Home Ostalo Američki Qualcomm zatražio dozvolu od vlasti da Snapdragon čipseti pokreću Huawei telefone

Američki Qualcomm zatražio dozvolu od vlasti da Snapdragon čipseti pokreću Huawei telefone

Potpuno je jasno da Huawei, zbog nametnutih sankcija, nakon što potroši Kirin čipove proizvedene u TSMC fabrikama za Mate 40 seriju telefona, mora tražiti drugog dobavljača čipova za P50 seriju.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Dok mediji šire glasine kako bi to mogao biti kineski Mediatek ili južnokorejski Samsung, američki Qualcomm je započeo lobiranje kod svojih vlasti da se dozvoli prodaja Snapdragon čipova Huaweiju. U prezentaciji do koje je došao WSJ, Qualcomm navodi kako će u slučaju da se ne dozvoli prodaja 5G čipova Huaweiju, strane kompanije preuzeti tržište vrijedno 8 milijardi dolara.

Samsung telefoni će od sada dobijati Android nadogradnje tri umjesto dvije godine

Qualcomm od starta nije krio da želi postati novi dobavljač čipova za Huawei telefone, posebno jer ne Huawei nedavno platio 1.8 milijardi dolara kako da bi riješio spor oko korištenja Qualcomm tehnologije bez prethodnog licenciranja.

SAD najavljuje zabranu korištenja američkih aplikacija na svim kineskim uređajima

Vrijedi znati da je svega nekoliko kompanija poput Intel, Micron i Xilinx isposlovalo dozvolu prodaje svojih čipova Huaweiju, tako da Qualcomm planovi nisu nerealni, ali isto tako treba znati da sektori Huawei poslovanja za koje su potrebni čipovi prethodno navedenih kompanija nisu ni blizu ključni kao što je to sektor mobilnih telefona.

Microsoft testno omogućio pokretanje Android aplikacija sa telefona na Windows 10

Ostaje da vidimo kako će se ovo riješiti, mi iskreno ako već ne možemo imati Huawei telefone sa Kirin čipovima, Qualcomm Snapdragon je jedina alternativa koju bi rado vidjeli da pokreće buduće Huawei telefone.