Home Windows Windows PC Microsoft zvanično predstavio finalnu verziju Windows 11

Microsoft zvanično predstavio finalnu verziju Windows 11

Iako je po predstavljanju Windows 10 operativnog sistema, Microsoft objavio kako je to poslednja verzija Windowsa koji će u budućnosti biti samo nadograđivan, danas zvanično objavljena finalna verzija novog Windows operativnog sistema koja nosi “inovativno” ime, Windows 11.

Učlanite se u Balkan Android Viber grupu

Da je Microsoftu inspiracija za novi Windovs bio macOS, očigledno je ne samo po korištenju iste brojke u imenu (još uvijek je aktuelan macOS 11 BigSur – op. ur.), nego i po tome što je Microsoft odlučio, po nama potpuno bespotrebno, pomjeriti Start dugme i kompletan meni u sredinu, baš kao što se Dock (Start meni za macOS – op. ur.) nalazi na sredini kod macOS operativnog sistema. Sam Start meni je pojednostavljen, uklonjeni su Live Tiles dugmići koji su do sada dinamično prikazivali sadržaj, a kompetan korisnički interfejs Windows 11 ima svedeniji, pregledniji pa i moderniji izgled od svog prethodnika.

Naše neoduševljenje sa Windows 11, čiju beta verziju već neko vrijeme koristimo na dva laptopa u redakciji moramo nastaviti sa tim da su copy/paste funkcije, u meniju koji dobijate pritiskom na desni taster miša, sada svedene na dugmiće koje je teže pogoditi nego ranije, srećom moguće je dobiti kompletan meni kao i ranije, uz malo podešavanja po Registry-ju. Live Tiles su dobili neku vrstu nasljednika u Widgets opciji koja bi, po našem mišljenju, mnogo korisnika bila u okviru Start menija, ali da bi Widgets koristili morate biti logovani na svoj Microsoft nalog.

U suštini, kompletan Windows 11 ostavlja utisak kako je kreiran sa jednim ciljem, da posluži kao portal ka Microsoftovim servisima poput Microsoft 365, OneDrive, isl., a to ide do te mjere da Home verziju Windows 11 ne možete koristiti  offline nalogom, nego isključivo ulogovani na Microsoft nalog. I da završimo ovo “predstavljanje” Windows 11, navešćemo kako je Microsoft Teams servis za komunikaciju sada integrisan u sam operativni sistem na sličan način kao nekada Internet Explorer, odnosno u novije doba Edge web browser. A “šlag na tortu” predstavlja odluka Microsofta da uvede hardverski zahtjev za TMP čipom koji bi trebao podići nivo sigurnosti koje Windows 11 nudi korisnicima, ali problem navedenog čipa je i to što često nije prisutan na računarima koji nisu namijenjeni poslovnoj upotrebi kao i odluka da Windows 11 zvanično nije podržan na procesorima starijim od Intel Core osme generacije ili druge generacije AMD Ryzen-a.

Iz svega navedenog bi se moglo zaključiti kako je Windows 11 loš, ali nije. Brz je, fluidan, definitivno vizuelno privlačniji nego prethodnik. Postoji prilično jednostavan način za zaobilaženje navedenih hardverskih ograničenja koji čak ne zahtjeva ni posebno tehničko znanje, ali o tome u nekom od tekstova narednih dana. U slučaju da vaš računar podržava Windows 11, najjednostavniji način nadogradnje je odlazak na Windows 11 stranicu i preuzimanje te poketanje Windows 11 Installation Assistant aplikacije, odnosno preuzimanje ISO fajla putem Media Creation Tool aplikacije i tzv “čista” instalacija putem USB Flash drajva.