Home Apple iOS Apple WWDC 2020 konferencija – u pozadini COVID-19 ali u duši Geek

Apple WWDC 2020 konferencija – u pozadini COVID-19 ali u duši Geek

WWDC 2020

Ovogodišnja Appleova WWDC konferencija natkrivena je kao što svi i sami znamo pridjevom COVID-19. No kako ističu iz Apple to neće umanjiti ono što ova Američka tvrtka planira predstaviti. WWDC se održava od 22.-26. lipnja/juna (prvenstveno je namijenjena programerima) ali sve počinje otvaranjem odnosno velikom konferencijom gdje čelnici tvrtke na čelu s Tim Cookom govore o novitetima, značajkama (hardverskim i softverskim) te planovima Applea u bližoj budućnosti. Sigurni smo kako velikoj većini nas (kao i nama) bit će posebno zanimljivo ono što se vezuje uz nadolazeći iOS 14.

WWDC 2020 LOGO

Već vrapci na grani znaju kako će navodno podršku za iOS 14 imati svi oni uređaji (iPhone) te iPadOS 13 (iPad) koji sada koriste iOS 13. Ne tako davno pisali smo o najnižoj cijeni iPhone 12 modela kada u rujnu/septembru bude predstavljen (iako neki navodi govore kako će predstavljanje kasniti mjesec,dva radi COVID-19 virusa).

Ebay na iOS platformi dobio „Dark mode”

Ono što je zanimljivo a vezuje se uz ovogodišnji WWDC 2020 je to kako je Apple odgodio sve najave novih hardvera (znači da nećemo imati prilike vidjeti novi iMac kao što se govorilo).

iMac – godinama nepromjenjen, dok bi WWDC to mogao učiniti

Upravo se za ovaj „komad hardvera” govorilo kako će na ovogodišnjem WWDC 2020 doživjeti najveće promjene (prvenstveno misleći na one estetske). Nemojmo zaboraviti od kada je prvi iMac predstavljen (prošlo je tome 10 godina) njegov dizajn nije se uvelike mijenjao. Upućeni izvori govorili su kako će upravo na večerašnjem eventu odnosno sajmu kako to vole reći ljudi iz Applea, čelnici tvrtke predstaviti (snažniji, jači) i redizajnirani iMac.

New iMac

Te bi se navedeni po dizajnu zaslona mogao oslanjati na iPad Pro gdje bi mu veličina zaslona i dimenzije išle od ruba do ruba. No kako smo rekli navodi govore kako neće biti predstavljanja novog hardvera upravo zbog situacije s Korona virusom.

AirPods Studio – prve prave punokrvne slušalice

AirPods je svima dobro poznat. Riječ je o bežičnim slušalicama koje pripadaju skupini „in-ear”. One imaju svoju pripadajuću „kutijicu” gdje ih se drži i čuva te ujedno služi kao mjesto za punjenje. No danas bi Apple mogao predstaviti svojevrsnog nasljednika istih.

Facebook sprema svoje mape

Kažemo nasljednika jer će prema glasinama (slike, specifikacije još nisu poznate) Apple po prvi puta predstaviti prve prave „slušalice” kažemo slušalice pod navodnicima jer će biti komad hardvera. Odnosno bit će slušalice u pravom smislu te riječi.

Apple Studio

Mogućnost povezivanja neće biti ništa drugačija nego li je to na AirPodsima. Već se navodni kako će AirPods Studio mogu koristi i kabel odnosno lightning konektor za punjenje. Kažemo ne znamo previše o njima ali smo na Internetu pronašli navod koji govori kako će njihova cijena biti negdje oko 350$. Te bi se s njima Apple želio suprotstaviti puno „iskusnijim” i starijim proizvođačima audio-opreme (u prvom redu slušalica) poput Sonya ili pak Bosea.

iOS 14 i iPadOS 14 – softverski najisčekivaniji dio

Ukratko rečeno Apple je naveo kako s dolaskom iOS 14 mobilne operativne platforme neće poraditi na novitetima i značajkama, već će mu glavna zvijezda vodilja biti stabilnost samo mobilne platforme. Ako čitamo riječi iz konteksta iOS 13 donio je sve novitete u prvom planu Dark mode (tamni način rada), dizajnerski promjene, značajke a iOS 14 će to sve još dodatno ispolirati. Znamo kako iOS svake godine dolazi s novom inačicom iPhone pametnog telefona (ove godine je to iPhone 12).

