Home Uputstva Kupovina polovnog Android telefona UPUTSTVO

Kupovina polovnog Android telefona UPUTSTVO

Kupovina polovnog Android telefona je nešto što za mnoge korisnike predstavlja veliki izazov i izaziva određeni strah. Uprkos tome, poznato je da se danas ipak veći dio prije odlučuje za kupovinu korištenog telefona nego novog.  Zašto bi neko prije kupio polovni telefon nego nov? Najčešći razlozi za to su manje povoljna finansijska situacija ili jednostavno velika isplativost s obzirom da je u principu sjajno sačuvan korišten telefon znatno jeftiniji od novog identičnog telefona.

Tako nisu rijetke ni situacije da je vrlo malo korišten telefon visoke klase jeftiniji od novog telefona niže klase, i to vrlo vjerovatno bez žrtvovanja bilo kakve funkcionalnosti. Za ovakvu vrstu korisnika utočište predstavljaju razni kupoprodajni sajtovi gdje je moguće vidjeti sve i svašta, uključujući i potencijalne pokušaje prevare.

S obzirom da testiranje ispravnosti korištenog telefona i nije baš najlakši zadatak, u uputstvu je objašnjeno na šta možete obratiti pažnju pri pregledu uređaja.

Kao kriterij za odabir komponenata za pregled koristili smo učestalost kvarova i objektivnu mogućnost brzog pregleda, s tim da su kvarovi i na drugim komponentama također mogući a za neke kvarove treba i par dana da bi se ustanovili, nekada čak i više.

Također, napominjemo da se  navedeno u članku može desiti i novim telefonima.

Prije svega, stavite u uređaj odgovarajuću SIM karticu i memori karticu, ukoliko je uređaj podržava.

Vanjski izgled

Prvo što je vidljivo kad se telefon uzme u ruke je – sam telefon. Obratite pažnju na sastavne dijelove telefona, konkretno da li na svim stranama dijelovi maske uređaja ujednačeno prijanjaju jedan uz drugi jer ako se negdje nešto klima ili nešto stoji krivo na neku stranu to je mogući pokazatelj da je uređaj bio servisiran.

Dalje, skinite poklopac baterije i obratite pažnju na vijke (šarafe). Ako svi kraci šarafa nisu jednaki te ima određenih deformacija na njima koje nastaju usljed upotrebe odvijača ili šarafcigera, visoke su šanse da je uređaj nekada bio otvaran radi servisiranja.

U kakvom stanju šarafi trebaju biti

lg g2 sarafi

U kakvom stanju šarafi ne bi trebali biti

kupovina polovnog android sarafi 2

 

Ekran

Sljedeći na redu je ekran. Prije paljenja samog ekrana krenut ćemo sa pregledom prašine. Pogledajte da li ima prašine između stakla za dodir i ekrana vašeg potencijalnog Androida. Poneka mrvica ne predstavlja znak za uzbunu ali ako mrvica ima više i to na raznim stranama ekrana, vrlo je moguće da je uređaj bio otvaran a ekran ili staklo za dodir (digitizer ili u nastavku članka samo ”dodir”) mijenjani.

011-test1-dust-lcd-550x412

Šta je uzrok tome? Svaki telefon oko ekrana ima ispod zaštitni sloj deblje ljepljive izolacije čija je uloga da drži zajedno ekran i dodir, kao i da spriječi prodiranje prašine u prostor između ekrana i digitizera. Inače, taj sloj je teško vidljiv jer je sakriven ispod dijela dodira koji nije providan. Prilikom skidanja ekrana ili digitizera taj sloj u 99% slučajeva obavezno popuca, a kad se servisiranje obavi, u većini slučajeva serviseri ne stavljaju sloj ljepila preko ispucalih dijelova da bi sanirali neminovnu štetu nego jednostavno vrate dijelove bez brige za ispucale dijelove sloja, što kasnije rezultira sve većim nakupljanjem prašine.

Sada idemo na paljenje i inspekciju ekrana. Pošto nisu svi tipovi ekrana isti i imaju različita svojstva, pozabavit ćemo se pojedinačno tipovima ekrana koji se najčešće viđaju na telefonima.

