Home Android Huawei zvanično predstavio Harmony OS ekosistem

Huawei zvanično predstavio Harmony OS ekosistem

Prošlo je više od dvije godine od kako je kineski Huawei stavljen na listu entiteta čim je postao prva velika žrtva američko-kineskog trgovinskog rata, koji je praktično prerastao u tehnološki rat. Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa upisala je Huawei na listu kompanija s kojim američke kompanije ali i kompanije koje koriste američku tehnologiju ne smiju poslovati bez posebne dozvole od SAD-a.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Huaweiju je tada zabranjena saradnja s Googleom te mu je onemogućeno korištenje Google servisa na novim uređajima. Osim softvera, sankcije su zahvatile i logistiku komponenti pa tako već duže vrijeme TSMC i ostali ne mogu isporučivati naprednije komponente kineskom tehnološkom divu, što se pokazuje kao veći problem od softvera, odnosno nemogućnosti korištenja Googleovih aplikacija i Google Play API-ja. Nakon uvođenja sankcija, internetom su počele kolati glasine da Huawei radi na vlastitom operativnom sistemu. Tada se spominjao kao HongMeng, a iste godine predstavljen je kao Harmony OS. Dugo vremena od najave Harmony OS-a zapravo nije bilo jasno kako je Harmony OS zamišljen? Je li riječ o novom operativnom sistemu koji će konkurisati Androidu ili će Harmony biti zasnovan na open source verziji Androida koju koriste svi Huawei uređaji nakon uvođenja sankcija? Hoće li moći pokretati Android aplikacije, koji uređaji će dobiti nadogradnju, itd.

Na neka od tih pitanja juče smo dobili odgovor. Huawei je zvanično predstavio Harmony OS, zajedno s dosta dokumentacije o istom iz koje je moguće iščitati kako je “OS” zamišljen i na kojim ćemo ga sve uređajima moći koristiti. Iako Huawei HarmonyOS naziva operativnim sistemom, treba odmah u početku reći da to nije sasvim tačno. Barem ne kada se pogleda šira slika. Harmony OS zajednički je naziv kojeg Huawei koristi za platformu koja se sastoji od više sistema, podsistema i modula koji se pokreću na različitim uređajima u različitim kategorijama proizvoda i na različitom hardveru. Cilj HarmonyOS-a je osigurati povezanost svih uređaja nezavisno o formatu te osigurati programerima aplikacija da softver kojeg razviju za HarmonyOS bude dostupan na svim tipovima uređaja – telefonima, tabletima, satovima, IoT uređajima bez prevelikih prerada. Ideja je zapravo dobro poznata. Microsoft je istu namjeru imao s Windowsima na računaru i Windows Phone. Apple tu ideju već provodi kroz sve bolju integraciju Mac računara, iOS uređaja i raznih gadgeta poput slušalica, satova i zvučnika. Samsung, Xiaomi i ostali pokušavaju napraviti istu stvar povezujući svoje uređaje u ekosistem. Huawei možda ide korak dalje u svemu jer sve brendira pod istim imenom i open source pristupom pokušava privući developere da razvijaju softver za uređaje s HarmonyOS-om, kao i druge proizvođače hardvera da na svoj uređaj instaliraju HarmonyOS.

LG je danas predstao proizvoditi mobilne telefone

Prošlog mjeseca Reuters je objavio da je Huaweijev osnivač Ren Zhengfei u internom dopisu najavio zaokret kompanije prema softveru. Open source softver kao što je AOSP (Android Open Source Project), koji je dostupan pod licencama koje omogućavaju slobodno korištenje, izvan je domašaja američkih sankcija. Oslanjajući se na open source softver i razvojem open source softvera Huawei može izgraditi poslovanje otpornije na američke sankcije. Već je objavljeno da kompanija ima ambicije u segmentu softvera za automobile, a da se Huawei više okreće softveru pokazuje i HarmonyOS te OpenHarmany inicijativa. Već spomenuti “sistemi, podsistemi i moduli” koje čine HarmonyOS objavljeni su pod OpenHarmony inicijativom kojom upravlja OpenAtom organizacija. OpenAtom kineska je open source organizacija koja već ima objavljene projekte poput blockchain infrastrukture Xuperchain kineskog Baidua, TencentOS i TKEStack Tencenta i sl. Huawei je član te organizacije, a cilj joj je bolja koordinacija oko razvoja open source softvera u Kini, kao i rješavanje problematike oko intelektualnog vlasništva i licenci. OpenHarmony dostupan je na Gitee platformi za distribuciju i verzionisanje softvera u repozitorijumu kojem možete pristupit klikom ovdje.