iOS

No na WWDC konferenciji Apple namjerno predstavi iOS 14 kako bi programerima dao vremena da prilagode (izrade nove aplikacije) za novu generaciju iOS mobilne platforme. Od prošle godine tu je naravno i iPadOS odnosno operativni sustav namijenjen isključivo iPad tabletima tvrtke Apple. Ipak se dalo izvući nekoliko noviteta koje iOS 14 donosi u odnosu na aktualnu iOS 13 a one su:

 • Prilagodba početnog zaslona widgetima i dinamičnim pozadinama
 • Promjena prikaza sadržaja zadane aplikacije
 • AR Karte (AR sadržaj koji će biti dodatno integriran u iPhone 12 modele)
 • Izvanmrežni način rada glasovne asistentice Siri (nadamo se kako će razumjeti i neki od „naših” jezika)
 • Ugrađeni prevoditelj (za sada nisu poznati jezici s kojima će raditi)
 • „Slika u slici” pri reprodukciji video-zapisa
 • Aplikacije za Fitness
 • Poboljšana iMessage aplikacija
 • „Find my App” s podrškom za AR način rada

Slobodni smo reći kako nas najviše veseli značajke vezane uz Siri te se zaista nadamo kako će ako ne sada onda u skorašnjoj budućnosti, Apple implementirati jedan od naših jezika s Balkana u komunikaciju s glasovnom asistenticom tvrtke Apple.

WatchOS 7

Kako ne bi korisnici Apple Watcha ostali zakinuti i za njih Apple donosi „nekoliko minuta”. Nova inačica watchOS platforme (WatchOS) donosi i nekoliko noviteta. Iako iz godine u godinu pametni satovi iz okrilja Applea izgledaju posve identično ono što ih razlikuje krije se unutar hardvera odnosno u njihovoj unutrašnjosti. Tako noviteti koje WatchOS donosi podijeljene su u tri cjeline:

 • Praćenje spavanja
 • Dječiji način rada
 • Djeljenje lica (pozadina watcha)
Praćenje spavanja

Ova stavka slobodni smo reći nije za pohvalu Appleu. Konkurenti poput Samsunga, Huaweija i ostalih odavno imaju „praćenje spavanja” implementiran u softverski dio svojih pametnih satova, dok Apple to tek sad uvodi s inačicom WatchOS7.

Apple Watch

Navedeni način nije ništa drugo nego praćenje vitalnih funkcija korisnika dok spava. Stoga ovo smatramo pomalo i smiješnim da je Apple ovoliko čekao na implementaciju navedenog.

Dječiji način

I ovu značajku smatramo pomalo zastarjelom jer je konkurencija već uvelike koristi. Dječji način donosi mogućnost uparivanja pametnog sata s iPhone pametnim telefonom i omogućuje kontroliranje (definiranje što dijete može raditi i gledati na iPhone pametnom telefonu) preko Apple Watcha.

Djeljenje lica

Dijeljenje home screen pozadina i kreiranje vlastitih s ostalim korisnicima Apple Watch pametnih satova.

WatchOS 7 – dolazi na Apple Watch 3 i novije, dok su moguća i neka ograničenja korištenja značajki s obzirom na modele satova odnosno sposobnost hardvera koji se nalazi unutar istih.

Praćenje WWDC 2020 konferencije – gdje i kako?

Rekli smo kako WWDC 2020 traje 5 dana od 22. do 25.06.2020. No kako velika većina nas nisu programeri nama će „zabava” biti gotova za nekih dva sata. Dakle večeras (22.06.2020) od 19:00h po našem vremenu možemo pratiti odnosno započinje konferencija ali ovoga puta bez prisustva štovatelja lika i djela Američkog Applea.

TIM COOK

Kako to obično biva predstavljanje će biti u Steve Jobs parku odnosno dobro nam poznatom sjedištu Applea koje je ime dobilo po utemeljitelju Applea, pokojnom Steve Jobsu. No skrenuli smo s teme.

Apple i Samsung prebacuju proizvodnju telefona iz Kine

Praćenje WWDC 220 konferencije moguće je putem Apple TV, Apple.com službenoj stranici, Apple Developer aplikaciji te putem službenog Apple YouTube kanala. Ali kako smo mi iz Balkan Android redakcije dragi i nama su naši čitatelji i pratitelji na prvom mjestu, klikom na YouTube video ispod ovog članka ulazite odmah na službeni Apple YouTube kanal odnosno na direktan live stream. Dakle nemojte zaboraviti večeras (22.06.2020) u 19:00h po našem vremenu, ako ništa idemo vidjeti što to iOS 14 donosi.