AMOLED ekran

Mnogo hvaljeni ali i kritizirani AMOLED ekrani su zaista prelijepi za gledati, boje su jarke i oštre a najviše su se proslavili u Samsung telefonima najviše klase kao što su Samsung Galaxy S pa sve do Samsung Galaxy S5. Međutim, neki im pišu minus zbog prikaza nijansi boja koje nisu bliske realnosti nego su prenaglašene. Kod korištenog uređaja sa AMOLED ekranom potrebno je obratiti pažnju na više stvari a najviše na nešto što je poznato kao upržavanje (burn-in).

Upržavanje se dešava kada je na ekranu jako dugo ista slika, tako da se vremenom najčešće upržava traka za notifikacije na vrhu ekrana, kao i ikone u dnu početnog ekrana. Uglavnom, upržiti se može sve što je dugoročno gotovo stalno prisutno na ekranu pri upotrebi telefona. Sreća u nesreći je što se sve ovo može najviše vidjeti kad je na ekranu nešto ujednačene boje i nijanse. Da ne kompliciramo pojašnjenjima, najbrže ćete shvatiti ako pogledate primjer Samsunga Galaxy S na videu ispod, na ekranu se vide sivi ”duhovi” ikona koje su inače prisutne na početnom ekranu a umjesto ”duhova” bi trebala biti samo bijela boja kao i na ostatku ekrana.

[youtube id=”4QYvl7YasAw” width=”600″ height=”350″]

Da bi testirali da li telefon sa AMOLED ekranom ima ikakvog upržavanja, prebacite sljedeće slike na telefon koji testirate te ih otvorite preko cijelog ekrana. Pobrinite se da pregled vršite na najmanjem i najvećem nivou osvjetljenja.

Klasični LCD ekran

Ove ekrane vole svi koji preferiraju provjerenu staru školu, realan prikaz boja a željeli bi izbjeći burn-in koji je svojstven AMOLED ekranima. Ove ekrane karakterizira čist i vjeran  prikaz boja a sa napretkom tehnologije i prikaz je postao daleko ugodniji oku.

Kod klasičnih LCD ekrana, najčešće nepravilnosti su u vidu mrtvih piksela. Mrtvi pikseli su crne tačke na samom ekranu, a mogu biti i zelene tačke s tim da su tada vidljivi samo ako je na ekranu nešto jako tamno ili crno. Ako ih nema puno, nije problem ali se situacija mijenja ako je tu čitava armija mrtvih piksela. O čemu se tačno radi vidi se na narednim slikama koje smo postavili kao primjer. Kliknuti za uvećanje.

Dodir (digitizer)

Za testiranje dodira je najbolje ući u bilo koju aplikaciju koja zahtijeva korištenje tastature jer dodir najčešće pokaže znakove trošenja na donjem dijelu ekrana koji okupira tastatura. Kliknite na svaki simbol na tastaturi te pazite na nepravilnosti u vidu označavanja pogrešnog slova (npr. ukucava se slovo K iako je dodirnuto slovo L, vidjeti sliku) ili još gore neprepoznavanje dodira. Gornje dijelove ekrana jednostavno provjerite dodirivanjem opcija koje se na njemu nalaze. Napominjemo da kvarovi na dodiru mogu biti periodične prirode te je moguće da se ne uoče odmah. Na slici ispod je navedeno upravo pokazano a crvenom bojom je označeno područje koje je bilo dodirnuto u tom trenutku.

kupovina polovnog Android dodir touch

Kamera

Kad pokrenete kameru, pokušajte uređaj okrenuti prema nečem što je ujednačene bijele boje jer se upravo tada najbolje vide određene nepravilnosti u samom sočivu kamere. U tu svrhu može poslužiti i obični papir A4 formata ili čak kućni zid. Zatim obratite pažnju ima li nekih nepravilnosti na slici u vidu zatamnjenih pjegica itd. Usput isprobajte i blic ukoliko ga uređaj posjeduje.

Za autofokus vrijedi isto, s tim da bi za test autofokusa trebalo uslikati dvije slike. Na prvoj slici bio bi neki predmet koji se nalazi na nekoliko centimetara od kamere (macro), a na drugoj slici bi bilo nešto jako udaljeno. Ovo se radi jer na nekim uređajima se može desiti da autofokus funkcionira na blizinu a na daljinu ne i obrnuto, što svakako na kraju rezultira mutnim slikama a to je nepravilnost koju ne biste željeli.

