Home Uputstva Uputstvo: kako strimovati igre sa vašeg pametnog telefona ili tableta?

Uputstvo: kako strimovati igre sa vašeg pametnog telefona ili tableta?

2016.-ta godina je pravo vrijeme da izgradite svoj brend. A ako imate noviji pametni telefon ili tablet, možete početi odmah sa izgradnjom svog brenda strimanjem mobilnih igara.

Ako vaš uređaj radi na Androidu 5.0 ili novijem, snimanje ili strimovanje igara je jednostavno. Na iOS-u je to malo kompleksnije, no nije nemoguće. Također, procedura se razlikuje u zavisnosti od toga da li prenosite video na Twitch, YouTube ili negdje drugo. Kako se to radi? Saznajte ispod.

Android

Ako imate Android 5.0 ili noviji, možete odmah strimovati igre sa jednom od sljedećih aplikacija:

Kamcord pruža iskustvno slično Twitch-u, i dom je strimovima popularnih igara poput Clash of Clans i Boom Beach. Mobcrush je sličan Kamcordu, ali je još uvijek u BETA fazi i možete ga skinuti sa Mobcrush web stranice. YouTube Gaming dopušta strimovanje direktno na YouTube, no problem je u tome što se natječete sa strimovima sa konzola i PC-jeva.

iOS

Snimanje na iPhone ili iOS uređajima je istovremeno i jednostavnije i komplikovanije nego na Androidu, iz razloga što iOS ne dopušta aplikacijama trećih strana da strimuju sadržaj sa vašeg uređaja. Dakle, nemoguće je strimovati sa Kamcord ili YouTube Gaming aplikacijom. No, ako posjedujete Mac računar, stvari su poprilično jednostavne – jednostavno priključite svoj iOS uređaj na računar, i dobiti ćete opciju da snimate ekran vašeg uređaja. Nakon toga možete koristiti programe poput OBS ili Xsplit da strimujete.

Sa druge strane, ekipa koja je napravila Kamcord nada se da će omogućiti strimovanje iOS korisnicima, tako da bi vremenom stvari mogle postati mnogo jednostavnije.