Gledano tehnički, HarmonyOS je platforma koja se pokreće na različitim uređajima. Onima s Linux kernelima poput Android telefona i tableta, uređajima s LiteOS kernelom poput pametnih satova i drugima. Takozvani multi-kernel pristup omogućava korištenje karakteristika gornjih slojeva operativnog sistema na uređajima s različitim procesorima i kapacitetom memorije. To je najlakše objasniti kao sloj kompatibilnosti kojeg Huawei gradi tako da se na različitim uređajima mogu izvršavati isti programi, bez da se sami programeri brinu oko toga kako pokrenuti istu aplikaciju na telefonu, satu i mikrovalnoj. To nas dovodi do pitanja je li HarmonyOS na telefonima novi operativni sistem? Odgovor je ne, barem prema onome što možemo za sada vidjeti. Huawei za HarmonyOS uređaje na telefonima koristi Linux kernel i vjervjatno dobar dio istih open source biblioteka koje koristi Android Open Source Project. Istu misao možemo reći na način da je HarmonyOS na telefonima modifikovani Android OSP. To objašnajva najavu nadogradnje mnogih Android uređaja na Harmony OS, kao i to što su mnoge karakteristike na HarmonyOS uređajima identične kao i na Androidu. Sve navedeno znači da će Huawei pametni sat koristit HarmonyOS s LiteOS kernelom i modulima primjerenima pametnim satovima i tom hardveru. Telefon će koristiti HarmonyOS na Linux kernelu, koji je vjerovatno zasnovan na AOSP-u, s Harmony OS modulima primjerenim smartfonima. Cilj je da ti uređaji mogu međusobno komunicirati, razmjenjivati podatke i da je što lakše za njih moguće razvijati nove mogućnosti.

Xiaomi HyperCharge tehnologila brzog punjenja od 200W napuni bateriju telefona za 8 minuta

Znači li to da je HarmonyOS na telefonima i tabletima zapravo kopija Androida? Zavisi o definiciji kopije. Definitivno nije novi operativni sistem. Huawei koristi javno dostupan kod kojeg koristi i Android, što je sasvim legitimno. Jedan od principa kod razvoja softvera je neizmišljati rješenja ako ona već postoje. Huawei na istim osnovama gradi “sloj” Harmony OS mogućnoti na kojima će razvijati nove karakteristike i taj sloj će osigurati kompatibilnost između uređaja s Harmony OS-om. Situacija je zapravo slična s EMUI korisničkim interfejsom, samo što se s Harmonyjem ide korak dalje i modifikacije koje radi Huawei dublje zadiru u AOSP, što objašnjava i navod da su performanse bolje nego na EMUI-u. Huawei tvrdi da je s razvojem HarmonyOS-a krenuo prije 5 godina, što je vjerojatno tačno jer svi proizvođači želje bolje integrisati svoje proizvode u jedan ekosistem. Ono što je možda povećalo opseg i ubrazalo razvoj HarmonyOS-a su tržišne neprilike, odnosno američke sankcije.

