Home Android Aplikacije Trump zabranio TikTok i WeChat u SAD

Trump zabranio TikTok i WeChat u SAD

Kao što je nedavno bio najavio, Donald Trump potpisao je ovoga petka, rano ujutro po našem vremenu, izvršnu naredbu kojom se praktično u SAD-u zabranjuje korištenje mobilne aplikacije TikTok. Kako predsjednik SAD-a nema ovlasti zabraniti neku aplikaciju, to je učinio tako što je stavio njenog vlasnika, kompaniju ByteDance, na “crnu listu” onih s kojima američki subjekti ne smiju poslovati. Slično je, podsjetimo, učinio i Huaweiju.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

SAD najavljuje zabranu korištenja američkih aplikacija na svim kineskim uređajima

U izvršnoj naredbi kao obrazloženje odluke stoji da TikTok predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti jer prikuplja velike količine podataka o američkim korisnicima, koji potom imaju mogućnost završiti u rukama kineske vladajuće Komunističke partije. Uz to u odluci stoji da TikTok cenzuriša slobodu govora, kao i da na domaćem tržištu služi za širenje dezinformacija.

Google sprema futrole za svoje telefone od recikliranih plastičnih boca

Odluka o zabrani poslovanja s ByteDanceom za američke će osobe i poslovne subjekte stupiti na snagu za 45 dana. Ne dogodi li se u međuvremenu da Microsoft ili netko drugi preuzme američki dio poslovanja TikToka, poslovanje bi ByteDanceu u SAD-u moglo biti značajno otežano ako ne i nemoguće, pa je i korištenje same aplikacije pod znakom pitanja.

Samsung telefoni će od sada dobijati Android nadogradnje tri umjesto dvije godine

Osim komapnije ByteDance, Trump je drugom izvršnom naredbom donio slične odredbe koje se tiču kompanije Tencent, odnosno njihove mobilne aplikacije za instant poruke, plaćanja i društvene mreže, WeChat. Ova je aplikacija vrlo popularna u Kini, u svijetu ima preko milijardu korisnika, a Trumpova administracija takođe ih optužuje za prikupljanje podataka i prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Zabrana poslovanja s Tencentom za američke subjekte takođe stupa na snagu za 45 dana.

Više od pola milijarde ljudi u Kini plaća mobilnim telefonom

WeChat je inače aplikacija za čije korištenje morate skenirati dokument izdat od strane Vlade NR Kine ili da vas autorizuje neko ko je već aktivan, a sama aplikacija ima mnogo dodataka i praktično mijenja platne kartice koje su uobičajene od nas. Kako to izgleda, pogledajte u našem snimku.

Ovako u Kini plaćaju. Niko ne nosi kartice ili novac uz sebe, sve preko telefona i WeChat aplikacije

Gepostet von Balkan Android am Donnerstag, 16. August 2018

(bug)