Home Aplikacije Android ima ogromno tržišno učešće, ali iOS i dalje donosi više novca...

Android ima ogromno tržišno učešće, ali iOS i dalje donosi više novca developerima

Nije tajna da Android drži mnogo veći deo tržišta nego rivalski Apple iOS, a direktan razlog ovoga je ogroman broj Android uređaja koji su preplavili tržište, naspram dva do tri Apple telefona tokom godine.

Međutim, i pored ovakve slike tržišta, developeri (a posebno oni visokog profila) preferiraju Apple platformu za objavljivanje svojih aplikacija, dok Android verzije uglavnom stignu kasnije, ukoliko se uopšte i pojave. Razlog ovoga je to što su iOS korisnici mnogo spremniji da potroše novac na aplikacije. To znači i da su iOS aplikacije glavni izvor zarade za developere i pored toga što Android ima preo 80% tržišnog učešća.

Najnoviji izveštaj analitičke kompanije App Annie ovo potvrđuje, a pokazuje da je tokom 2017. godine Google Play Store imao preko 70% svih preuzimanja aplikacija na tržištu. Međutim, App Store je bio zadužen za 66% ostvarene zarade za developere aplikacija. U pratećem grafikonu je moguće videti kako je ova situacija evoluirala tokom poslednjih pet godina.

Nije lako ukazati na specifične razloge dispariteta između dva grafikona, ali jedan od verovatnijih razloga je to što su Apple uređaji pozicionirani u premijum sektoru, a korisnici koji mogu da priušte takve telefone najčešće se odlučuju i za kupovinu aplikacija. S druge strane, Android uređaji su masovno prihvaćeni i često su iz donjeg segmenta tržišta, a njihovi vlasnici ne koriste uvek sve funkcije koje telefon može da ponudi.

(benchmark)