Home Aplikacije Da li je potreban antivirus za Android?

Da li je potreban antivirus za Android?

737
0
SHARE

U mobilnom svijetu je uvijek aktuelna debata da li je potreban antivirus za Android telefone i tablete. Ova debata svakako ima smila kada se uzme u obzir da Android apsolutno dominira  mobilnim svijetom. Naime, čak preko 85% svih isporučenih mobilnih telefona u svijetu radi na Android operativnom sistemu.

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan i najviše zavisi od toga kako koristite telefon. Prije nego što damo odgovor na ovo pitanje, vrlo je bitno shvatiti razliku principa rada između PC računara i modernih pametnih telefona kao što je Android.

Na kompjuteru koristim antivirus, trebam li i na telefonu?

Naime, desktop sistemi rade na tom principu da program ima mogućnost da pristupa većini sistemskih resursa i taj isti program može da pristupa i čita podatke iz nezaštićene RAM memorije i hard diska, osim ako ti nije eksplicitno zaključano i zaštićeno. Tako da ako na neki način “pokupite” zlonamjerni program on može da pročita mnogo podataka sa vašeg računara i da ih nazad preko Interenta pošalje do autora tog zlonamjernog programa.

Moderni mobilni operativni sistemi ne rade na tom principu. Naime,  aplikacije u Android operativni sistemu imaju svoje vlastito okruženje koje je ograničeno sa dozvolama koje im omogćavaju da rade određene stvari. Ovo je samo po sebi ogromno sigurnosno poboljšanje, jer aplikacije neće moći pristupati sadržaju drugih aplikacije i čitati njihov sadržaj.

Da li je potreban antivirus za Android?

Kao što sam već rekao iznad, odgovor na ovo pitanje nije jednostavan i zavisi od načina vašeg korištenja. Kako i sam šef bezbjednosti u Google kaže za većinu korisnika antivirus za Android i nije potreban.

Ako instalirate aplikacije sa samo zvaničnih prodavnica poput Google Play i Amazon Store prodavnice, onda se nemate čega bojati i antivirus za Android vam ne treba. Međutim, ako instalirate aplikacije sa nepotnatih izvora i ako koristite piratske aplikacije onda realno postoje velike šanse da na vaš telefon ili tablet instalirate aplikaciju koja je zaražena na neki način.

U ovom slučaju vam može biti koristan antivirus za Android telefone i tablete. Treba napomenuti i to da Android 4.2 ima opciju pod nazivom “Verify apps” koja je automatski uključena i koja skenira aplikacije koje instalirate sa bilo kog izvora i ako se radi o zlonamjerno aplikaciji nećete je moći instalirati.

android verify apps

Antivirus aplikacije imaju i neke druge korisne funkcionalnosti poput pronalaženja lokacije telefona, zaključavanje ukradenog telefona, brisanja podataka i slično. Tako da ove aplikacije mogu biti korisne i sa tog apsketa, ali svakako treba uzeti u obzir faktor da mogu i usporiti vaš telefon konstantnim radom u pozadini i mnogobrojnim skeniranjem. Međutim, treba napomenuti da Google redovno razvija Android Device Manager koji vam omogućava sve ove navedene  funkcionalnosti.

Zaključak

Autor ovog članka lično ne koristi nijedan antivirus za Andorid, jer koristi zdrav razum i pazi kakve aplikacije instalira. Takođe, sva priča oko zlonamjernog softvera je prilično naduvana od samih kompanija koje proizvode antivirus aplikacije za Android telefone i uređaje. Razlog je jednostavan, prodaja antivirus aplikacija im loše ide, pa na neki način moraju napraviti paniku kako bi nešto zaradili.

Najbolji antivirus za Android je vaš zdrav razum i logičko razmišljanje, a sve ostalo prepustite samom operativnom sistemu, jer vjerujete on će to sasvim dobro raditi posao za vas.