Home Recenzije Nokia X10 – test, recenzija i utisci

Nokia X10 – test, recenzija i utisci

Osnovne informacije

Nokia X10 predstavljena je u aprilu tekuće godine, ali u prodaju je pristigla tek početkom juna. U pitanju je telefon dimenzija 168.9 x 79.7 x 9.1 milimetara što je približna veličina Nokie X20 koju smo imali priliku recenzirati nedavno. Čini se da je u pitanju i isti ekran, odnosno IPS LCD ekran dijagonale 6.67 inča koji ima omjer 20:9 i rezoluciju 1080 x 2400 piksela. Rezultirajućih 395 piksela po inču je sasvim pristojna brojka, te je i u praksi sasvim dovoljna.

Kao što su i obećali na zvaničnom predstavljanju ovog uređaja, ispod haube nalazi se Snapdragon čip sa podrškom za 5G mrežu. Konkretno, u pitanju je Snapdragon 480 5G izrađen u 8nm procesu. To znači osmojezgreni procesor sa osam Kyro 460 jezgara pri čemu su dva brzine 2.0 GHz i šest brzine 1.8 GHz. Tu je i Adreno 619 grafički procesor. Zajedno sa 4 ili 6 GB RAM-a, ovaj uređaj ima dovoljno dobre specifikacije kako za svakodnevno korištenje, tako i za malo naprednije korisnike. Naravno, za sada samo na papiru – vidjeti ćemo da li je tako i u praksi. Tu je i 64/128 GB interne memorije proširive microSDXC memorijskom karticom koja koristi drugi SIM utor. Što se tiče kamera, Nokia X10 opremljena je sačetiri zadnje kamere rezolucija 48 MP (široka), 5 MP (ultraširoka) te 2 MP (senzor dubine i makro kamera), kao i selfi kamerom rezolucije 8 MP.

Svi Nokia telefoni su dio Android One programa, te tako i Nokia X10 dolazi sa Android 11 operativnim sistemom te vanilla korisničkim interfejsom. Baterija kapaciteta 4470 mAh sa mogućnošću brzog punjenja sa do 18W snage znači da barem teoretski ne morate previše brinuti o životnom vijeku baterije, no da li je to istina vidjeti ćemo u nastavku.

Dizajn i kvalitet izrade

Nokia je sa X10 (i još nekolicinom uređaja) donijela novu šemu imenovanja, ali ne i novi dizajn. Naravno raspored komponenti se mijenja te tako na zadnjoj strani nema više senzora za otisak prsta, a ni Nokia logo koji je na Nokia 2.4 i 3.4 telefonima bio ugraviran, sada je ravno na poleđini kao i na Nokia X20. Pri vrhu zadnje strane se i dalje nalazi ostrvo sa kamerama te LED blic pored ostrva. Primjerak koji je pristigao kod nas na recenziju je u šumskoj boji, što je Nokijin fensi naziv za zelenu boju.

Okrenite telefon na drugu stranu, i dočekati će vas ekran ispod kojeg se nalazi nešto veći bezel sa Nokia logotipom, dok je u gornjem dijelu ekrana ovaj put na sredini selfi kamera u punchole stilu. Iznad ekrana nalazi se, naravno, zvučnik za razgovore.

Kada su u pitanju ivice odnosno okvir uređaja, krenimo od dna. Tu pronalazimo USB-C utor za punjenje, mikrofon za razgovore i zvučnik, te 3.5 milimetarski utor za slušalice. Sa gornje strane pronalazimo sekundarni mikrofon. Desna strana ne donosi ništa neuobičajeno – power dugme u koje je integrisan i senzor otiska prsta, te tasteri za podešavanje glasnoće zvuka. Lijeva strana ipak sadrži jednu ne tako poželjnu osobinu: pored utora za SIM kartice, tu je i još jedno dugme. U pitanju je dugme koje aktivira Google asistenta te iako se ta funkcija može isključiti, dugmetu se ne može dodijeliti neka nova funkcija.

Hardver i performanse

Ispod haube nalazi se Snapdragon 480 5G izrađen u 8nm procesu, što je zapravo i donekle očekivano za ovaj cjenovni rang. To znači osmojezgreni procesor sa osam Kyro 460 jezgara pri čemu su dva brzine 2.0 GHz i šest brzine 1.8 GHz. Naravno, tu je i Adreno 619 grafički procesor. Telefon dolazi u verziji sa 6 ili 8 GB RAM-a, a Nokia X20 koja je stigla kod nas na recenziju je model sa 6 GB RAM-a.

