Home Apple iOS Sve što je Apple prećutio na iPhone 12 predstavljanju

Sve što je Apple prećutio na iPhone 12 predstavljanju

Apple običava na glamurozan način i u superlativima predstaviti svoje nove mobitele, ali isto tako ima naviku i prešutjeti neke manje ugodne detalje. Pokušali smo na jednom mjestu sabrati sve što se za sada o iPhoneu 12 i njegove četiri verzije saznalo, a nije na sva zvona oglašavano.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Kao što znamo, novi iPhone 12 niti u jednoj verzijii neće se prodavati s uključenim strujnim adapterom i uobičajenim “žičnim” EarPods slušalicama. Apple će vam, u slučaju da ih već nemate kod kuće, vrlo rado prodati dodatni punjač i slušalice, to smo već od ranije znali. Međutim, kako su se ažurirale stranice Appleovog webshopa, saznalo se da će ova promjena zahvatiti ne samo novi iPhone 12, kako su to sinoć najavili – već apsolutno sve modele iPhonea koji se od sada nalaze u prodaji.

Apple predstavio iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max

Odlučite li se, dakle, za novi iPhone bilo koje generacije, dobićete ga u kutiji – samo s kablom za punjenje. Ako ništa, barem su cijene starijih modela sada snižene. Dobročinitelji u Appleu snizili su i cijenu EarPods slušalica s 29 na 19 dolara, kad ih već ne planiraju isporučivati s telefonima. Ako ste se pitali, cijena strujnog adaptera s USB-C priključkom kod Applea je 19 dolara.

Sve češće optužbe u pravcu Apple da koriste mafijaške metode reketiranja developera

Dvostruki MagSafe punjač koji bi trebao istovremeno puniti Apple Watch i iPhone neće se naći u prodaji kada i novi modeli mobitela. Apple je sitnim slovima najavio da će on u prodaju “nekada kasnije”, ali nije navedeno točno kada. Na webshopu se već može naći “obični”, jednostruki MagSafe punjač po cijeni od 39 dolara i za sada nepoznatim datumom dobavljivosti.

Glasine tvrde kako u novembru stiže prvi ARM bazirani MacBook

Osim za američke kupce koji imaju ugovore na Verizonu i AT&T-u, cijene iPhonea 12 biće 30 dolara viša nego je to oglašavano (729 umjesto 699, te 829 umjesto 799 dolara za ulazne modele). Kad je riječ o cijenama za region, njih ćemo objaviti čim ih saznamo.

Za manje od 7 dana zaradio 100,000 dolara od ikonica za iOS 14

Usput, ako ste se pitali, najskuplji iPhone 12 Pro Max s 512 GB prostora za skladištenje košta u SAD-u 1.399 dolara. Trenutno najjeftiniji model je ovogodišnji iPhone SE, s početnom cijenom od 399 dolara za verziju s 64 GB – što čini do sada najširi raspon cijene novih iPhonea u ponudi.

Apple promijenio izgled svog emoji-ja sa maskom

Podršku za 5G mreže nove generacije imaće sve verzije iPhonea 12, ali ne jednaku. Modeli za svjetsko tržište podržavaće sub-6G mreže, dok će isključivo na tržištu SAD-a biti dobavljivi modeli s podrškom za 5G mmWave mreže.

Apple A14 Bionic čipset je brži od Snapdragona 875 ali ne i od Exynos 1000 čipseta

Apple ne objavljuje tačne specifikacije već se hvali s brojem sati tokom kojih se uređaji mogu koristiti. Evo kako to Apple opisuje, ali i kapaciteti baterija koji stižu iz nezvaničnih izvora:

  • iPhone 12 mini: 15 sati video sadržaja, 10 sati streaminga, 50 sati muzike – 2227 mAh
  • iPhone 12: 17 sati video sadržaja, 11 sati streaminga, 65 sati muzike – 2775 mAh
  • iPhone 12 Pro: 17 sati video sadržaja, 11 sati streaminga, 65 sati muzike – 2775 mAh
  • iPhone 12 Pro Max: 20 sati video sadržaja, 12 sati streaminga, 80 sati muzike – 3687 mAh

(bug)