Home Aplikacije WhatsApp nikada neće biti siguran kao Telegram

WhatsApp nikada neće biti siguran kao Telegram

Nadamo se da ste na vrijeme pročitali vijest o velikom sigurnosnom propustu koji je otkriven u WhatsAppu te da ste, ako ovu aplikaciju koristite, preuzeli njezinu najnoviju verziju. A sada malo opširnije o WhatsAppu i njegovoj sigurnosti.

Pavel Durov, osnivač chat aplikacije Telegram – koja je inače poznata po svom fokusu na sigurnost – osvrnuo se na nedavne probleme WhatsAppa. Iskoristio je ovu priliku da pojasni zašto, prema njegovom mišljenju, Facebookova aplikacija za chat nikada neće biti sasvim sigurna od špijuniranja. Njegovi argumenti gotovo da se mogu sažeti u ilustraciji sa kraja članka: korisnički su podaci roba koju Zuckerbergova kompanija daje (ili prodaje) gotovo svima koji to požele.

Durov kaže kako nije iznenađen nedavno otkrivenim propustom u WhatsAppu jer kad god se u ovoj aplikaciji neki problem otkrije i zakrpa, ne prođe dugo dok se ne pojavi novi. Ovakvo ponašanje, kaže, izgleda kao da nije riječ o propustima nego o namjernom ostavljanju “zadnjih vrata” za kojekakve obavještajne agencije.

Nedostatak WhatsAppa je i u tome što njegov programski kod nije otvoren, pa javnost nema pristup (kao kod Telegrama) pogledu na to kako stvar funkcioniša iznutra. Napao je Durov i end-to-end enkripciju koju je WhatsApp implementirao daleko nakon ostalih, a da enkripcijom pritom nije zaštitio rezervne kopije poruka na svojim serverima. Metapodaci s WhatsAppa redovno se šalju obavještajnim agencijama i svima koji to zatraže, a Facebook je dovoljno financijski jak da podnese česte skandale s privatnošću koji bi manje kompanije brzo uništili.

Durov smatra da ovo neće potrajati zauvijek i da će Facebookovo licemjerje doći svome kraju, te da će oni koji se stvarno zalažu za privatnost nadvladati. Kako? Instalirajte Telegram, kaže Durov, jer oni nikada nisu niti jedan bajt podataka dali bilo kome na uvid.

                 

(bug)