Home Apple iOS Apple predstavio iMac 2021 M1, iPad Pro 2021 M1, AirTags i AppleTV...

Apple predstavio iMac 2021 M1, iPad Pro 2021 M1, AirTags i AppleTV 4K

Tokom godina naučili smo očekivati velike stvari na Appleovim događanjima i predstavljanjima. I današnji događaj nije razočarao. Iako nije održan uživo, što pomalo kvari doživljaj, gomila noviteta koja je predstavljena oduševljava na već na prvi pogled. Ali krenimo od početka odnosno od najvažnijih stvari, a to su novi iMac i iPad.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Već je pozivnica na događaj s pregršt boja nagovještavala da su u Appleu odlučili unijeti malo boje u iMac seriju. Nakon godina srebrnih i bijelih iMaca, novi iMac dolazi u čak sedam boja. Kako su istaknuli prilikom predstavljanja, novi je iMac u potpunosti drugačiji od svojih prethodnika jer je zasnovan na Appleovom M1 čipu. Dolazi s 24 inčnim ekranom, a uz stanjeni okvir, nije puno veći od svog prethodnika. Za razliku od dosadašnjih iMacova koji su ipak bili nešto deblji, ovaj ima samo 11,5 milimetara. Na zadnjojse strani nalaze 4 USB-C porta od čega su 2 Thunderbolt kompatibilna), dok se na prednjoj nalazi tek kamera koja je takođe dobila nadogradnju.

Za razliku od prethodnika kojem je iz zadnje strane izlazilo nekoliko žica, novi iMac to je riješio samo jednim kablom i to magnetskim. Adapter koji je potreban za napajanje (kao i kod laptop računara), nalazi se dalje na kablu i može se smjestiti na pod. Osim toga, na adapteru se nalazi i port za ethernet priključak, što je inovacija sama po sebi, jer osigurava pristup internetu i napajanje kroz isti kabal. Osnovni model iMaca ima 8GB RAM-a i 256 GB SSD, a cijena mu se kreće od 1299 do 1499 dolara (zavisno od specifikacija i boje) i biće dostupan od sredine maja u SAD-u.

iPhone 13 Mini dobija novi modul kamere

Naravno, uz iMac dolazi i cijeli niz dodatnih perifernih uređaja koji su osvježeni kako bi bojom odgovarali novoj paleti iMaca. Posebna je pažnja posvećena bežičnoj tastaturi koja je sad opremljena s čitačem otiska prsta i podržava TouchID. Tako je dovoljno pritisnuti prst na taster i iMac se automatski otključava, a istim tim otiskom prsta moguće je mijenjati profile na istom iMacu i dijeliti ga s kolegama s posla ili ukućanima.

Baš kao što su to glasine najavile, predstavljena je i nova generacija iPad Pro zasnovana na novom M1 čip. Kako je istaknuto tijekom predstavljanja, novi čip znači i bolje performanse – do 1500 puta brže grafičke performanse uz cjelodnevnu bateriju, tvrde u Appleu. Uz to što je brži, novi iPad Pro podržava spajanje Thunderboltom, ali i 5G-om, kako bi korisnici uvijek ostali povezani. Ono što će svima koji koriste iPad Pro biti zanimljivo je poboljšana prednja kamera koja ima TrueDepth što omogućuje otključavanje pomoću prepoznavanja lica. Ova 12MP ultra široka kamera dolazi i s novom mogućnošću – Center Stage, koja omogućuje automatsko praćenje osobe tokom snimanja video sadržaja ili video poziva.

Dolazi u dvije verzije, sa 11-inčnim i 12,9-inčnim Mini-LED ekranom s Liquid Retina XDR-om koji uključuje 10 hiljada mini LE dioda. Uz novi iPad Pro dolazi i Apple Pencil te Smart Keyboard Folio koji se prodaju posebno, a cijena samog uređaja kreće se od 799 dolara (za 11-inčnu verziju) do 1099 dolara (za 12,9 inčnu verziju) i bit će dostupni sredinom maja.

Samsung je objavio iTest aplikaciju za iPhone

Osim novih računara i tableta, Apple je predstavio i zanimljiv dodatak o kojem se već dugo priča – Apple AirTag. Radi se o malim pločicama koje je moguće postaviti na stvari koje korisnici ne žele izgubiti. Ako se ipak izgube, AirTagove odnosno predmete na koje su stavljeni, moguće je pronaći pomoću aplikacije “Find My“. Iako se na tržištu može pronaći cijeli niz sličnih proizvoda, iz Applea tvrde da je njihov AirTag poseban zbog tehnologije koju sadržava u sebi. Tako uz to što koristi Bluetooth LE, NFC i dugotrajnu bateriju, ima ugrađen i zvučnik te akcelerometar.

Ono što je posebno zanimljivo je ugrađena opcija privatnosti, koja bi trebala spriječiti zloupotrebu AirTagova i njihovo korištenje za praćenje osoba. Naime, iOS uređaji mogu detektovati AirTag koji nije registriran kod njih i upozoriti svog korisnika da je u blizini nepoznati AirTag. Čak i ako osoba nema iOS uređaj, AirTag detektuje da nije u blizini svog korisnika i ispušta zvuk kako bi privukao pažnju. AirTagovi, tvrde u Appleu, ne bilježe lokaciju ili istoriju lokacije na samom uređaju te koriste enkripciju za razmjenu podataka između AirTaga i Find My mreže. AirTagovi će biti dostupni po cijeni od 29 dolara za jedan, odnosno 99 dolara za paket od četiri komada od kraja aprila.

Samsung i LG će obezbijediti LTPO OLED ekrane za Apple iPhone 13 Pro seriju telefona

S obzirom na to da se o AirTagovima počelo šuškati još prije dvije godine, kad su prvi tragovi otkriveni u beta kopijama iOS 13, čini se da su si u Appleu uzeli prilično vremena ne bi li dovršili ovaj uređaj. Hoće li dugotrajno čekanje i opravdati kvalitetom proizvoda, tek trebamo vidjeti. Iako se spominjalo kako bi Apple mogao predstaviti i nove bežične slušalice, to nismo dočekalil.

Ali zato je predstavljena nova generacija 4K AppleTV -a s daljinskim upravljačem sa Siri, ali i nova usluga porodične Apple Card kreditne kartice. Takođe, predstavljena je i opcija pretplate u sklopu Apple Podcasta. Tako korisnici mogu platiti pristup ekskluzivnim sadržajima, koje mogu preslušavati bez oglasa. Pretplata u Apple Podcastu će biti dostupna u više od 170 zemalja, a korisnici će moći slušati različite sadržaje nekih od dobro poznatih autora poput Tenderfoot TV, Pushkin Industries, Radiotopia from PRX, and QCODE, ali i vodećih medijskih i zabavnih brandova poput The Los Angeles Times, The Athletic, Sony Music Entertainment i drugih. Koliko će pretplata iznositi, ističu u Appleu, zavisi prije svega o samom kreatoru sadržaja i onome što on nudi, ali i tržištu na kojem nudi. Na kraju, treba još istaknuti kako podaci o tome kad će i po kojoj cijeni ovi uređaji biti dostupni na našem tržištu trenutno nisu poznati.

(zimo)