Home Ostalo SAD najavljuje zabranu korištenja američkih aplikacija na svim kineskim uređajima

SAD najavljuje zabranu korištenja američkih aplikacija na svim kineskim uređajima

Kineski Huawei je bio na putu da postane najveći proizvođač mobilinih telefona na svijetu (prema izvještajima iz Q2 2020. godine to je i postao – op. ur.) ali je taj nalet zaustavljen američkim sankcijama koje su za cilj imale da povrijede kompaniju povezanu sa kineskim vlastima.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Iako iz našeg iskustva, Huawei telefoni bez Google Play servisa savršeno rade, čak rade i mnoge Google aplikacije ako ih instalirate putem APK fajla, mnogi su nepravedno počeli da ih zaobilaze, a to bi se uskoro moglo dogoditi i ostalim kineskim proizvođačima telefona, poput Xiaomi, Vivo, Oppo, OnePlus, Lenovo ili Motorola, jer je Mike Pompeo, američki državni sekretar, inače bivši direktor CIA, najavio proširenje sankcija prema drugim kineskim kompanijama.

Instagram uvodi Reels kao odgovor na kineski TikTok

Sankcije se opravdavaju tim da Kina već godinama limitira Internet svojim korisnicima čime uskraćuje zapadne servise svojim državljanima, često bez navođenja bilo kakvog razloga. Lista sankcija u pripremi je:

– Blokiranje „nepovjerljivih operatora“ u američkim telekom mrežama
– Izbacivanje kineskih aplikacija iz američkih prodavnic aplikacija
– Zaustavljanje kineskih proizvođača kod preuzimanja popularnih američkih aplikacija
– Zabrana pohrane američkog intelektualnog vlasništva u kineskim cloud servisima
– Zaštita podmorskih kablova koji idu iz SAD prema ostatku svijeta od kineskih tajnih službi

Kinezi su objasnili da njihova cenzura Interneta ima za cilj da onemogući pristup pornografiji, nasilju, kockanju i sličnim sadržajima, ali mi vam iz prve ruke možemo potvrditi da su blokirani zapadni servisi koji imaju velike konkurente u Kini poput Baidu (Google) ili Weibo (Facebook/Twitter).

Google Files aplikacija dobija Safe folder zaštićen PIN-om

Ostaje da se vidi kako će se razvijati najavljene sankcije, te kakav odgovor će spremiti kineski proizvođači telefona jer Huawei je napravio dobru stvar sa svojom Petal Search aplikacijom koja instalira Android aplikacije putem APK fajlova iz raznih izvora.