide Appleu, zbog čega je ProtonMail morao povećati cijenu pretplate.

(pcpress)