Home Apple iOS EU želi da Apple plati 13 milijardi evra poreza

EU želi da Apple plati 13 milijardi evra poreza

Evropska komisija planira da se žali na presudu Apple-a koji ne mora da plati Irskoj zaostale poreze u iznosu od 13 milijardi evra. Opšti sud Evropske unije presudio je u julu da nije bilo dokaza da je Apple prekršio bilo koje pravilo o porezu koji se tamo plaća.

Znate li da Balkan iOS možete pratiti i putem Vibera?

Kako za sada stvari stoje, Irska do sada nije osporila dogovoreni aranžman, ali je Evropska komisija, koja je pokrenula slučaj, tvrdila da je kompaniji Apple omogućeno da izbegne poreze na prihode u Evropskoj Uniji. EU je zbog toga istakla da je glavni prioritet plaćanje tačnog iznosa poreza. Sud je 2016. godine presudio da je Dublinska podružnica Apple zaista dobila nezakonite poreske olakšice – ali je to poništeno u julu 2020. godine. Apple je ukinuo irski račun za porez u iznosu od 13 milijardi evra.

Pojavila se informacija kada Apple planira predstaviti iPhone 12 seriju telefona

Evropska komisija je tvrdila da je Irska dozvolila Apple-u da gotovo svu svoju zaradu u EU pripiše irskom sedištu koje je postojalo samo na papiru, izbegavajući tako plaćanje poreza na prihode EU. Zbog toga je Irska uvek govorila da je Apple-ov račun za porez bio u skladu sa njihovim propisima. Izvršna potpredsednica EU i komesarka za konkurenciju Margaret Vestager je izjavila da ako se države članice ponašaju tako da određenim multinacionalnim kompanijama daju poreske olakšice koje nisu dostupne njihovim rivalima, to šteti poštenoj konkurenciji u EU kršeći pravila o državnoj pomoći. EU teži da otkloni rupe u pravilima i osigura transparentnost poslovanja u svim državama članicama.

Epic, Spotify, Deezer i još nekoliko kompanija se ujedinjuje u borbi protiv Apple App Store

(pcpress)