Home Aplikacije Detaljan test: Najbolje besplatne tastature za Android

Detaljan test: Najbolje besplatne tastature za Android

Ukoliko čitate ovaj članak, visoke su šanse da niste baš zadovoljni tastaturom koja je došla fabrički sa vašim uređajem. Pošto je Android open-source sistem, izbor pred vama je šarolik s obzirom da je broj alternativnih tastatura na Play Storeu je jako velik. Isprobavanje svih tastatura sa Play Storea zbog brojnosti ne dolazi u obzir.

Na internetu postoji mnogo testova tastatura ali se isti uglavnom svode samo na nabrajanje tastatura i kraći opis od 4-5 redova, što vama kao korisniku ništa ne govori o njihovom korištenju u realnosti. Stoga smo se odlučili napraviti pravi, detaljni test tastatura koje mnogi drže za najbolje beplatne tastature za Android uređaje.

Bavili smo se dizajnom tastatura, funkcionalnošću, ergonomijom, raznovrsnošću opcija, greškama koje postoje, unosom riječi prevlačenjem (swipe) pa čak i predikcijama riječi, iako predikcije riječi za naše jezike nisu toliko kvalitetne kao za npr. engleski jezik. Za svaku od tastatura postavljene su slike u postavkama da se tačno vidi kojim podešavanjima data tastatura raspolaže.

Testirane su sljedeće tastature:

– GO Keyboard

– Swiftkey

– ai.type Keyboard

– MultiLing Keyboard

– Smart Keyboard Trial

– Swype Keyboard Free

– Touchpal X

– Hacker’s Keyboard

GO Keyboard

go keyboard 1

Sve GO aplikacije karakterizira neobičnost koju mnogi toliko vole da u svojim smartfonima imaju cijeli set GO aplikacija, dok istovremeno sa druge strane postoji armija ljudi kojima sam pogled na neku od GO aplikacija stvara nelagodu. Naravno, isto vrijedi i za GO Keyboard.

Ova tastatura postigla je zavidan uspjeh, te je neki proizvođači poput Prestigia isporučuju kao standardnu sa svojim uređajima.

Dizajn tastature je dobar, a sve osnovne stvari su tu. U prvom redu nalazi se GO tipka koja između ostalog otkriva opcije za skok na druge GO aplikacije iz Play Storea poput GO Launchera, tema i vijesti. Ovdje bismo mogli izdvojiti sekciju Edit koja sadrži komande za rad sa tekstom poput Copy, Cut, Paste, Select i sl. Ove komande inače već postoje u samom Androidu te se se pojavljuju nakon dodira na tekst, no dobro je što se developer sjetio ubaciti ove komande u samu tastaturu s obzirom da komande koje su dio samog Androida nekada znaju zakazati.

U prvom redu pored GO tipke je i tipka za teme, pa tako možete brzo skinuti i postaviti neku od mnogobrojnih tema sa Play Storea.

Na sredini prvog reda tastature nalazi se tipka za prebacivanje između jezika za kucanje, kao i tipova tastature poput prikaza samo brojeva ili simbola. Dalje je na redu tipka za smajlije i znakove, gdje vas dočekuju razni smajliji i znakovi od kojih veći dio vjerovatno niste prije viđali. Ukoliko vam se ne sviđa postojeća garnitura smajlija, novi smajliji se mogu skinuti sa Play Storea. Na kraju prvog reda je komanda za zatvaranje tastature.

go keyboard 2

Slova na tastaturi su velika, njhov pregled je ugodan, nisu pretjerano razmaknuta te ih je lako naciljati.

