Home Android Aplikacije Ako koristite Go SMS Pro aplikaciju, odmah je obrišite

Ako koristite Go SMS Pro aplikaciju, odmah je obrišite

Aplikacija za razmenu poruka Go SMS Pro, koja ima preko 100 miliona instaliranja u prodavnici Google Play, ima ogromnu bezbednosnu grešku koja potencijalno omogućava ljudima da pristupe osetljivom sadržaju koji ste poslali pomoću aplikacije. Iako je proizvođač aplikacije bio obavešten o ovom problemu pre nekoliko meseci, do danas nije izvršeno ažuriranje koje bi rešilo novonastali problem.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Da biste stvorili svest o tome koliko informacija iz aplikacije curi, evo šta je TechCrunch uspeo da pronađe: “Pregledom samo nekoliko desetina veza pronašli smo telefonski broj osobe, snimak ekrana bankovnog transfera, potvrdu naloga, uključujući kućnu adresu, evidenciju o hapšenju i daleko eksplicitnije fotografije nego što smo očekivali.

Ovo je top 5 najpopularnijih proizvođača telefona u Evropi

Go SMS Pro otprema svaku medijsku datoteku koju pošaljete na Internet, i čini ih dostupnim putem URL-a, navodi se u izveštaju. Kada putem Go SMS Pro pošaljete poruku sa multedijalnim sadržajem, kao što su fotografija ili video, aplikacija otprema sadržaj na svoje servere, kreira URL koji pokazuje na njega i šalje taj URL primaocu. Ako primalac ima i Go SMS Pro, sadržaj se pojavljuje direktno u poruci – ali aplikacija i dalje otprema datoteku i stvara javno dostupan link.

Microsoft navodno planira da Windows 10 naredne godine dobije mogućnost da pokreće Android aplikacije

Problem je upravo u URL adresi. Nije potrebna potvrda identiteta da bi se pregledala veza, što znači da je svako ko je ima mogao pogledati sadržaj. URL adrese koje generiše aplikacija očigledno imaju sekvencijalnu i predvidljivu adresu, što znači da svako može gledati druge datoteke samo promenom desnog dela URL-a. Teoretski, čak biste mogli da napišete skriptu za automatsko generisanje sekvencijalnih URL-ova kako biste mogli brzo da pronađete i pregledate puno privatnog sadržaja koji dele ljudi putem ove aplikacije.

Spisak Xiaomi telefona za koje se očekuje MIUI 13 nadogradnja

(pcpress)