Home Apple iOS TikTik uhvaćen da špijunira korisnike

TikTik uhvaćen da špijunira korisnike

Novi operativni sistem kompanije Apple, iOS 14, dolazi sa korisnom funkcijom pomoću koje vas obaveštava kada neke aplikacije pokušaju da pristupe osetljivim podacima. Ovaj put, “uhvaćen” je TikTok.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Radi se o tome da je TikTok pokušao da pristupi podacima koji se nalaze na clipboard-u (tu se nalaze informacije koje kopirate i delite među aplikacijama, odnosno za koje koristite cut-copy-paste). Ovde bi, naravno, potencijalno mogle da se nađu i neke informacije kojima drugi ne bi trebalo da pristupe. Međutim, izgleda da neke aplikacije pokušavaju da pristupe baš takvim podacima, a iOS 14 vam prikazuje upozorenje na ekranu ukoliko se to desi.

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

U redu, TikTok preuzima sadržaj mog clipboard-a na svakih 1-3 pritiska na tastaturu“, objavio je Džeremi Berdž, uz priloženi video. TikTok je, naravno, imao objašnjenje.

“U beta izdanju operativnog sistema ‌iOS 14‌ od 22. juna, korisnici su videli ovo obaveštenje dok su koristili brojne popularne aplikacije. Kada je u pitanju TikTok, radi se o funkciji koja služi da identifikuje neželjena ponavljanja, a ažurirana verzija se već nalazi na App Store”, saopštili su.

MacOS 11.0 će nositi ime Big Sur

Kako portal MacRumors ističe, nije jasno šta je TikTok radio sa clipboard podacima kojima je sve vreme pristupao, gde ih je čuvao, kao ni da li će ova funkcija potpuno nestati kada se ažurira aplikacija.

Kompanija Light prestaje kreirati kamere za mobilne telefone

Stvar se dodatno zahuktala kada je, takođe Berdž, objavio da ovaj problem potiče još od marta, kada takođe nisu objavili šta rade sa podacima, ali su obećali da će “uskoro rešiti problem”.

(tehnopolis)