Home Ostalo Trump se predomislio, kompanije iz SAD mogu nastaviti poslovati sa Huaweijem

Trump se predomislio, kompanije iz SAD mogu nastaviti poslovati sa Huaweijem

Na konferenciji za medije, koju je održao u sklopu sastanka zemalja članica grupe G20 u japnskom gradu Osaka, predsjednik SAD, Donald Tramp je objavio kako kompanije iz SAD mogu nastaviti poslovanje sa Huaweijem.

Iako je popuno jasno da je Huawei korišten kao pijun u trgovinskom ratu između SAD i Kine, Trump je objasnio su sankcije prestale važiti isključivo za opremu koja nije prijetnja američkoj nacionalnoj bezbijednosti, odnosno očekuje se da je u pitanju nastavak licenciranja Google Android operativnog sistema i Qualcomm čipova.

Očigledno je kako je lobiranje američkih kompanija koje sarađuju sa Huaweijem urodilo plodom. Prije svega Google kojem konkurent Android operativnom sistemu sigurno nije odgovarao, a zatim tu su  i veliki proizvođači čipova poput Intela, Microna ili Qualcomma koji su prošle godine od Huaweija naplatili 11 milijardi dolara za isporučenu robu.

Šta dalje? U toku naredne sedmice će sigurno biti jasnije u kojoj mjeri i za koje tehnologije su sankcije prema kompaniji Huawei uklonjenje, a očekuje se kako će Huawei vrlo brzo nastaviti sa dosadašnjim poslovanjem uprkos tome što je prodaja Huawei telefona opala 40% na globalnom nivou zahvaljujuči sankcijama.