Situacija je jasna: kako je na papiru, tako je i u praksi. Nokia X10 ima dovoljno radne memorije i dovoljno jak čip da podnese sve zadatke koje mu zadate, kao odličan multitasking. Gejming nije najjača strana ovog uređaja međutim moguće je pokrenuti i neke zahtjevnije igre uz solidnu grafiku i performanse, što je pohvalno. Sve u svemu, ne možemo se požaliti na performanse ovog uređaja.

U galeriji ispod možete pogledati i rezultate benčmark testova.

Softver

Čar Android operativnog sistema krije se u činjenici da ga je moguće modifikovati. Tako proizvođači kreiraju svoje korisničke interfejse koji su jedinstveni samo za njihove mobilne telefone, što ih izdvaja iz gomile. Međutim, postoji još jedna mogućnost ukoliko proizvođač ne želi kreirati vlastiti korisnički interfejs već jednostavno želi pružiti što iskustvo sa što redovnijim ažuriranjima. Tu na scenu stupa Google Android One program.

S obzirom da smo se malo više pozabavili softverom u našoj recenziji Nokia 2.4 telefona, preporučujemo vam da pročitate i taj tekst. Android 11 u suštini ne donosi prevelike promjene i korisnički interfejs je uglavnom isti. Također, ukoliko vas zanima više o Android One programu, pisali smo i o tome. Ukratko, u pitanju je verzija Android operativnog sistema koja ažuriranja dobija direktno od Google-a, čime se osiguravaju redovna sigurnosna ažuriranja te ažuriranja verzije operativnog sistema. Osim toga, u slučaju uređaja kao što je ranije spomenuta Nokia 2.4, Android One program dozvoljava ovim uređajima da “dišu” uprkos relativno maloj količini radne memorije. Naravno, sa Nokia X20 manjak radne memorije definitivno nije problematičan, međutim kao što smo naveli u nekoliko naših recenzija – vjerujemo da je ispravan potez fokusirati se prvo na hardver, a zatim prilagođavati softver, ukoliko uopšte bude potrebe za tim.

Kamera

Nokia je u model X10 “spakovala” pet kamera – četiri na zadnjoj i jednu na prednjoj strani uređaja. Sa prednje strane nalazi se selfi kamera rezolucije 8 MP, dok se sa zadnje strane na ostrvu nalaze kamera rezolucije 48 MP sa autofokusom sa detekcijom faze (PDAF), 5 MP ultraširoka kamera te dubinski senzor i makro kamera rezolucije 2 MP. Pored ostrva je smješten i LED blic. Zadnja kamera imaj mogućnost snimanja videozapisa u fullHD (1080p) rezoluciji sa 30 ili 60 frejmova po sekundi, dok prednja kamera pruža mogućnost snimanja u istoj rezoluciji ali sa 30 frejmova po sekundi.

Kada su u pitanju fotografije konkretno, u galeriji ispod možete pogledati primjerke fotografija napravljenih sa glavnom odnosno širokom, te ultraširokom kamerom, kao i svojevrsno poređenje između ove dvije kamere.

Kao što smo spomenuli, videozapise je moguće snimati u maksimalnoj rezoluciji od 1080p sa 30 ili 60 frejmova u sekundi.

Baterija

Složiti ćete se sa nama kada kažemo da sve specifikacije na papiru ne vrijede bez dobrog životnog vijeka baterije. Poenta mobilnog telefona jeste da bude mobilan, zar ne? Sa ekranom veličine 6.67 inča te baterijom kapaciteta 4470 mAh sa mogućnošću brzog punjenja snagom od 18W, na papiru su specifikacije sasvim pristojne. Iako nije u pitanju neka fenomenalna brzina punjenja, telefon se od 0 do 100% kapaciteta baterije napuni za otprilike 2 sata, a ta dva sata punjenja vam pružaju do dva dana umjerenog korištenja. Naravno, sa nešto intenzivnijim korištenjem je to i manje (oko 8 sati konstantno upaljenog ekrana), međutim lijepo je vidjeti još mobilnih telefona kojim baterija traje dan korištenja, ako i toliko.

Zaključak

Sa cijenom od oko 200 eura, Nokia X10 predstavlja zanimljivu ponudu. U ovom cjenovnom rangu je dovoljno kompetentan uređaj, a vanilla iskustvo Androida pretežno znači da nema reklama kao na drugim uređajima kineskih proizvođača. Kao što smo napisali sada već u nekoliko naših recenzija Nokia telefona – trenutno smatramo da je pametno fokusirati se na hardver, a tek kasnije (ukoliko bude potrebe za tim) na softver.