Također, nakon pritiska na bilo koje slovo, na poziciji iznad vašeg prsta iskače i pop-up prozor koji prikazuje koje ste slovo dodirnuli. Ovdje nam je jedino malo zasmetala pozicija pop-up prozora kad se kucaju sekundarni simboli. Ako se na tasteru slova ”H” nalazi i sekundarni simbol ”-” do kojeg se dolazi dužim dodirom, pop-up prozor neće iskočiti iznad prsta kad se kuca”-”, nego tačno ispod prsta i praktično ne vidite šta ste ukucali dok ne pustite tipku. Srećom, skoro sve tipke imaju samo jedan sekundarni simbol tako da to ne bi trebalo biti problem.

Naša slova poput č,ć,š,đ i ž nisu prisutna kao primarni simboli uz ostala slova nego se do njih dolazi kao i do sekundarnih simbola (npr. do ”ž” se dolazi zadržavanjem na ”z”), što može blago usporiti kucanje ukoliko često koristite naša slova.

Također, GO Keyboard na nekim uređajima iz nekog razloga uopšte ne nudi sekundarne simbole na samim tipkama (u prevodu isto kao kod tastature na fabričkom Androidu), nego se mora na tipku u donjem lijevom uglu prebaciti na tastaturu sa simbolima, unijeti simbol i vratiti se na istu komandu na standardnu tastaturu sa slovima. Ovo je vjerovatno problem kompatibilnosti kojim bi se developer trebao pozabaviti.

go keyboard 3

Predikcije i unos pomoću prevlačenja također su podržani, a tu je i podrška za naše jezike. Predložene predikcije prikazuju se u prvom redu umjesto 5 već pomenutih komandi. Sa unosom slova prikazuju se i predikcije. Prevlačenje je jako precizno s tim da imamo jednu zamjerku koju, istini za volju, imaju i druge tastature. GO Keyboard kao prvi rezultat uopšte ne stavlja ono što je unijeto nego odmah stavlja svoj prijedlog. Unijeli smo prevlačenjem riječ ”recenzija” i ta riječ uopte nije pomenuta kao predložena nego je umjesto toga predloženo nešto drugo iz rječnika.

S druge strane, kada se vrši unos starim dobrim kuckanjem slovo po slovo, riječ koju ste unijeli bude prikazana prva i to redom slovima kako ste unosili (makar napravili i neku grešku u kucanju), a zatim u nastavku slijede prijedlozi. Ostaje enigma zašto kod prevlačenja nije primijenjen isti metod.

go keyboard 4

Za one koji vole standardni metod unosa slovo po slovo, bez oslanjanja na predikcije, moramo reći da se, ukoliko planirate uštedjeti prostor, prvi red tastature na kojem se nalazi već pomenutih 5 opcija (GO, teme, jezik, smajliji, zatvaranje tastature) ne može ukloniti. Realno govoreći, za nekog kome ne trebaju predikcije, prvi red uopšte nije potreban. Svim opcijama iz prvog reda može se pristupiti na druge načine. Sve iz GO opcije možete naći u postavkama, teme također, prebacivanje između slova i brojeva može se raditi preko tipke u donjem lijevom uglu, a smajlijima se može pristupiti putem tipke u donjem desnom uglu gdje inače bude tipka Enter. Iako se visina tastature može mijenjati, mislimo da bi uklanjanje prog reda trebalo biti omogućeno radi efikasnije raspodjele prostora.

GO Keyboard sadrži i navigacijske strelice u sva 4 pravca, te se iste mogu koristiti i u vertikalnom i u horizontalnom načinu rada. Mjesto za njih našlo se na dnu tastature.

Preciznost predikcija za naše jezike je solidna, može se koristiti ali nije preporučljivo oslanjati se na predikcije kao glavni izvor unesenih riječi. S obzirom da GO Keyboard može učiti nove riječi, preciznost predikcija bi se trebala vremenom popravljati.

