Home Recenzije Xiaomi MiBand 3 vs MiBand 4 – poređenje

Xiaomi MiBand 3 vs MiBand 4 – poređenje

poređenje miband

Xiaomi je sredinom juna prethodne godine predstavio nasljednika svoje MiBand 3 pametne narukvice, MiBand 4. Narukvica je objavljena u tri verzije: standardna verzija, NFC verzija te specijalna Avengers verzija, te kao što je to običaj sa kineskim proizvođačima, u dvije varijante: varijanta za kinesko tržište, te varijanta za globalno tržište. Za vlasnike MiBand 3 pametne narukvice, odmah se nameće pitanje: vrijedi li nova generacija MiBand-a nadogradnje ili je ipak pametnije sačekati petu generaciju? S obzirom da u redakciji koristimo MiBand 3, te smo došli u posjed nove MiBand 4 pametne narukvice, odlučili smo odgovoriti na ovo pitanje te uraditi poređenje MiBand 3 i MiBand 4 pametnih narukvica.

Dizajn

Treća i četvrta generacija MiBand pametne narukvice dijele sličan dizajn: obje imaju isti oblik, međutim MiBand 4 je dimenzijama nešto veća, kako dužinom tako i debljinom. Iako za osobe sa manjim obimom ruke to možda neće biti dobrodošla promjena, većini će biti sasvim uredu jer veće dimenzije ne utiču na udobnost nošenja pametne narukvice.

Veličina ekrana na novoj MiBand 4 je nešto veća nego na MiBand 3, a ispod ekrana nalazi se home dugme – u slučaju MiBand 3 je to udubljenje, dok je sa MiBand 4 kompanija odlučila da prednji panel bude potpuno ravan, te da home dugme bude obilježeno jednostavnim kružićem, kao klasično home dugme na Android operativnom sistemu.

Što se tiče same narukvice, na prvi pogled je identična za obje narukvice. Zapravo, izgledom jeste, međutim narukvica za MiBand 3 je nešto mekša nego na MiBand 4 zbog činjenice da je narukvica MiBand 3 uređaja izrađena od termoplastičnog elastomera, dok je narukvica MiBand 4 izrađena od termoplastičnog poliuretana. Srećom, ta razlika ne utiče na udobnost same narukvice. Također, s obzirom da su narukvice identične, iste narukvice možete koristiti kako na MiBand 3, tako i na MiBand 4, što je odlična vijest za korisnike koji već posjeduju MiBand 3 a planiraju kupiti i nasljednika.

Ekran

Kao što smo ranije spomenuli, MiBand 4 ima nešto veći ekran od svog prethodnika – 0.95 inča naspram 0.78 inča, ali i veću rezoluciju – 120×240 naspram 80×120 piksela. Ovo dopušta da se na ekranu MiBand 4 prikaže više sadržaja nego na MiBand 3, što uz činjenicu da MiBand 4 dolazi sa ekranom u boji pobošljava korisničko iskustvo. Naravno, nekim korisnicima je sasvim dovoljan i monohromatski displej na MiBand 3, međutim ekran u boji bez sumnje poboljšava korisničko iskustvo.

Softver

Xiaomi je sa novom MiBand narukvicom izmijenio i softver, iako ne značajno. Naime, navigacija je unaprijeđena na način da odabir neke stavke se ne vrši dugim pritiskom na home dugme, već se sve vrši putem ekrana. Također, dok se na MiBand 3 navigacija kroz menije i notifikacije vrši horizontalnim klizanjem prstom sa jedne strane na drugu, na MiBand 4 se navigacija uglavnom obavlja vertikalnim klizanjem prsta.

Novitet na MiBand 4 jesu medijske kontrole, kojim se sada pristupa klizanjem lijevo ili desno sa početnog ekrana, a omogućavaju pauziranje i start reprodukcije, promjenu na prethodnu i narednu stavku, te pojačavanje i smanjivanje glasnoće.

Tu su, naravno, i različiti izgledi početne stranice na MiBand 4 koji mogu prikazivati jednostavne podatke poput sata i broja koraka, a naravno tu su i neke koje pored navedenih prikazuju i informacije o broju sagorjelih kalorija, pređenoj distanci, te prosječnom broju otkucaja srca. Dakle, za svakog ponešto.

Još jedna od promjena jeste i način prikaza notifikacija. Naime, MiBand 4 usljed veće rezolucije ima bolju mogućnost prikaza notifikacije, te se u gornjem dijelu ekrana nalaze ikonica aplikacije koja prikazuje notifikaciju, te ime notifikacije ili kontakta koji šalje poruku. Također, pri dnu notifikacije nalazi se vrijeme pristizanja notifikacije, a ukoliko cjelokupan sadržaj notifikacije ne može stati na ekran, pregled ostatka notifikacije vrši se vertikalnim klizanjem na MiBand 4, odnosno horizontalnim klizanjem na MiBand 3.

Zamjerka za obje narukvice jeste što ne prikazuju UTF-8 karaktere, odnosno umjesto afrikata prikazuje se pravougaonik sa upitnikom u njemu. U pitanju je, naravno, softverski problem, te se nadamo da će isti biti riješen.

Što se tiče ostalih opcija, nema značajnih razlika koje utiču na korisničko iskustvo. Glavne opcije poput kontinualnog praćenja otkucaja srca, praćenja sna, broja koraka i slično funkcionišu na isti način na obje narukvice.

Baterija

Kada je u pitanju baterija, MiBand 4 donosi poboljšanje od 25 mAh u odnosu na svog prethodnika, pa tako MiBand 4 ima bateriju kapaciteta 135 mAh u odnosu na 110 mAh u MiBand 3. Iako obje narukvice obećavaju trajanje baterije do 20 dana, realna situacija jeste oko dvije sedmice – u našem slučaju, 13 dana za MiBand 4 te 14 dana za MiBand 3. Naravno, sa upaljenim praćenjem sna, koraka i otkucaja srca, jednakim brojem dolazećih notifikacija, te minimalnim skidanjem narukvice sa ruke.

Zaključak

Nakon što smo napravili detaljno poređenje MiBand 3 i MiBand 4 pametnih narukvica, vrijeme je da odgovorimo na glavno pitanje: vrijedi li nadogradnja sa MiBand 3 na MiBand 4? Odgovor je: i da i ne. Ukoliko od pametne narukvice tražite samo da prati vaše korake, otkucaje srca, san i slično, onda je odgovor ne, zbog toga što obje narukvice taj posao obavljaju identično. Međutim, ukoliko vam je bitan ekran u boji, bolji način prikaza notifikacija, te nešto intuitivnija navigacija, i softver generalno, u tom slučaju je MiBand 4 vrijedan nadogradnje.

Poređenje MiBand narukvica treće i četvrte generacije daje nam priliku da vidimo koliko se pametne narukvice, a pogotovo one jeftinije, mijenjaju kroz generacije. Iako postoji još prostora za unapređenje, trenutno ga nema previše osim očiglednih opcija poput dodavanja NFC mogućnosti na sve verzije narukvica, odnosno mogućnosti jednostavnijeg beskontaktnog plaćanja.