Home Ostalo Apple i Samsung prebacuju proizvodnju telefona iz Kine

Apple i Samsung prebacuju proizvodnju telefona iz Kine

Sve žešći obračuni Amerike i Kine i pretnje novim sankcijama i trgovinskim poteškoćama naterale su najveće proizvođače telefona da se povuku iz Kine i proizvode uređaje na drugim mestima.

Apple je već poslao signal dobavljačima da umesto u Kinu šalju delove za novi iPhone SE 2020 u Indiju, a isto će važiti i za gro proizvodnje iPhone 12 uređaja, a sad je sličnu stvar uradio i Samsung. Kompanija Samsung prebacuje deo proizvodnje ekrana iz Kine u Vijetnam.

Samo jedan Android telefon mežu najpopularnijim premium uređajima s početka 2020. godine

Južnokorejski tehnološki gigant Samsung planira da ove godine prebaci veliki deo proizvodnje ekrana iz Kine u fabriku u Vijetnamu, objavili su korejski državni mediji, a prenela agencija Tanjug. Samsung je najveći strani ulagač u Vijetnamu, s ukupnim ulaganjima u iznosu od 17 milijardi dolara.

Samsung vidi Vijetnam kao važan ulaz u druge zemlje jugoistočne Azije i kao vezu u globalnom lancu snabdevanja“, izvestio je list Tuoi Tre.

Samsung bi mogao proizvoditi čipove za Huawei

Ovim potezom Vijetnam će postati vodeći svetski snabdevač Samsungovih ekrana, dodaje taj list. Južnokorejski gigant već proizvodi ekrane u Vijetnamu, gde ima šest fabrika i dva istraživačka i razvojna centra, preneo je Rojters. Samsung kompanija je već ranije prebacila proizvodnju nekih delova telefona i dodatne opreme u delove sveta van Kine, jer nepovoljan uticaj trgovinskog rata između Kine i SAD sve više utiče na proizvodnju u toj državi.

Osim Apple i Samsung kompanija još velikih svetskih TV, IT i mobilnih kompanija razmišlja o preseljenju fabrika u Vijetnam, Indiju, na Tajvan, ali ne i u SAD, kako to želi i predlaže Donald Tramp.

(mobit)