Home Ostalo Windows Phone Bill Gates smatra kako je Windows Mobile trebao biti popularniji od Androida

Bill Gates smatra kako je Windows Mobile trebao biti popularniji od Androida

Sjeća li se još neko operativnog sistema pod imenom Windows Mobile, odnosno Windows Phone? Nekad bilo, sad se spominjalo, rekli bi neki, a danas ga je spomenuo ni manje ni više nego Bill Gates, osnivač i dugogodišnji izvršni direktor Microsofta.

Naime, on je u intervjuu za New York Times izjavio kako je upravo Windows Mobile/Phone danas trebao biti na mjestu Androida, odnosno vladati tržištem mobilnih uređaja.

Gates se prisjetio sada već poodmakle 2009. godine, kad je lansirana Morotola Droid, uvjerivši sam sebe da je Microsoft u to doba pogriješio u tajmingu. Prema njegovom mišljenju, da Microsoft tada nije zakasnio tri mjeseca, Motorola Droid bi bila pokretana Windows Phoneom, što bi, po njegovom mišljenju, promijenilo tok istorije.

Mi smatramo da Microsoft tada nije pogriješio samo u tajmigu, već je cijeli koncept i strategiju postavio potpuno krivo. Windows Phone, onakav kakav je bio zamišljen, sa korisničkim interfejsom i filozofijom koju je donio, uspio je zainteresovati vrlo mali dio korisnika, pa se nekoliko godina kasnije pokazalo kako velikoj većini ipak više odgovara Googleov Android, odnosno Appleov iOS.

Agonija Windows Phonea je trajala dugo, dok ga na kraju sam Microsoft nije ugasio, a sve je bilo začinjeno akvizicijom posrnule Nokije, kojoj je ovaj operativni sustav bio nametnut kao jedini.

Mnogi nisu htjeli vjerovati da Microsoft u svom pohodu na tržište mobilnih uređaja ne može omanuti, ali to se na kraju ipak dogodilo. Zato danas imamo čisti duopol Googlea i Applea i u ovom trenutku se ne nazire bilo kakva alternativa koja bi ga mogla razbiti.

(mobhr)