Raznovrsnost postavki je za GO Keyboard domaći teren. Izbor tema je veliki, a isto vrijedi i za razne nadogradnje poput nadogradnje za glasovne komande i touchpad. Tonovi za feedback tipki također se mogu mijenjati, sa aplikacijom po defaultu dolazi 9 tonova a dodatni tonovi se, isto kao temi i nadogradnje, mogu dodatno skinuti. Ovo su samo neke postavki kojima GO Keyboard obiluje a ostala podešavanja možete vidjeti na slikama.

go keyboard 5

google play button
GO Keyboard

Swiftkey

swiftkey 1

Swiftkey definitivno spada u jednu od onih tastatura čije ste ime morali vidjeti ako ste na internetu tražili bilo šta o tastaturama za Android. Kao što se može naslutiti iz naziva, ono čime se ova tastatura ponosi jeste unos pomoću prevlačenja i možemo reći da taj posao odlično obavlja.

Dizajn tastature je ergonomski odličan, jednostavan, nije našminkan kao rival GO Keyboard i ostavlja dojam namjene ozbiljnijim ljudima koji ne vole previše razigran dizajn. Ovo je dobra stvar jer Swiftkey od starta želi naglasiti da je ozbiljan igrač. Raspoloživi prostor je dobro iskorišten a Swiftkey se nalazi na zlatnoj sredini između minimalističkog dizajna i pretjerane ukrašenosti.

swiftkey 2

U prvom redu nalaze se predikcije, te ih može biti prikazano najviše 3. No, ozbiljniju zamjerku našli smo odmah u startu. Na nešto slabijim uređajima Swiftkey nekada zna biti poprilično spor pri pokretanju.

Mimo toga, Swiftkey je prilično brz. Za razliku od GO Keyboard, pop-up prozori za sekundarne simbole iskaču iznad prsta a ne pod prstom kao kod GO Kayboard, što je dobro.

Za razliku od nekih drugih tastatura, naša slova ne nalaze se kao sekundarni simboli iza sličnih slova nego su postavljena ravnopravno sa drugim slovima abecede.  Slova “Š” i “Đ” dodata su prvom redu, ”Č” i  ”Ć” drugom redu, a ”Ž” trećem redu.

Tu je tipka za smajlije u donjem desnom uglu tastature te tipka ”123” za prebacivanje između načina za brojeve/simbole i načina za slova. Dužim pritiskom na tipku ”123” otvara se iskočni meni sa jako korisnim opcijama. Opcija Dock /Undock omogućava pomjeranje tastature bilo gdje po ekranu, zahvaljujući čemu Swiftkey nije zakovan za donji dio ekrana kao druge tastature. Developer Swiftkeya mislio je i na uređaje većih dimenzija ekrana pa je ubačena i mogućnost smanjivanja i približaanja tastature jednoj od strana ekrana da bi se mogla lakše koristiti jednom rukom. Također, po mišljenju autora, slova Swiftkey tastature su premala i trebala bi biti malo veća, što se posebno vidi u horizontalnom načinu rada.

swiftkey 3

Navigacijske strelice također su podržane te se mogu paliti i gasiti po potrebi. Njhova lokacija je promjenjiva, te može biti na dnu tastature, sredini ili sa strane. Ove mogućnosti rasporeda imaju svojih prednosti, posebno ako se koriste na uređajima sa veličinom ekrana iznad 5″ radi lakšeg dohvaćanja tipki.

Jako precizno prevlačenje olakšava posao, mada isto kao i GO Keyboard u izbor riječi ne uvrštava unesenu riječ nego sugestiju iz rječnika. No, to u ovom slučaju i nije neki veliki nedostatak jer je, u odnosu na konkurente, preciznost predikcija Swiftkey tastature na zavidnom nivou i spada u red najboljih među testiranim tastaturama. Naravno, naši jezici su podržani.

