Home Android Android 12 donosi velike izmjene izgleda korisničkog interfejsa

Android 12 donosi velike izmjene izgleda korisničkog interfejsa

Google je na ovogodišnjoj I/O konferenciji predstavio prvu beta verziju Androida 12 i kako što smo mogli čuti iz glasina, stigao je detanjan redizajn. Promjene su toliko detaljne da donose najveću promjenu korisničkog interfejsa i njegovih elemenata otkad ovaj operativni sistem postoji.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

U Googleu kažu da su se pri izradi interfejsa fokusirali na personalizaciju, kao i dinamičke elemente zasnovane na pozadinskoj slici. Naime, korisnik iz galerije odabere wallpaper, a sistem će sam prepoznati koje boje njim dominiraju i u skladu sa njima prilagoditi ostatak interfejsa, kao npr. obaviještenja, zaključani ekran, kontrolu zvukova, widgete i sl. Cijeli operativni sistem odiše novim animacijama, ali ne treba zanemariti ni efikasnost, koja je unutar njega primjetno veća. Tako novi Android za grafičke operacije troši 22% manje resursa grafičkog koprocesora.

Google, Fitbit i Samsung spajaju svoje platforme za pametne satove

Polje s obaviještenjima je takođe dobilo na redizajnu, ali i na funkcionalnosti, napominju u Googleu. Isto vrijedi i za prečice postavki koje više nisu samo ikonice, već donose i tekstualne oznake, a u njih je sada integrisana i Google Pay usluga. U postavkama privatnosti je moguće vidjeti jednostavan popis dozvola aplikacijama koje je lakše povući. Također u gornjem desnom uglu nalazi se indikator kad neka aplikacija koristi mikrofon ili kameru, što nivo privatnosti, odnosno kontrolu korisnika nad uređajem i radom aplikacija diže na bitno viši nivo. Ono što je još važnije je to što u slučaju da neka aplikacija neovlašteno koristi kameru ili mikrofon, tu joj dozvolu možete ukinuti na jednostavan način.

Balmuda, proizvođač vrhunskih tostera i ventilatora planira proizvoditi Android telefone

Nekim aplikacijama je sada moguće onemogućiti da koriste vašu preciznu lokaciju, već samo približnu. Tako npr. one koje donose vremensku prognozu vas više neće moći locirati u metar. U ovoj beta fazi Android 12 donosi još i podršku za skrolajuće widgete i mogućnost dodavanja konverzacija s ljudima s kojim najviše komunicirate na početni ekran. Ostaje još za vidjeti kako će ova funkcionalnost integrisati s aplikacijama kao što su WhatsApp, Telegram i sl.

tigao je Windows 10 21H1 May 2021 Update

(mobhr)