Home Ostalo Gadgeti Google doživio veliki pad na tržištu pametnih zvučnika

Google doživio veliki pad na tržištu pametnih zvučnika

Amazon i Google već duže vremena dominiraju tržištem pametnih zvučnika. Apple daje sve od sebe da bude konkurentan, ali je Siri u ozbiljnom zaostatku za Alexa i Google Assistant-om. Poslednja analiza tržišta pokazuje da se stvari menjaju, pa neki imaju rast, dok drugi imaju veliki pad prodaje.

Najnoviji izveštaj kompanije Canalys pokazuje promene koje je tržište pametnih zvučnika doživelu u trećem kvartalu 2019. Amazon ima razloga za zadovoljstvo jer je uspeo da isporuči čak 10.4 miliona komada, postigavši tržišni udeo od  36.6%. Istovremeno, prodaja Google pametnih zvučnika je opala za čak 40%. To znači da su prodali samo 3.5 miliona komada uz tržišni udeo od 12.3%.

Na ovu brojku svakako utiču i rezultati koje su postigli kineski Alibaba i Baidu. Prodaja Alibabe je porasla 77.6%, dok je Baidu porastao neverovatnih 290.1%, pa sada zauzimaju 13.6% i 13.1% ukupnog tržišta.

Canalys takođe otkriva da se većina kupaca odlučuje za pametne zvučnike bez ekrana. Svega 22% kupaca ovakvih uređaja se odlučuje za modele sa ekranom, a Baidu je kompanija koja je prodala najviše pametnih displeja jer oni čine čak 61% njihove ukupne prodaje.

(benchmark)