Raznovrsnost opcija prilagođavanja nije najbolja od svih ali je za prosječnog korisnika i više nego dovoljna. Nove teme mogu se skidati sa SwiftKey Storea. Feedback zvukom i vibracijom također je podržan, a moguće je podešavati njihovu dužinu i jačinu.

swiftkey 4

Pokušali smo koristiti Swiftkey i u standardnom maniru,  bez prevlačenja ili predikcija ali Swiftkey nije bio voljan sarađivati. Predviđanje i učenje novih riječi po defaultu su uključeni i ne mogu se isključiti, a nove naučene riječi vremenom se počinju pojavljivati u prostoru za predviđanje te iste bivaju odabirane kao najbolji izbor. Također, traka za predikcije se ne može ukloniti. Na osnovu ovoga, može se reći da bi ljudi koji ne žele koristiti predikcije pri kucanju Swiftkey trebali zaobići. U svakom drugom slučaju, Swiftkey je poprilično jak konkurent drugim tastaturama i predstavlja alternativu koju vrijedi isprobati.

google play button
Swiftkey

ai.type Keyboard

ai type 1

Ova tastatura odlikuje se zanimljivim inovacijama koje drugim tastaturama nedostaju.

U prvom redu tastature locirane su predviđene riječi, kojima na lijevoj strani društvo pravi ikona koja otvara meni sa opcijama poput kalkulatora, zahvaljujući kojem možete brzo izvršiti određene računske operacije, clipboarda sa hronologijom teksta koji je nekada bio premješten ili kopiran putem opcija Cut i Copy, te prečica, smajlija i tražilice.

Na desnoj strani locirana je tipka čijim se prevlačenjem jednostavno mijenja veličina tastature. Voljeli bismo ovako jednostavnu implementaciju ove opcije vidjeti češće na drugim tastaturama.

ai type 2

Za razliku od drugih tastatura poput Swiftkeya ili GO Keyboarda, prvi red se može ukloniti radi uštede prostora, a ai.Type se može koristiti i kao standardna tastatura bez predikcija i privlačenja.

Što se tiče drugog reda, tu se nalaze samo brojevi i čini se da se nema ništa vidjeti. No, to je samo na prvi pogled. Na desnoj strani drugog reda je mala tipka sa 3 tačke, od čega svaka tačka predstavlja set tipki koje se nalaze u tom istom redu. Prva tačka otkriva brojeve 0-9, druga tačka otkriva najčešće korištene simbole poput znakova interpunkcije, crtica, navodnika, a treća tačka otkriva opcije za rad sa tekstom. Ova zadnja navedena tačka će se najvjerovatnije najviše koristiti od strane većine korisnika. Opcije koje ova tačka sadrži su: delete, undo, redo, cut, copy, paste i navigacijske strelice.  Zanimljivo je da su navigacijske strelice prisutne i kao sekundarni simboli na slovima J, N, M i B.

ai type 3

Zanimljivo je da se svim opcijama koje se nalaze pod ovim tačkama može pristupiti i na druge načine. Već pomenutim opcijama za rad sa tekstom može se pristupiti na tipku u zadnjem redu, drugoj po redu sa lijeve strane. Brojevima se može pristupiti zadržavanjem dodira na tipke u drugom redu (npr. zadržati na Q za 1, na W za 2). Putem tipke za odvajanje riječi obavlja se i mijenjanje jezika koji se trenutno koristi.

Kada se podvuče crta, može se zaključiti da je raspoloživi prostor jako dobro iskorišten. Tastatura ai.Type ne kaska za konkurencijom ni u performansama s obzirom da je jako stabilan u radu. Naravno, tu je, kako je već pomenuto, podrška za predikcije a prisutan je i unos prevlačenjem.

ai type 4

Ai.Type nas je pozitivno iznenadio napretkom u predviđanju riječi. Nekada je ova tastatura bila u priličnom zaostatku za jakim igračima poput Swiftkeya ali izgleda da tome dolazi kraj. Prema našim testovima, ai. Type obavio je možda i bolji posao u predviđanju riječi od Swiftkeya. Prevlačenje je također brzo i precizno a ai.Type je, kao i druge tastature u ovoj usporedbi, sposoban učiti nove riječi.

