Home Aplikacije Google upozorava da korisnici pogrešno koriste Inkognito mod za Chrome

Google upozorava da korisnici pogrešno koriste Inkognito mod za Chrome

Incognito mod u Google Chrome pretraživaču i nije toliko privatan koliko se čini na prvi pogled obzirom da administratori mreže koju koristite mogu da pristupe svim informacijama koje ste pokušali privatno da pretražite.

Developer Google-a, Darin Fišer navodi da Chrome-ov Incognito mod ne predstavlja “mod za privatnost“, samo zato što vam ne čuva kolačiće i podatke sa posećenih vebsajta, i da pretraživanje njime nije uopšte “nevidljivo”.

Kada se pokrene inkognito kartica, pojavljuje sa izjava koja navodi korisnicima da je aktivnost u ovom modu i dalje vidljiva veb stranicama koje posećujete, kao i vašem poslodavcu/ školi/ provajderu.

Sada kada upalite inkognito mod, Chrome će privremeno objaviti poruku šta će tačno ovaj mod pružati, naglašavajući da aktivnosti pretraživanja i dalje mogu biti dostupni ljudima i drugim uslugama.

Najbolja primena inkognito moda je prilikom pretraživanja na uređaju koji koriste i drugi članovi domaćinstva, kako je besmisleno koristiti ga da sakrijete podatke od administratora mreže kojoj pristupate sa uređajem.

U slučaju da želite da privatnije pretražujete internet, virtuelna bežična mreža (VPN) je verovatno bolja varijanta, jer ovakvi servisi bolje maskiraju vaše aktivnosti pretraživanja i pokazuju da je vaš pretraživač pokrenut čak i iz druge države.

(benchmark)