Home Apple iOS Apple blokirao developerski nalog Epic Games

Apple blokirao developerski nalog Epic Games

Apple je upozorio da bi mogao ugasiti developer nalog na svom Store-u za Epic Games, a sada je ispunio svoju pretnju/obećanje (zavisno od ugla iz kog gledate). Trenutno je u toku sudski spor između dve kompanije, zbog toga što se Epic usudio da prkosi Apple-ovom modelu prihodovanja kroz svoju mega-popularnu igru Fortnite.

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Sada se pretnja ostvarila, uprkos sudskoj zabrani da dok traje proces ne bi trebalo biti daljih promena statusa kada je reč o ove dve kompanije. U praksi, to znači da će sve Epic aplikacije (čitati: igre) na iOS i iPadOS platformi postati nedostupne, što bi moglo imati velikih posledica u narednom periodu.

Apple planira u iPhone 12 ugraditi jeftinije baterije da kompenzuje cijenu 5G modema

Apple je saopštio da je “razočaran što mora da ugasi developer nalog Epic Games-a”. U pozadini čitavog spora stoji sukob oko “dela kolača”, odnosno procenta koji Apple zadržava za sebe ne samo od prodaje aplikacija, već i od svih daljih transakcija. Apple uzima 30% prihoda od svih koji prodaju na njegovoj platformi, i tu se ne računaju samo troškovi inicijalne kupovine aplikacija, već i dalji sistemi naplate u vidu mikrotransakcija, koje su izuzetno popularne u modernim igrama gde se prodaju skinovi, mape, brže napredovanje kroz igru i tako dalje. Epic je pokušao da “zaobiđe” potonje ograničenje – posebno značajno jer najveći deo prihoda dolazi upravo od mikrotransakcija – implementiranjem sopstvenog sistema naplate u igri, koji je potpuno zaobišao Apple i ostavio ga bez ogromnog priliva sredstava.

Istraživanja pokazuju da Apple Watch drži više od polovine tržišta pametnih satova

Najnoviji odgovor Apple-a znači da nijedna aplikacija ovog proizvođača ubuduće više neće biti dostupna na mobilnim napravama – barem ne onim s logotipom nagrižene jabuke. Da li je Epic Games upravo prvi koji je nagrizao Apple, videće se u narednom periodu. Za sada, aplikacije koje su preuzete pre ovog čina nastavljaju da rade normalno, ali nove više neće biti moguće preuzeti.

Šef Foxconna smatra da su prošli dani kada je Kina bila svjetska tvornica

Osim toga, apdejti bilo kakvevrste su potpuno onemogućeni, i nemoguće je platiti bilo kakvu transakciju unutar samih igara. Najzad, interesantno je primetiti da Apple poslednjih nekoliko dana bombastično reklamira igru PUBG, najvećeg rivala Epic-ovog Fortnite-a.

(pcpress)