Loša strane je što je besplatna verzija ai.Type zapravo demo verzija od 15 dana.

ai type 5

Ai.Type sadrži pristojan broj opcija za prilagođavanje, a meniji sa postavkama nisu estetski suhoparno urađeni i vidi se da se estetici ovdje posvetila pažnja. Developer je čak ubacio i meni koji se izvlači sa strane, nešto slično kao u fabričkoj aplikaciji za YouTube. Ukoliko vam se ne sviđa neka od 9 tema, veći izbor tema možete vidjeti na Play Storeu do kojeg možete doći izravno iz aplikacije.

Uz ove teme, ai.Type vam nudi i mogućnost ispoljavanja vaše umjetničke strane u vidu jedne teme koja je tu da vam služi kao šablon za kreiranje vlastite teme. Također bismo morali pohvaliti animacije i efekte pop-up prozora kad se kucaju sekundarni simboli. Ostale opcije možete pogledati na slikama.

ai type 6

Tastatura ai.Type ima dovoljno svojih jedinstvenih karakteristika da se uspješno nametne kao vaš svakodnevni pomagač koji je dobar u svom poslu.

google play button
ai.Type Keyboard

MultiLing keyboard

multiling 1

Za razliku od prethodnih tastatura, ova je nešto jednostavnija. Ergonomski je solidno dizajnirana, s tim da je to moglo biti malo bolje urađeno.

Dizajn je prilično jednostavan. Prvi red rezervisan je za znakove koji se najčešće koriste, i to kad su upaljene sugestije, u protivnom taj red nestaje a drugi red postaje prvi red. Dobro je što se prvi red može ukloniti radi uštede prostora. Brojevi u ovoj tastaturi su sekundarni simboli slova iz drugog reda (npr. q za 1, w za 2).

multiling 2

Pop-up prozori kad se unose sekundarni simboli iskaču tačno iznad prsta, što je, iako već standardno rješenje, nešto što je kod konkurentskog GO Keyboarda lošije implementirano. U predzadnjem redu smještene su tipka za razmak putem koje se može mijenjati i jezik koji se koristi za predikcije. Također, sa lijeve strane razmaknice nalazi se tipka ”123” za pristup brojevima i simbolima, te tipka sa zarezom i apostrofom uz slovo Ž kao sekundardnim simbolom.

Zanimljivo je da, od svih naših slova, jedino slovo koje je moralo postati sekundarni simbol jeste slovo Ž. Ostala slova iz naše abecede na tastaturi se nalaze ravnopravno sa ostalim slovima. Ovo je vjerovatno urađeno iz ergonomskih razloga. Slovo Ž dostupno je i dužim dodirom na slovo Z. Sa desne strane razmaknice nalazi se tipka sa tačkom čijim se zadržavanjem nude i drugi znakovi interpunkcije, te tipka Enter koja je ujedno i izbornik smajlija.

multiling 3

Na dnu tastature locirane su strelice. Strelice su prisutne u oba načina, s tim da je njihova pozicija kad se uređaj drži horizontalno malo čudna.Metod za aktiviranje strelica je također čudan. Iako opcija za aktiviranje prikaz strelica postoji, ona vrijedi samo za vertikalni način rada, dok u horizontalnom načinu strelice uopšte neće biti prikazane. Da bi se strelice prikazale, potrebno je uključiti Split mode za horizontalni način rada, nakon čega će strelice u horizontalnom modu biti prikazane. No, kao što smo već rekli, pozicija u horizontalnom modu im je malo čudna, što se može vidjeti i na slikama.