Slušalica

Slušalica iznad ekrana koju koristite za razgovor se može lako provjeriti. Prije nego što išta započnete pobrinite se da na slušalici nema prašine. Zatim nazovite nekoga ili čak neki od brojeva telefona na koji će vam se javiti automatska sekretarica. Takvi brojevi su najčešće brojevi za podršku operatera. Pritom pojačajte ton na slušalici do kraja i prislonite na uho, ako čujete neko krčkanje ili je slušalica previše tiha, znak je da je vjerovatno vrijeme za servisiranje iste. Pogledajte i da li se ekran ugasi nakon prislanjanja uhu (ako uređaj ima senzor za mjerenje udaljenosti tj. proximity senzor).

Po mogućnosti biste usput mogli obaviti i razgovor  s nekim radi testiranja mikrofona.

Vanjski zvučnik

Ni ovdje nema puno filozofije. Pokrenite neku pjesmu, pojačajte do kraja i procijenite da li postoji ikakvo krčkanje ili preniska glasnoća.

Bluetooth

Za ovo će vam vjerovatno trebati još jedan uređaj sa bluetoothom. Uključite bluetooth na oba uređaja, odmaknite ih jedan od drugog najmanje 60 cm a zatim na testnom uređaju uključite traženje bluetooth uređaja u blizini. Ako ovaj drugi uređaj bude detektiran, znači da bluetooth radi. Bilo bi poželjno da pokušate izvršiti transfer neke manje datoteke, naravno poštujući sve iznad navedeno.

Wi-Fi

I ovo je jednostavno. Pobrinite se da se nalazite na mjestu gdje ima barem jedna Wi-Fi mreža i da niste blizu rootera. Ako Wi-Fi mreža ili više njih budu pronađene, Wi-Fi komponenta funkcionira. Bilo bi poželjno kad bi se mogli povezati na neku od Wi-Fi mreža u blizini a zatim pokrenuti bilo koji internet pretraživač u telefonu.

kupovina polovnog Android wifi

Priključak za slušalice

Za testiranje priključka za slušalice preporučuje se korištenje slušalica čiji konektor ima 2 prstena. Slušalice takvog tipa su najčešće nenamjenske slušalice, tj. slušalice koje nisu prilagođene uređajima nekog posebnog brenda. Ako imate slušalice sa 3 prstena, i one mogu ispuniti svrhu mada nekada ne moraju odgovarati testiranom uređaju, s obzirom da su takve slušalice ponekad prilagođene određenom brendu, pa postoji mogućnost nepravilnosti u radu ako se koriste sa drugim brendovima.

kupovina polovnog android slusalice prikljucak

Samo testiranje je vrlo jednostavno: pokrenite neku pjesmu sa uključenim slušalicama, pogledajte da li je zvuk uredan, da nema nekih nepravilnosti i to je to.

Priključak za USB i punjenje

Ovo je lako uraditi dokle god imate punjač i utičnicu u blizini. Jedna strana punjača u telefon, druga u utičnicu i pratiti da li je telefon počeo puniti.  Pri tome ga ostavite na punjenju jedno 30-tak sekundi. Jednostavno.

Memori kartica

Ovo se može provjeriti na više načina. Jedan od njih je da navigirate u Settings -> Storage gdje bi se trebala očitati memori kartica koju ste prethodno ubacili.

Garancija

Kada se vrši kupovina polovnog Android telefona, preporučuje se detaljno čitanje uslova garancije iz više razloga pod pretpostavkom da uređaj ima garanciju.

Prvo, pročitajte koji su uslovi garancije jer nerijetko dijelovi poput ekrana, zvučnika i drugih hardverskih komponenata telefona ne podliježu garanciji, tako da u tom slučaju faktički imate samo garanciju na software. Također, obratite pažnju na datum kupovine, rok važenja garancije i pečat.

Drugo, provjerite da li se IMEI broj telefona poklapa sa IMEI brojem koji piše na garanciji jer bez toga garancija ne može biti uvažena. IMEI telefona se može najlakše saznati na 2 načina.

– Prvi je da pročitate šta piše ispod baterije uređaja.

– Drugi način je da, naravno dok je telefon uključen, kliknete na Dialer,  (isto kao kad želite nazvati neki broj), unesete *#06# i IMEI broj će vam biti prikazan.

kupovina polovnog android imei

Ima li nešto da smo propustili spomenuti? Ako mislite da ima, budite slobodni podijeliti to sa nama u komentarima.

Napominjemo da su sve navedeno  u tekstu stvari koje neko smatra važnim a neko u potpunosti nevažnim. U pitanju su suptilnosti, tako da se u suštini sve svodi na subjektivne stavove i preferencije.