Home Ostalo Kamere 15 savjeta za što bolje fotografiranje mobilnim telefonom

15 savjeta za što bolje fotografiranje mobilnim telefonom

Kamere u pametnim telefonima postaju sve bolje i bolje, međutim i dalje nisu na nivou onih u fotoaparatima. Međutim, to ne znači da ne mogu napraviti sjajne fotografije. Zbog toga vam danas donosimo 16 savjeta za što bolje fotografiranje mobilnim telefonom koji će vam biti od izuzetne pomoći.

Slikajte što više fotografija. Među 300 fotografija mora biti neka dobra, zar ne? Savjet koji često daju i profesionalni fotografi – napravite što više fotografija. Sve mogu biti dobre na svoj način, međutim naći će se par fotografija koje će se izdvajati iz gomile svojom kvalitetom.

Koristite Burst mod, ili snimajte u 4K. Burst mod je posebno koristan kada fotografišete nešto što se često kreće, poput djece ili kućnih ljubimaca. Također, možete i napraviti kratki videozapis u 4K rezoluciji te iz njega “izvaditi” sličicu koja vam najviše odgovara.

Upoznajte vašu aplikaciju kamere, ili počnite koristiti novu. Kada kupite novi telefon, vrijedi provesti određeno vrijeme istražujući sve opcije aplikacije kamere, s obzirom da neke imaju jako korisne mogućnosti poput preuzimanja novih modova i scena i slično. Ukoliko se, ipak navikli na neku drugu aplikaciju kamere koju ste koristili na drugom telefonu (ili vam ugrađena aplikacija kamere ne pruža dovoljno mogućnosti), preuzmite neku drugu aplikaciju kamere. Naše preporuke su kamere poput Footej Camera, Candy Camera aplikacije za selfije, te Open Camera aplikacije.

Ne koristite blic ako ne morate. Fotografije u uslovima loijeg osvjetljenja postaju sve bolje i bolje, te često blic nije ni potreban – štaviše, većini novijih vodećih uređaja najčešće neće trebati blic za pravljenje dobrih fotografija. Ukoliko je ipak situacija takva da morate koristiti blic, eksperimentirajte. Mnogi profesionalni fotografi namjerno prave tamnije fotografije koje kasnije mogu doraditi i malo osvijetliti i urediti sjene, dok korištenjem blica nemate baš puno mogućnosti za kasnije uređjivanje i doradu fotografije.

Naučite kako koristiti prirodno svjetljenje. Pokušajte namjestiti scenu tako da sunce osvjetljava osobu ili predmet koji fotografišete, a ne vas i kameru (osim ako želite napraviti fotografije silueta ili nešto slično). Također, sjajne fotografije možete napraviti i tokom takozvanih “zlatnih sati”, odnosno neposredno prije izlaska i poslije zalaska sunca.

Koristite pravilo trećina. Naime, ovo osnovno pravilo se svodi na to da prizor na vašem mobilnom telefonu podijelite u devet dijelova, što možete postići uključivanjem mreže u postavkama kamere, te predmet koji fotografišete postavite na mjestima gdje se sijeku linije. Međutim, pravila su tu da se krše, zar ne? Čak i ako se ne pridržavate ovog pravila, svejedno možete napraviti sjajne fotografije.

Koristite HDR opciju. Na određenim pametnim telefonima aplikacija kamere automatski određuje hoće li koristiti HDR mod ili ne, dok je na nekim uređajima potrebno manuelno uključiti i isključiti ovu opciju. U suštini, HDR opcija omogućava “hvatanje” više detalja, a najbolje funkcioniše sa pejzažima i fotografijama grada gdje bi kombinacija tamnih sjena i svijetlog neba inače napravila nepoželjne rezultate.

Koristite manuelni/pro mod. Najbolji način da se upoznate sa tim kako kamera funkcioniše jeste koristeći manuelni/pro mod kamere. Tu možete kontrolisati brzinu okidača (što sporije postavite, to će više svjetla ući u senzor kamere, što je pozitivno u uslovima slabijeg osvjetljenja ali ne i po danu), ISO odnosno osjetljivost na svjetlo (niža ISO vrijednost je bolja po danu, dok je viša ISO vrijednost bolja po noći) i slično.

Koristite tronožac, pogotovo ako nemate stabilizaciju kamere. Naravno, čak i ako je vaša kamera optički stabilizirana, tronožac je apsolutno neophodan za pravljenje fotografija sa manjom brzinom okidanja, pri čemu se naprave sjajne fotografije kao ova ispod.

Obrišite staklo kamere prije fotografisanja. Nekada se to staklo jednostavno zamrlja, te zbog toga fotografije izgledaju lošije nego što bi to inače bio slučaj. jednostavno prebrišite staklo maramicom, ili još bolje krpicom od mikrovlakana ako je imate uz sebe.

Koristite uređivač fotografija. Naime, mnogi telefoni dolaze sa već ugrađenim alatima za uređivanje fotografija, a Google Photos aplikacija dolazi i sa opcijom automatskog popravljanja i uljepšavanja fotografija. Naravno, uvijek možete koristiti i neku drugu aplikaciju za uređivanje fotografija poput neke od aplikacija sa ove liste.

Dodajte par dijagonalnih linija u fotografiju. Upravo one uvlače gledaoca u fotografiju jer pružaju osjećaj dubine i trodimenzionalnosti. Također možete i rotirati kameru za 45 stepeni kako bi stvari poput cesta bile dijagonalno predstavljene na fotografiji.

(androidauthority)