Četiri navigacijske tipke locirane su na sredini tastature među tipkama sa brojevima i nisu baš poredane kako treba, s obzirom da je zbog slova Š i Ć  strelica za gore pomjerena malo na lijevu stranu. Ovo traži malo navikavanja. Zamjerku imamo i na veličinu slova i same tastature u horizontalnom načinu. Veličina tastature i slova je jednostavno premala, čak i kad je tastatura maksimalno povećana.

multiling 4

Predviđanje riječi MultiLing obavlja solidno. Iako unos prevlačenjem nije podržan, MultiLing poprilično dobro ispravlja greške u kucanju. Broj opcija u ovoj tastaturi je solidan, a ubačene su i opcije za rad s tekstom poput Cut, Copy i Paste. Ova tastatura napravljena je za one koji preferiraju jednostavnost. Za razliku od GO Keyboarda, Swiftkeya ili ai.Typea, MultiLing ne daje mnogo izbora pri odabiru teme s obzirom da možete birati između samo 7 tema.

S druge strane, iznenadila nas je činjenica da MultiLing nudi razne varijante rasporeda tipki poput QWERTY, QWERTY+, AZERTY, Dvorak, Colemak, Neo itd. Nismo to očekivali s obzirom da se većina korisnika već odavno navikla na QWERTY ili QWERTZ raspored pa ih developeri uglavnom u svoje taswtature ni ne uvrštavaju.

Iako MultiLingu nedostaju neke mogućnosti koje druge tastature posjeduju, jednostavnost rada i dobra iskorištenost raspoloživog prostora održavaju MultiLing u trci protiv konkurencije.

google play button
MultiLing Keyboard

Smart Keyboard Trial

smart keyboard 1

Smart Keyboard je tastatura koja se zadržava u Android uređajima velikog broja korisnika. Izgled aplikacije je klasičan, jednostavan i bez nekih posebnih  opcija koje većini korisnika inače nisu potrebne. Ova tastatura ima 4 reda, te red iznad za predložene riječi, a na dnu su, kao i na većini testiranih tastatura, smještene navigacijske strelice.

Kad smo kod navigacijskih strelica, njihov posao pomjeranja kursora može obavljati i hardverska tipka za pojačanje i smanjenje zvuka. Nažalost, naša slova poput Č i Ć skrivena su kao sekundarni simboli do kojih se dolazi zadržavanjem slova C.

smart keyboard 2

Kod Smart keyboarda akcent nije uopšte stavljen na što veće dotjerivanje izgleda, nego na funkcionalnost koja većini korisnika treba.

Slova i tastatura su veliki a visina tastature može se podešavati zasebno za vertikalni i horizontalni način rada. Unos riječi prevlačenjem iz nekih razloga je izostavljen. Smart Keyboard nudi izbor od 8 tema, od kojih su neke zasnovane na tastaturama od proizvođača poput HTC-a ili Samsunga, a dodatne teme mogu se skinuti.

smart keyboard 3

Smart keyboard prilično je lagan na RAM-u i radi brzo.

Iako u ovoj tastaturi nema nekih ekstra posebnih opcija, bili bismo u krivu kad bismo rekli da je Smart keyboard loš u ovom polju. Naprotiv, Smart keyboard ima znatan broj malih ali vrijednih opcija koje znatno popravljaju korisničko iskustvo. Jedna od njih je i opcija T9 rasporeda u portrait modu koju većina tastatura uopšte nema.

smart keyboard 4

Iako ova tastatura nema unos slova prevlačenjem, swipe komande i dalje su prisutne u vidu gesti u četiri pravca (gore, dole, lijevo, desno), gdje svakoj možete dodijeliti neku od širokog spektra funkcija. Svidjela nam se i mogućnost ostavljanja razmaka između tastature i dna ekrana u vertikalnom načinu rada, što smanjuje šanse nenamjernog dodirivanja neke od kapacitivnih tipki ispod ekrana ili na donjoj traci ekrana. Kao i na drugim tastaturama, Smart keyboard podržava feedback zvukom i vibracijom.

smart keyboard 5

Što se tiče predikcija, na Smart Keyboard imamo određene zamjerke. Ova tastatura u tom aspektu ima probleme sa kompatibilnošću sa drugim uređajima s obzirom da se na nekim uređajima predložene riječi nisu htjele ni prikazati iako je prikaz bio uključen a odgovarajući jezik snimljen.No, dobro je što se, za razliku od Swiftkeya, Smart Keyboard može najnormalnije koristiti bez ikakvog oslanjanja na predikcije, tj. kao klasična tastatura.

