Home Ostalo Gadgeti Facebook predstavio Portal i Portal+ pametne zvučnike sa ekranom

Facebook predstavio Portal i Portal+ pametne zvučnike sa ekranom

Facebook je predstavio pametne uređaje za video chat – Portal i Portal+. Oba uređaja su zapravo pametni zvučnici s dodatkom ekrana i par pametnih karakteristika.

Portal dolazi sa 10,1-inčnim ekranom  rezolucije 1.200 x 800 piksela, s prednje strane ima 12 MP kameru sa širokim sočivom od 140 stepeni, a za slušanje muzike i obavljanje video poziva tu su stereo zvučnici od 10 W.

Kako bi glasovna komunikacija bila što kvalitetnija Facebook je dodao po dva mikrofona (ppkrivaju 360 stepeni) sa svake strane uređaja. Portal ima ambijentalni senzor te podržava bežične tehnologije – Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac, dual band MIMO) te Bluetooth (4.2). Sve navedeno, samo u nekim slučajevima malo bolje ima i Portal+. Za početak tu je veći, 15,6-inčni ekran rezolucije 1.920 x 1.080 piksela i stereo zvučnici od 20W s 4“ wooferom.

Kamere su takođe pametne – za vrijeme video poziva prate kretanje korisnika kako ne bi izišao iz kadra. Takođe znaju prepoznati kada u prostoriju uđe druga osoba te prema tome namještaju kadar i obratno. Ako vas brine sigurnost iz Facebooka poručuju da nemate razloga za to te da se opustite.

Kada ne želite da Portal i Portal+ koriste kamere možete ih zajedno s mikrofonima isključiti s jednim dodirom (fizički se isključe i nije ih moguće ponovno uključiti bez novog pritiska na dugme), a dodatno i prekriti kameru s priloženim poklopcem. Zatim, kamere ne koriste tehnologiju za prepoznavanje lica, a dodatnu dozu sigurnosti daje i to što je AI tehnologija dio samih uređaja pa se ništa ne izvodi na Facebookovim serverima.

Njihove servere Portal i Portal+ kontaktiraju tek kada izgovorite frazu „Hey Portal“, ali popis izgovorenih komandi je moguće trajno obrisati (Facebook Activity Log). Takođe, Facebook ne sluša razgovore koje korisnici međusobno vode preko ova dva uređaja niti snimaju video pozive. Ako ne želite da drugi ukućani koriste Portal možete postaviti i PIN.

Facebookovi Portali podržavaju i muzičke te video servise poput Facebook Watcha, Food Networka, Spotifyja, Pandore, iHeart Radija i dr. Kako imaju ugrađenu podršku za Alexu, možete ih koristi kao i svaki drugi pametni zvučnik, poput Amazonovog Ehoa.

Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim internet stranicama proizvođača. Za sada je dotične moguće kupiti samo na američkom tržištu. Cijene su im 199 USD i 349 USD.

(bug)