Home Uputstva Modificirani Flash Player za Android KitKat konačno dostupan

Modificirani Flash Player za Android KitKat konačno dostupan

Kao što je već poznato, Google je izostavljanjem flash podrške u Androidu KitKat razljutio veliki broj korisnika. Iako Google želi da se sve više koristi HTML5, činjenica da mnogo sajtova i dalje podržava samo flash a ne i HTML5 im u tome nimalo ne pomaže. Pred korisnike je postavljen izbor – ili Android KitKat bez flash podrške ili starija verzija Androida sa flash podrškom. S ovakvom ucjenom korisnici se nisu željeli pomiriti, pa su se oni napredniji bacili u potragu za zaobilaznim rješenjima ili bolje reći njihovom kreacijom.

Developeri poznatijih web browsera također su se pridružili akciji, pa su  nastali browseri FlashFox i Puffin Web Browser koji imaju punu podršku za flash, i to neovisno od Adobeovog Flash Playera. Možda nije idealno ali za većinu korisnika je ovo rješenje prilično dovoljno.

No, izgleda da se stvari polako vraćaju na staro zahvaljujući modificiranom Adobe Flash Playeru, tako da ćete od sada i na vašem Android KitKatu moći gledati flash sadržaje isto kao i na starijim verzijama Androida.

S obzirom da vas najviše zanima kako to napraviti na svom uređaju sa Android KitKat, sada ćemo objasniti upravo to. Da bi Flash Player za Android KitKat radio, treba vam:

– Android uređaj sa Androidom KitKat

– Dolphin Browser i Dolphin Jetpack

– Bilo koji menadžer datoteka (npr. ES File Explorer)

– Internet veza

– Modificirani Adobe Flash Player

Dalje trebate uraditi naredne korake:

1.  Ukoliko imate instaliranu bilo koju verziju Adobe Flash Playera u svom uređaju, obavezno je obrišite.

adobe flash player kitkat 1

2. Uključite instalaciju aplikacija sa nepoznatih izvora, da biste to uradili trebate otići u Podešavanja – Sigurnost – Nepoznati izvori, gdje ćete označiti kvačicu. Ovo omogućava instalaciju aplikacija bez upotrebe  Play Storea.

adobe flash player kitkat 2

3.  Preuzmite modificirani Adobe Flash Player sa OVOG LINKA i instalirajte ga putem bilo kojeg menadžera datoteka (npr. ES File Explorer).

adobe flash player kitkat 5

4. Preuzmite i instalirajte Dolphin Browser i Dolphin Jetpack (ukoliko nije uključen u dolphin Browser) sa Play Storea.

google play button
Dolphin Browser

5. Aktivirajte  Dolphin Jetpack i Flash Player u podešavanjima Dolphin Browseru.

adobe flash player kitkat 3 dolphin

6. Testirajte Flash Player,. Za testiranje možete isprobati bilo koji sajt koji ima flash sadržaje ili službenu stranicu Adobea.

adobe flash player kitkat 6 test

Imajte na umu da ovaj pristup provjereno radi samo u kombinaciji sa Dolphin Browserom, mada nije isključeno da radi i na nekim drugim browserima. Nismo sigurni da li će ovaj metod raditi i na nadolazećem Androidu L ali definitivno radi na KitKatu. Ukoliko i ne bude radio, nadamo se da će developerska zajednica poput ponovo priteći u pomoć i ponovo donijeti radost koju je Google svojim restrikcijama uskratio.