Home Recenzije 2LooK Quad-Core Smartphone 2FON 2LGX05-S3 – test i recenzija

2LooK Quad-Core Smartphone 2FON 2LGX05-S3 – test i recenzija

2Look Quad-Core Smartphone 2Fon 2LGX05-S3 je proizvod koji pripada srednjoj klasi uređaja na Android tržištu, sa iznenađujeće dobrim performansama za isto tako iznenađujuće malu cijenu.

Uređaj na testiranje nam je ustupila kompanija Promedia, generalni distributer 2Look brenda za BiH, te im se ovim putem zahvaljujemo.

Hardver

2Look 2Fon 2LGX05-S3 (ili kraće “S3“) je kao što smo spomenuli uređaj iz srednje klase uređaja sa Mediatek MT6589 čipsetom koji pogoni četverojezgarni procesor na 1.2GHz (497.25~1209.5 MHz) te PowerVR SGX 544MP grafikom. Uređaj krasi veliki 5.3″ TFT LCD (kapacitivni) display, rezolucije qHD (540×960) sa gustoćom od 240 dpi. Pored toga nalazi se 1GB DD3 RAM-a od čega je 972.6MB iskoristivo. Što se tiče interne memorije (skladištenja) uređaj ima 4GB, te je proširiv sa microSD karticom do 64GB. Sa zadnje strane se nalazi 8mpx kamera (3264×2448) i blic, a s prednje je 5mpx kamera (2560×1920) kojima se mogu izraditi kvalitetne slike zbog stabilizatora. S3 ima i impozantnu uklonjivu Li-ion bateriju od 2650 mAh koja će izdržati čak i 3 dana normalnog korištenja.

S3 dolazi i sa 2 utora za SIM karticu, koje rade u dual-mode režimu (simultano).

Dizajn i izrada

U ruci se naravno osjeti da se radi o 5.3″ uređaju jer je telefon velik sa po milimetar ivica lijevo i desno od displaya.

Izrađen je od čvrste plastike u monobloku sa fizičkom tipkom na samom dnu prednje strane, što podsjeća na Samsungove ili Appleove proizvode te “back” i “menu” soft tipke desno i lijevo. Sa desne strane telefona je tipka za paljenje/otključavanje ugodno smiještena za dešnjake, dok su s lijeve strane tipke za smanjivanje i pojačavanje zvuka.

Telefon se napaja standardnim micro USB portom a na vrhu telefona bliže desnoj strani se nalazi 3.5mm TRRS audio jack. Sa zadnje strane telefona pri dnu se nalazi i zvučnik koji je izuzetno glasan, sa iznad prosječnim kvalitetom zvuka. Uz telefon u kutiji dolaze odgovarajuće slušalice, punjač, USB kabel, baterija te kratki priručnik.

Ekran

Obzirom da se radi o TFT tipu displaya ugao gledanja je izuzetno dobar i oštar. Na izrazito visokoj svijetlosti ekran gubi na vidljivosti međutim pojačanje pozadinskog osvjetljenja zasigurno umanji taj efekat. Rezolucija 540×960 je poprilično mala ako uzmemo u obzir da se radi o 5.3″ displayu  međutim za one sa većim prstima će to naravno biti više prednost nego mana. Ekran je prekriven zaštitnom folijom direktno iz kutije što znači da će štiti od prašine i ogrebotina bar u početku.

Kamera

Kad govorimo o kvaliteti slika uhvaćenih bilo prednjom bilo zadnjom kamerom, moramo priznati da smo vidjeli i bolje i lošije, odnosno, možemo reći da je kamera prosječna sa pomalo neuspješnim autofokusom ali izuzetno dobrim blicem te nešto sporijim okidačem. Boje su žive i kontrast je dobar ali vrlo često se dobra slika pokvari lošim autofokusom. Ako imate mirne ruke nećete imati mnogo problema.

Zvuk

Zvučnik je smješten (pomalo neobično) na zadnjoj strani uređaja na donjem dijelu što znači ako držite telefon bilo u portrait bilo u landscape modu, moguće je da ćete prekriti prstima zvučnik koji je svakako mali za ovako gabaritan telefon. Kvalitet zvuka je prosječan ali vrlo glasan, međutim slušalice koje dolaze uz uređaj nadopunjuju taj nedostatak. Neke visoke ili jako niske frekvencije će biti filtrirane tako da se može čuti “šuštanje” u određenim trenucima na maksimalno pojačanim pjesmama. Generalno gledajući zvuk je zadovoljavajući.

Softver

Kad je softver u pitanju, pri prvom paljenju se primjeti vrlo malo modifikacija na orginalnom Androidu (4.2.1). Launcher je custom i podsjeća (ako nije čak i isti) na LG-ov launcher koji dolazi na većini “L” modela. Ostale preinstalirane aplikacija su većinom standardne uz dodatak FM Radia, File Managera, Hi MSN, Docs To Go i Wireless Input Devices, što znači dobijate čist uređaj sa minimalnim dodacima koje ne želite (bloatware). Interesantna stvar je i da telefon dolazi prerootan što znači da možete pobrisati čak i aplikacije koje su došle uz njega a ne trebaju vam te ne morate tražiti način za rootanje uređaja. U testiranju sa nekoliko različitih vrsta aplikacija, za komunikaciju, audio/video te igara, aplikacije su se izvršavale vrlo fluidno i brzo. Ponovno učitavanje, bilo iz RAM-a ili nanovo je takođe bilo vrlo brzo što je ustvari i najbolja stvar kad je ovaj telefon u pitanju. Rad sa memorijom koji je (usudit ćemo se reči) mnogo bolji nego kod nekih high-end telefona je ustvari ono što čini rad ugodnim ali i ovaj telefon best buy opcijom.

Utisci u radu

Kad govorimo o performansama telefona, iz specifikacija se očituje da se radi o srednjoj klasi telefona sa nekim dodacima i poboljšanjima koje imaju telefoni u visokoj klasi i u skladu s tim su i rezultati benchmark testova. Naravno, treba imati u vidu da su ovo sitetički testovi i iako vrijedi da je više bolje to ne znači da manje neće biti idalje zadovoljavajuće i  dobro za generalnu upotrebu. Gledajući generalno, telefon je fluidan, bez ikakvih problema se ponaša i pod opterećenjem te autor nije iskusio čak ni najmanje zastajkivanje (kad je bilo i po desetak uključenih aplikacija). Ponašanje telefona, trajanje baterije, grijanje (ako smo u prilici koristiti telefon neko vrijeme) je izuzetno.

Zaključak

Nakon nekoliko dana testiranja, telefon je pokazao ništa drugo osim fluidnosti i generalno ugođaja u radu. Baterija je vrlo dominantan aspekt telefona te za korisnike koji su “ovisnici” će pružiti nekoliko sati više rada bez punjenja, čak i sa obe SIM kartice aktivirane. Upravljanje memorijom je savršeno te nema potrebe koristiti aplikacije tipa task managera, cleanera i sl. Ako bi tražili manu uređaju moglo bi izdvojiti to što je nadprosječno težak i velik na fizičkoj osnovi ali i što je samo 4GB prostora iako se to sa microSD karticom vrlo lako riješi, a na softverskoj to što ne možemo očekivati update sa trenutne verzije, što opet nije razlog da se odbaci ovakav uređaj iz razmatranja pri kupovini jer je omjer cijene i dobijenog izuzetno dobar. Uređaj možete naručiti i online na oficijelnoj stranici Promedia.ba

Galerija sa svim slikama: