Home Android Google predstavio Android 10

Google predstavio Android 10

U skladu sa informacijama koje su do sada procurile, Google je sinoć kasno po američkom vremenu predstavio novu verziju svog operativnog sistema Android. Kao što smo vas već informisali, ova verzija raskida sa popularnom tradicijom imenovanja po slatkišima već nosi samo brojčanu oznaku. Tako je Android Q, kako je bio poznat tokom razvoja, postao Android 10.

Nova verzija Androida je već dostupna za vlasnike Google Pixel telefona, dok će drugi ipak morati sačekati proizvođače svojih uređaja. Nadogradnja je tako dostupna za: Pixel, Pixle XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a i Pixel 3a XL telefone, ali i za Esssential Phone koji proizvodi kompanija Endija Rubina koji je osmislio Android te kasnije napustio Google.

Oni koji mogu očekivati brzu nadogradnju su vlasnici 20 uređaja proizvedenih od strane 12 različitih proizvođača koji su učestvovali u razvojnom programu pored Essentiala, tj. oni za koje je bila dostupna beta verzija Androida 10. Među njima je OnePlus se očekuje da za svoje OnePlus 7 i OnePlus 7 Pro uređaje obezbijedi nadogradnju u kratkom roku s obzirom da je za njega dostupna poslednja open beta verzija Androida 10.

Ostali uređaji za koje je radna verzija Androida 10 bila dostupna su: Huawei Mate 20 Pro, Sony Xperia XZ3, LG G8, Nokia 8.1, Xiaomi Mi 9, Xiaomi Mi Mix 3 5G, Oppo 6T, Oppo Reno, Asus ZenFone 5Z, Vivo X27, Vivo Nex S, Vivo Nex A, Realme 3 Pro, Tecno Spark 3 Pro. Takođe, uređaji koju koriste Android One mogu očekivati Android 10 u razumnom roku od par mjeseci, a to je većina Nokia telefona, LG G7 One, nekoliko Motorola modela, Xiaomi Mi A2, Xiaomi Mi A2 Lite, Xiaomi Mi A1, te veći broj uređaja turskog proizvođača General Mobile.

Ostali moraju definitivno čekati da se oglase proizvođači uređaja sa ritmom nadogradnju, ali sa sigurnošću možemo na slijepo reći da će među prvim Samsungov Note 10 dobiti Android 10. Dok je Huawei već objavio listu telefona koji će dobiti Android 10, pa zatim tu istu listu i proširio, ali bez informacije o tajmingu.

Ali vratimo se mi na Android 10 i novosti koje on donosi. To je prije svega tamni (dark) mod koji se u Androidu 9 na pojedinim telefonima mogao uključiti u razvojnim opcijama, ali sada je dostupan širom sistema. Naravno, ne podržavaju čak ni sve Google aplikacije tamni mod, ali se sa sigurnošću može reći da je tamni mod opcija koja će uskoro biti prisutna na većini aplikacija.

Druga novost je nadograđena navigacija putem pokreta (getures) koja je poznata iz Androida 9 Pie. Srećom, za one koji istu ne vole i dalje postoji mogućnost da se uključi navigacija dugmadima na dnu ekrana.

Zatim slijedi Smart Reply opcija koja vam sada omogućava da pored brzog odgovora iz trake sa obavještenjem, aktivirate i sadržaj. Pa tako ako ste dobili link, možete isti automatski otvoriti u Chrome ili pokrenuti YouTube video.

Vjerovatno najvažnija novost koji donosi Android 10 je prelazak sistemskih nadogradnju u okvir Google Play servisa. Tako će Google sada moći slati sigurnosne nadogradnje bez da korisnici čekaju da proizvođači uređaja kreiraju i pokrenu sistemske nadogradnje.

Od velikih novosti, preostale dvije, a to su Focus Mode koji omogućava da privremeno deaktivirate određene aplikacije kao i Live Caption, opcija video snimanja ekrana aplikacija (koju su mnogi proizvođači već samostalno implementirali) su ostavljene za buduće nadogradnje Androida 10.

Naravno, Android 10 ima još mnogo manjih nadogradnji, od fontova preko sitnih vizuelnih nadogradnji do podrške za telefone sa svitljivim ekranima, ali pobrojali smo najvažnije i najveće. Sada, još preostaje da se svi nadamo kako će proizvođači telefona koje koristimo biti brzi i ponuditi Android 10 nadogradnju u razumnom roku.