Home Ostalo Kongres SAD utvrdio da su Google, Apple, Facebook i Amazon monopolisti

Kongres SAD utvrdio da su Google, Apple, Facebook i Amazon monopolisti

We're living in a GAFA world http://internationalschooltechnology.com

Pet velikih tehnoloških kompanija, koje imaju ogroman uticaj na živote svih nas, toliko da su čak dobile i svoju skraćenicu – GAFAM koja označava Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft. I dok je većini potpuno jasno kako one potpuno vladaju tržištem, često guše konkurenciju i klasični su monopoli, napokon su i (američki) zakonodavci odlučili da se pozabave sa njima. Odnosno sa četiri GAFA kompanije, Microsoft se ovaj put izvukao.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

A znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Povjereništvo pri odboru za pravosuđe donjeg doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država završilo je istragu o monopolističkim praksama kompanija Apple, Google, Facebook i Amazon koja je započela u junu 2019. godine, a zaključci su objavljeni ove sedmice.

Sony je i dalje broj 1 kada je u pitanju tržište kamera za mobilne telefone

Prvih 5 proizvođača telefona drži 73% tržišta

Apple, Google, Facebook i Amazon koji posluju u različitim domenama imaju zajednički to da zlopotrebljavaju svoj tržišni položaj, zaključilo je povjereništvo. U 451 stranica izvjetaja, koje je sastavljeno na osnovu preko milion dokumenata i nakon raznih svjedočenja industrijskih stručnjaka, svjedoka, kao i zaposlenih te direktora navedenih kompanija, zaključuje se da je svaka od kompanija vlasnik platforme na kojoj ujedno plasira i vlastite proizvode i usluge, te ostale korisnike platforme stavlja u nekonkurentan položaj.

Glasine tvrde kako će iPhone još dvije generacije zadržati notch

Za manje od 7 dana zaradio 100,000 dolara od ikonica za iOS 14

Na primjer, Google je vlasnik najveće platforme za oglašavanje na internetu, a ujedno se i sam oglašava preko nje. Takođe diktira cijene i kompanijama koje se oglašavaju (Google Ads), kao i kompanijama kod kojih se oglašava (Google AdSense). Amazon je najveća platforma za internet kupovinu u SAD-u, a preko svoje platforme prodaje vlastite proizvode pod Amazon Basics brendom. Apple je vlasnik iOS prodavnice preko koje prodaje svoj softver, a Facebook prema izjveštaju ima defacto monopol na tržištu društvenih mreža.

Kompanija Zeiss predstavila kameru zasnovanu na Androidu

Huawei potvrdio na koje telefone stiže Harmony OS

Odbor smatra da se kompanije koje koriste navedene platforme ne mogu takmičiti s vlasnicima tih platformi koji ne podliježu obvezama dijeljenja prihoda ili plaćanja oglašavanja za svoje proizvode, a prozvane kompanije preuzimanjima ubijaju bilo kakve pokušaje konkurencije vlastitim platformama.

AMD predstavio Ryzen 5000 seriju desktop procesora zasnovanu na Zen 3 arhitekturi

Intel najavio 11. generaciju Core procesora za prvi kvartal 2021. godine

Odbor tvrdi da Google, Facebook, Apple i Amazon ne bi smjeli istovremeno biti vlasnici i korisnici svojih platformi jer ih to stavlja u bolji položaj u odnosnu na ostale korisnike. Odbor je predložio “strukturalna odvajanja” koje bi te kompanije trebale napraviti kako bi se očuvalo tržišno takmičenje.

Apple A14 Bionic čipset je brži od Snapdragona 875 ali ne i od Exynos 1000 čipseta

Analitičari očekuju da Microsoft (ponovo) kupi kompaniju Nokia

Kako prenosi Reuters, sve prozvane kompanije slično su odgovorile na rezultate istrage navodeći da se ne slažu sa zaključcima i da posluju u interesu korisnika.

Huawei potvrdio na koje telefone stiže Harmony OS

Kompanija za reciklažu prevarila Apple za 100,000 iOS uređaja

U izvještaju su navedeni rezultati istrage i prijedlozi za zakonodavna i izvršna tijela SAD-a, koju mogu, ali i ne moraju reagovati. Tako da je veoma moguće da sve ostane na riječima, a Google, Facebook, Amazon i Apple nastave poslovati kao i do sada.

(balkanandroid/mobhr)