Home Ostalo Uprava carina Srbije se oglasila povodom optužbi da Kina više neće da...

Uprava carina Srbije se oglasila povodom optužbi da Kina više neće da šalje pošiljke jer nestaju u carini/pošti

Vjerovatno ste proteklih dana saznali iz medija kako kineske online prodavnice poput AliExpress, Bangood ili Gearbest više neće da šalju pošiljke za Srbiju i BiH jer se kupci konstantno žale da im pošiljke ne stižu te su online prodavnice uvele samo opcije skupih dostava poput DHL, koje i za sitnice od par dolara koštaju 49 dolara dostave. Takođe iz medija ste mogli direktno ili indirektno saznati da su okrivljene pošte i carine jer pošiljke navodno uredno stižu do njih. Zbog toga su se oglasili iz Uprave carina Srbije slijedećim saopštenjem.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Poštanske i ekspresne pošiljke, sve vreme, od prijema do uručenja, uvek se nalaze isključivo u prostoru javnog preduzeća Pošta Srbije ili prostorijama operatora, u koje carinici nemaju pravo samostalnog pristupa, saopštila je Uprava carina, posle medijskih navoda da ”masovno nestaju” pošiljke male vrednosti.

Microsoft utvrdio da zaposleni koji rade od kuće rade duže 4 sata sedmično

Carina objašnjava da eventualno može biti reči o kašnjenju pošiljki, usled obustave avio-saobraćaja na samom početku pandemije koronavirusa, koji je tada bio u prekidu. To je izazvalo kašnjenja dela međunarodnih pošiljki u trajanju od oko tri meseca, pa se dešavalo da deo pošiljki poslatih iz Kine u februaru i martu, do Srbije dođe u junu i julu.

Američki kongres danas saslušava direktore četiri najveće američke tehnološke kompanije zbog optužbi za monopol

Ukazujući da im se ponekad dešava da se građani žale da se u pošiljkama ne nalazi uvek ona roba koju su očekivali i da sumnjaju da je neko “prisvojio“ jedan deo sadržaja, Uprava carina objašnjava da pakete komisijski otvaraju poštanski i carinski službenici, u prostorijama koja su 24 časa kompletno pokrivene video nadzorom.

Qualcomm Quick Charge 5 tehnologija brzog punjenja će puniti bateriju telefona do 100% za 15 minuta

Poštanski službenik cariniku podnosi na uvid sadržaj paketa, radi uzimanja svih podataka potrebnih za carinjenje robe, posle čega se sadržaj najčešće vraća u istu ambalažu, osim u slučajevima kada je neophodna nova, a sve to se čini tako da ne dođe do vidne povrede omota ili sadržine pošiljke.

Znate li razliku između WiFi 6 i Wifi 6E bežičnog standarda?

Paketi se, kako se naglašava, obavezno obezbeđuju unakrsnim povezivanjem kanapa, na čijim krajevima se stavlja poštanska plomba. U slučaju da pošiljka podleže naplati carinskih dažbina, na pošiljku se stavlja nalepnica “Ocarinjeno“, a ukoliko ne, nalepnica “Oslobođeno od plaćanja carine“.

(n1)