To nas dovodi do jučerašnje prezentacije i toliko naglašene integracije proizvoda kroz funkcije kao “SuperDevice” i “ControlPanel”. SuperDevice funkcija povezuje razne uređaje u istu mrežu i kreira administratora kojeg Huawei naziva SuperDevice. U suštini to već postoji jer na telefone povezujemo satove, slušalice, zvučnik, TV. Problem koji Huawei pokušava riješiti je proces uparivanja i kontrole svih uređaja kroz jedinstven korisnički interfej, odnosno ControlPanel. Drugim riječima, umjesto instaliranja posebnih aplikacija, HarmonyOS će se sam prepoznavati s drugim Harmony OS uređajima.

Google optuižen da je namjerno otežao pronalazak opcija privatnosti na Androidu

Ako pogledamo dokumentaciju za programere, Huawei razvoj aplikacija dijeli na “General Development” i “Atomic Service Development”. Prve su klasične aplikacije koje se instaliraju tako što se preuzme instalaconi paket i instalira aplikacija, dok su druge aplikacije koje ne treba instalirati, odnosno “aplikacijski sloj” Harmony OS-a to učini u pozadini, što zvuči slično kao Google Play Instant. Drugi koncept kojeg HarmonyOS predstavlja su Feature Ability i Particle Ability, gdje Feture Ability predstavlja softver s kojim korisnik ima interakciju (korisnički interfejs), a Particle Ability je softver koji komunicira sa sistemom. Ideja je da se isti PA i FA mogu ponovno upotrijebiti na različitim uređajima, dok će neki uređaji zahtjevati posebne “PA/FA pakete”. Glavni programski jezik je Java (što nije čudno uzimajući u obzir AOSP), a korisničke interfejse (FA) moguće je razvijati koristeći JavaScript te HTML i CSS, što je ujedno i jedini programski jezik za kategoriju “lite wearables”. Detalje o tome moguće je pronaći u dokumentaciji za programere.

Bez Google servisa, Harmony OS, barem na telefonima, teško da će napraviti veliku razliku po pitanju potražnje za Huawei telefonima u odnosu na trenutnu. Kina će, barem za sada, ostati glavno tržište na kojem se Harmony treba probiti, čemu u prilog ide i to što je Huawei sklopio mnoga partnerstva s programerima aplikacija za Harmony OS na području Kine. Velik broj Huawei Android uređaja biće nadograđeno na Harmony OS, ali za sada samo u Kini, što je dalji indikator da će domaće tržište bit najbitnije za rast novog HarmonyOS ekosistema. Za korisnike u Evropi to znači da ćemo moći i dalje nastaviti koristiti Huawei uređaje sa ili bez Google aplikacija i da na tržištu možemo očekivati nove satove, slušalice, možda koji laptop i slične gadgete. Sankcije su praktično onemogućile Huaweiju da prozivede dovoljno konkurentne telefona izvan Kine, čemu svjedoči pokazivanje Huaweija P50 bez konkretne najave i sve manji udio u prodaji na tržištu.

Sve što trebate znato o BBK Electronics, kompaniji koja je najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu

Za sada je teško biti optimističan po pitanju HarmonyOS-a izvan Kine jer je centar ekosistema telefon, a to je segment u kojem će Huawei ubrzo nestati ne promijeni li se geopolitička situacija. Telefon je najjače oružje za uvlačenje korisnika u neki ekosustav, što mnogi proizvođači dobro iskorištavaju. Huawei gradi otvorenu platformu koju bi mogli koristiti ostali proizvođači na svojim uređajima, kao što koriste Android. Scenario u kojem proizvođači izvan Kine ulažu u adopciju HarmonyOS-a  na svojim uređajima jeste ako se nađu u istoj situaciji kao Huawei sa sankcijama ili ako se HarmonyOS pokaže toliko superiroran na satovima, TV-u ili drugim IoT uređajima da bude imalo smisla bit dio tog ekosistema. Osim čiste tehničke ili tehnološke superiornosti, vjerovatnije je da se to može ostvariti ako bude dovoljno programera koji razvijaju aplikacija za Harmony i ako HarmonyOS bude imao dovoljno veliko tržište da privuče programere. Vječiti začarani krug.

(mobhr)