Home Apple iOS Apple i Google izbacili Fortnite iz svojih prodavnica aplikacija

Apple i Google izbacili Fortnite iz svojih prodavnica aplikacija

Epic Games, kompanija koja stoji iza Fortnitea juče je objavila nadogradnju za tu popularnu igru u verzijama za iPhone i iPad te mobilne uređaje koji rade na Androidu. Nadogradnja, međutinim, donosi i promjenu oko načina plaćanja unutar aplikacije – umjesto da se plaćanje provodi putem zvaničnog sustema App Storea i Googlea Play (čime Apple i Google uzimaju svoju proviziju), sav novac ide direktno Epic Gamesu.

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Odmah nakon nadogradnje reagovali su iz Applea i izbacili Fortnite iz svoje prodavnice aplikacija, uz objašnjenje da je promjenom načina plaćanja Epic Games prekršio pravila korištenja App Storea. Iz Epica je odmah uslijedio i odgovor. Prvo, podigli su tužbu protiv Applea s kojom ne traže nikakvu monetarnu kompenzaciju, već sudskim putem žele osigurati poštene tržišne uslove pri distribuciji mobilnih aplikacija. Nakon toga objavili su i video snimak, parodiju na jednu od najpoznatijih reklama u istoriji (Appleova reklama za Mac iz 1984.) u kojoj su upravo Apple prikazali kao monopolista koji želi imati potpunu kontrolu, moć i profit.

Ovo su Apple savjeti kako da iPhone preživi ljetne temperature

Iz Applea su poručili kako će nastaviti raditi s ekipom iz Epica kako bi riješili probleme i kako bi se Fortnite mogao vratiti na App Store, ali jasno je kako su iz Epica, uvođenjem novog načina naplaćivanja, znali u što se upuštaju te vjerojatno neće popustiti. Barem ne tako skoro. Korisnici koji su ranije preuzeli Fortnite moći će nastaviti s igranjem, ali neće im biti dostupne buduće nadogradnje i nove sezone.

Xiaomi Mi 10 Ultra se popeo na vrh DxOMark liste

Osim Applea, iz prodavnice aplikacija Fortnite je izbacio i Google. Razlog je isti, kršenje pravila korištenja Play Storea vezana uz plaćanje. Iz američkog internet giganta napomenuli su kako je Android otvoreni ekosistem koji programerima omogućava distribuciju aplikacija putem različitih prodavnica, ali developeri koji koriste Google Play moraju poštovati pravila koja vrijede za sve. To bi značilo da će Fortnite i dalje biti dostupan na Androidu, ali na uređaje se neće moći preuzeti putem Google Play Store.

(zimo)