Ostale opcije možete vidjeti na slikama.

smart keyboard 6

google play button
Smart Keyboard Trial

Swype Keyboard Free

swype keyboard 1

Ova trial verzija Swype Keyboarda usmjerena je na ono što joj samo ime govori a to je što bolji unos riječi putem swipea (prevlačenja). Izgled ove tastature jako je pojednostavljen a mogli bismo ga čak naazvati i minimalističkim.

Za razliku od već predstavljenih tastatura, Swype Keyboard uopšte nema navigacijske strelice. Sastoji se od standardna 4 reda, a slova naše abecede su postavljena kao sekundarni simboli koji se kriju iza odgovarajućih slova, poput Š koje se krije iza slova S itd. Sve u svemu, ništa što već nismo vidjeli na drugim tastaturama.

swype keyboard 2

Dijapazon znakova i nije nešto posebno bogat, na nekim tastaturama nalazili smo čak i matematičke simbole poput korijena ili kvadrata ali je na Swype Keyboardu to izostavljeno.

Brojem opcija se, u usporedbi sa ostalim tastaturama iz ovog članka, Swype Keyboard ne može baš pohvaliti. Broj tema je solidan i definitivno veći nego na Smart Keyboard i MultiLing Keyboard. Skoro sva podešavanja nalaze se u jednom Settings meniju, koji nije izdijeljen na dodatne podmenije poput Text Input, Advanced Settings itd. Da skratimo priču, nema puno toga što možete podesiti.

swype keyboard 3

Kada je riječ o predikcijama, možemo reći da je Swype Keyboard tu briljirao. Predviđanje riječi je iznenađujuće precizno, možda i najbolje od svih testiranih tastatura. Prevlačenje je naravno jako precizno, što se od aplikacije sa ovakvim imenom i očekuje. Svako ko preferira unos putem prevlačenja i predviđanja riječi će se sa ovom tastaturom osjećati kao kod kuće. Naravno, Swype Keyboard može učiti i nove riječi.

swype keyboard 4

google play button
Swype Keyboard Free

TouchPal X

touchpal x 1

Ovo je jedna od onih aplikacija koja se voli hvaliti i mnogo koristiti marketingom. Pri prvom otvaranju aplikacije pojavljuje se poruka koja govori da je TouchPal X najbolji. Ovakve tvrdnje nisu nužno loše ukoliko imaju pokriće. izgled tastature je pomalo neobičan i vjerovatno će biti onih kojima se neće svidjeti.

U prvom redu nalaze se, redom s lijeve strane, opcija koja otvara meni na izvlačenje sa strane, prekidač za promjenu formata tastature i jezika, nadogradnje (plug-in) i na kraju strelica za obaranje tastature. Također, u prvom redu se, što je već standardno, prikazuju predikcije tj. predložene riječi.

touchpal x 2

Zadržavanjem dodira na tipku ”12#’‘ u donjem lijevom uglu otvara se još jedna kategorija u kojoj TouchPal X sebe smatra uspješnim a to su smajliji i razni emotikoni. Ostatak tastature je po izgledu prilično standardan i nema nekim posebnih karakteristika. Touchpal X posjeduje i navigacijske strelice ali su zavučene u jednoj od nadogradnji iz prvog reda, što i nije baš najzgodnije rješenje. Dobra stvar je što su opcije rada sa tekstom poput Cut, Copy i Paste prisutne u ovoj tastaturi.

touchpal x 3

Font koji ova tastatura koristi malo je konzervativan i drugačiji od onoga na šta je većina korisnika navikla, ali se srećom isti može promijeniti na fabrički Android font. Slova su dovoljno velika, a veličina tastature može se lako mijenjati bez zavlačenja u dubinska podešavanja.

