Home Ostalo Četiri najveća kineska proizvođača telefona zabilježila veliki pad prodaje

Četiri najveća kineska proizvođača telefona zabilježila veliki pad prodaje

Proizvođači pametnih telefona iz Kine će, po svemu sudeći, zabeležiti dvocifreni pad i tokom druge polovine 2020. godine, tvrdi Digitimes Research. Dok je prva polovina tekuće godine bila veoma turbulentna usled COVID-19 pandemije, druga polovina ne daje značajne znake napretka. Glavni problemi su ekonomska situacija prouzrokovana pandemijom, kao i generalna situacija na nekim velikim tržištima, budući da se pandemija širom sveta zahuktava umesto da se smiruje. Tipičan primer bi bile Sjedinjene Države.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Top 4 proizvođača iz Kine – Huawei, Oppo, vivo i Xiaomi – su izvestili da čak 82.3% njihove prodaje čini prodaja na domaćem tržištu, odnosno na području Narodne Republike Kine. Problemi sa izvozom, sankcije koje su nametnute kompaniji Huawei vezane za upotrebu Google operativnih sistema, ali i ograničenja vezana za hardver koji se koristi u mobilnim telefonima.

Uprava carina Srbije se oglasila povodom optužbi da Kina više neće da šalje pošiljke jer nestaju u carini/pošti

Posmatrajući kvartalne rezultate, vidi se da su isporuke u drugom kvartalu bile 157 miliona primeraka, 43.3% više nego u Q1, ali 15.2% manje u odnosu na isti period prošle godine. Od pomenutih velikih imena, samo je Huawei zabeležio rast isporuka, i to od 2.1%. Oppo i vivo su doživeli jednocifreno-procentualni pad, dok je najveći udar pretrpeo Xiaomi. Naime, pad prodaje telefona kompanije Xiaomi iznosi čak 27.1%.

Američki kongres danas saslušava direktore četiri najveće američke tehnološke kompanije zbog optužbi za monopol

Kineske kompanije i maloprodaje očekuju da se tržište oporavi s pristizanjem veoma pristupačnih 5G telefona. Prema trenutnim procenama, u drugoj polovini godine bi trebali da se po prvi put pojave ultra-pristupačni 5G telefoni, čija bi cena trebala da se kreće oko 150 dolara. Digitimes Research zaključuje da je povratak na brojke iz 2019. godine praktično nemoguć, posebno zbog neveselih prognoza u pogledu stanja globalne ekonomije, te se može očekivati da će to i dalje uticati na tražnju za mobilnim telefonima.

Qualcomm Quick Charge 5 tehnologija brzog punjenja će puniti bateriju telefona do 100% za 15 minuta

(pcpress)