Home Apple iOS Apple plaća dodatnih 113 miliona dolara odštete zbog usporavanja iPhone prethodnih godina

Apple plaća dodatnih 113 miliona dolara odštete zbog usporavanja iPhone prethodnih godina

Apple je odlučio popustiti i platiti dodatnu odštetu zbog svoje prakse usporavanja starijih modela iPhonea. Podsjetimo, još 2017. godine korisnici su primijetili da su im pametni telefoni odjednom postali sporiji nakon instalacije novog operativnog sistema.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Iz Applea su tada prvo opovrgavali da namjerno usporavaju telefone, ali kad je napokon otkriveno, rekli su kako su telefoni usporeni da bi se smanjilo opterećenje baterije jer bi se baterija mogla brže isprazniti i telefon naglo ugasiti kada je baterija pri kraju. Ali kritičari tvrde da je kompanija s usporavanjem telefona imala druge planove – htjela je korisnicima pokazati da su njihovi uređaji zastarjeli i spori, što bi značilo da je vrijeme za kupovinu novih iPhonea.

Ekran iPhone 12 ima problema sa zelenom bojom

U martu ove godine Apple je pristao nagoditi se s korisnicima iPhonea te im isplatiti odštetu. Tada se procjenjivalo kako će to Apple koštati između 300 i 500 miliona dolara, zavisno od broja korisnika koji se prijave za isplatu. Ali sad je sklopljena još jedna nagodba vezana za tužbu koju su podigle 33 savezne američke države, a koja će Apple koštati dodatnih 113 miliona dolara. Prema sudskim dokumentima, Apple tom nagodbom nije priznao nikakvu grešku ili nepoštenu praksu. Osim što će isplatiti dodatnu odštetu, Apple se obvezao sljedeće tri godine “pružati istinite informacije” o načinu na koji iPhone upravlja potrošnjom baterije.

Apple navodno sprema preklopni iPhone za 2022. godinu

Za sada nije poznato za što će tačno biti upotrijebljeno tih 113 miliona dolara, odnosno kako će se i pod kojim uslovima isplatiti oštećenim korisnicima.

Apple je prepolovio svoju maržu za programere koji zarađuju manje od 1 milion dolara godišnje

(zimo)