TouchPal X podržava unos riječi prevlačenjem i možemo reći da je prevlačenje prilično precizno. Posao predviđanja riječi TouchPal X obavlja pristojno.

touchpal x 4

Broj opcija je pristojan, mada smo viđali i bolje. Ovdje bi trebalo izdvojiti Smart input, rubriku koja je opisana kao ”inteligencija TouchPala” koja sadrži opcije vezane za unos poput automatskog snimanja novih riječi, odabir riječi razmaknicom itd.

google play button
TouchPal X

Hacker’s Keyboard

hackers keyboard 1

Ova tastatura ima nešto drugačiji pristup u odnosu na sve testirane. Ideja iza ove tastature je da smartfoni i tableti trebaju imati istu tastaturu kao desktop računari.

Hacker’s Keyboard nudi dva izgleda. Prvi je klasični izgled, QWERTY tastatura sa 4 reda, i dodatnim redom iznad sa najčešće korištenim znakovima i predikcijama. Ostatak tastature je isti kao i kod ostalih klasičnih tastatura. Zapravo, malo manje od toga. Iz nekog razloga, na Hacker’s Keyboard, većini slova u drugom i trećem redu tastature nedostaju sekundarni simboli do kojih se dolazi dužim pritiskom na slova. Moguće je da je ovo urađeno zbog toga što se simboli koji su inače u drugim tastaturama prikazani kao sekundarni simboli već prikazani u traci gdje se pojavljuju i predikcije, pa je shodno tome developer Hacker’s Keyboarda mislio da to uopšte nije potrebno.

hackers keyboard 2

Sada dolazimo do drugog izgleda tastature, zahvaljujući kojem tastatura i nosi ovaj naziv. Drugi izgled tastature je puna tastatura ista kao na kućnom računaru ili laptopu s kojeg ovo čitate. ukoliko ovo čitate sa računara, bacite brzinski pogled na tastaturu vašeg računara i slike ove tastature pa uporedite sami. Sve komande koje su rezervirane za desktop računare su tu, poput tipki Escape, Fn koja otvara dodatni set tipki koje su svojstvene kućnim računarima ili laptopima poput svih F-ova od F1 do F12, Num Lock, Home, End, Page Up, Page Down, Insert, Delete, Ctrl i ALT. Naravno, tu su i navigacijske strelice koje su smještene u donjem desnom uglu, što je naravno ponovno isto kao i na tastaturi vašeg računara, što za smartfone sa manjim ekranom i nije baš najbolje rješenje.

hackers keyboard 3

Tipke i slova na njima dovoljno su velike, s tim da su ista znatno manja kad se primjenjuje pomenuti drugi izgled sa više tipki, što na uređajima sa ekranima manjim od 5″ može uzrokovati poteškoće pri kucanju.

Ovaj raspored najpogodniji je za tablete i smartfone sa velikim ekranima.

hackers keyboard 4

U Hacker’s Keyboard nije uključena opcija unosa prevlačenjem, ali su predikcije naravno podržane. Ova neobična tastatura riječi predviđa solidno, ali ni blizu nivoa konkurentima poput Swype Keyboard.

hackers keyboard 5

Hacker’s Keyboard raspolaže dosta pristojnim dijapazonom opcija, među kojima su i opcije koje ne postoje u drugim tastaturama a tiču se ovog drugog ”računarskog” izgleda koji je karakterističan samo za ovu tastaturu. Izbor tema i nije za pohvaliti jer možete birati između samo 4 teme. Ostale opcije možete vidjeti na priloženim slikama.

hackers keyboard 6

google play button
Hacker’s Keyboard

Imate li vi na umu neku kvalitetnu i besplatnu tastaturu koju ovom prilikom nismo testirali?