Home Android Android ima 3 milijarde aktivnih uređaja, iOS oko 1 milijardu

Android ima 3 milijarde aktivnih uređaja, iOS oko 1 milijardu

Android platofrma se pojavila pre više od desedt godina i za to vreme je imala veliki i konstantan rast koji je doveo do tržišne dominacije. Dodajte tome i platformu otvorenog tipa koju proizvođači mogu da menjaju i prilagođavaju i eto razloga Android popularnosti.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Drugačija pravila operativnog sistema, otvoreni kod i mnoge druge stvari omogućile su Android OS-u da dominira tržištem pametnih telefona. I dok se Apple muči da pređe granicu od 2 milijarde proizvedenih uređaja, Android slavi više od 3 milijarde aktivnih uređaja. Prema poslednjim informacijama sa kraja 2020. godine, Apple je prijavio oko 1 milijardu aktivnih iPhone uređaja, odnosno svaki drugi proizvedeni telefon je i dalje aktivan, što jeste impozantan podatak. Svoju prvu milijardu aktivnih korisnika Android je ostvario još davne 2014. godine, da bi taj broj porastao na 2 milijarde 2017. i 2,5 milijarde 2019. godine.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Na Google I/O konferenciji, jedan od potpredsednika, Samir Samat je objavio veliku prekretnicu od 3 milijarde, ali nije krio sreću zbog činjenice da je to tri puta više od aktivnih korisnika iOS platforme. Napomenućemo i da je broj aktivnih korisnika preuzet sa Google Play Store prodavnice, a da se tu ne računaju alternativne prodavnice poput onih za Amazon Fire tablete, te veliki broj kineskih Android uređaja koji ne koriste Google aplikacije, nažalost, uključujući i novije Huawei uređaje. Zato ove brojeve treba uzeti sa rezervom, jer je zasigurno broj aktivnih Android uređaja mnogo veći nego što je Google objavio.

Android 12 donosi velike izmjene izgleda korisničkog interfejsa

Jedina zemlja u kojoj Apple i dalje ima tržišnu dominaciju su SAD, kako po pitanju telefona, tako i po pitanju tableta, dok je svugde u svetu Android broj 1.

Nasljednik Apple M1 čipa će imati 10 jezgara

(smartlife)