Home Recenzije Honor Band 5 vs Xiaomi Mi Band 4 – poređenje i utisci

Honor Band 5 vs Xiaomi Mi Band 4 – poređenje i utisci

Tržište pametnih nosivih uređaja je u konstantnom porastu, te samim tim izbor pravog uređaja postaje sve lakši, ali istovremeno i teži – pogotovo kada su u pitanju pametne narukvice kojih na tržištu vidimo sve više.

Recenzija Honor Band 5 pametne narukvice

Recenzija Xiaomi Mi Band 4 pametne narukvice

Iako vrijedi generalno pravilo “koliko para, toliko muzike”, odlučili smo da provjerimo koliko zaista “muzike” možete dobiti za približno 30€, odnosno od kompanija Honor i Xiaomi sa Honor Band 5 i Mi Band 4 pametnim narukvicama. U detaljnim recenzijama ove dvije narukvice fokusirali smo se na svaku pojedinačno, a u ovom članku fokusirati ćemo se na razlike između ove dvije narukvice, kao i odgovoriti na pitanje – koju narukvicu kupiti?

Dizajn

Na prvi pogled je jasno da Honor i Xiaomi nisu koristili isti pristup dizajniranju svoje pametne narukvice. Dok je Honor Band 5 praktično oblikovan oko ruke korisnika (cijela narukvica je zakrivljena kako bi pratila oblik ruke), Mi Band 4 koristi klasični pristup ravnog ekrana. To dovodi do toga da Honor Band 5 nešto ljepše “leži” na ruci korisnika u odnosu na Mi Band 4. Sa druge strane, Mi Band 4 po našem mišljenju ima generalno ljepši dizajn od Honor Band 5, međutim to svakako ostavljamo svakome da prosudi sam.

Što se tiče same narukvice, bodovi i ovdje idu Honoru. Narukvica sama po sebi se čini lakša te manje osjetna na ruci, s obzirom na njen dizajn koji dozvoljava ruci korisnika da “diše”. Također, manja je šansa da će se ista sama otkopčati.

Ekran

Obje narukvice dolaze sa AMOLED ekranom dijagonale 0.95 inča, te 2.5D zakrivljenim staklom na ivicama. Oba ekrana imaju podesivu jačinu osvjetljenja, međutim ekran na Honor Band 5 je na maksimalnom nivou osvjetljenja svjetliji od Mi Band 4 što je izuzetno korisno pri korištenju narukvice na suncu. Osim toga, bitnih razlika nema.

Softver i hardver

Kada su u pitanju softverske razlike, moglo bi se reći da je softver Honor Band 5 narukvice “živahniji” od Xiaomijevog. Naime, Honor zaista iskorištava činjenicu da za ovu cijenu dobijate ekran u boji, pa je fokus na velikim obojenim ikonicama. Animacije prelaza na Honor Band narukvici su nešto izraženije nego na MiBand 4, a slova su veća te samim tim i čitljivija.

Zahvaljujući Huawei TruSleep tehnologiji, analiza sna je detaljnija na Honor Band 5 narukvici, te prikazuje i količinu REM sna (pored količine laganog i dubokog sna). Također, Honor Band 5 može pratiti i količinu drijemanja po danu, dok Mi Band 4 praćenje sna vrši samo po noći.

Kada su notifikacije u pitanju, jako je teško izabrati ko je bolji. Dok se na Mi Band 4 ekran osvijetli po pristizanju notifikacije, na Honor Band 5 ostaje ugašen. Honor Band 5 na vrhu ekrana prikaže ikonicu sijalice, te ispod ime pošiljatelja, što je bolji pristup nego na MiBand 4. Sa druge strane, MiBand 4 prikazuje vrijeme dolaska notifikacije na dnu, čime se Honor Band 5 ne može pohvaliti. Sa druge strane, ono čime se može pohvaliti jeste bolji prikaz dužih riječi, ili linkova: dok je na MiBand 4 poravnanje teksta obostrano, Honor Band zaobilazi to pravilo i generalno bolje prikazuje duži tekst usljed manjeg razmaka između slova u riječi.

Osim toga, Honor Band 5 za razliku od MiBand 4 prikazuje UTF-8 karaktere odnosno afrikate, što je jako pozitivno za nas. Međutim, zamjerka za Honor Band 5 je u tome što, jednom kada otvorite i pročitate notifikaciju na narukvici, ona automatski nestaje sa nje – drugim riječima, ukoliko nehotice zatvorite notifikaciju, nećete joj više moći pristupiti sa narukvice. MiBand 4, sa druge strane, ne briše notifikacije dok korisnik sam ne izabere tu opciju. Također, po pristizanju notifikacije, ekran na MiBand 4 se upali, dok to sa Honor Band 5 nije slučaj.

Nadalje, dok sa MiBand 4 sa glavnog ekrana pristupate medijskim kontrolama, na Honor Band 5 pristupate osnovnim informacijama o narukvici (status Bluetooth konekcije, kapacitet baterije) te trenutnu vanjsku temperaturu. Osim toga, meniju Honor Band 5 narukvice možete lako dobiti informaciju (iako ne detalje) o količini sna, što može biti korisno određenim korisnicima.

Ono što izdvaja Honor Band 5 jeste senzor za mjerenje nivoa kisika u krvi, što MiBand 4 ne posjeduje. To, svakako, znači da ne možemo uporediti ove dvije narukvice na ovom polju, ali i da Honor Band 5 svojim korisnicima donosi opciju više nego Xiaomi, za približno istu cijenu.

Honor Band 5 također ima i nešto intuitivniji način punjenja, koji dozvoljava da narukvicu punite bez da je rastavljate (kao što je slučaj na Mi Band 4). Naravno, ni ta metoda nije savršeno realizovana, ali je u svakom slučaju bolja od primjera koji vidimo sa Mi Band 4.

Aplikacija

Ukoliko zanemarimo činjenicu da Huawei diskriminira korisnike iPhone uređaja, što smo naveli i u našoj detaljnoj recenziji Honor Band 5 narukvice, te se fokusiramo na Android verzije aplikacija, možemo reći da aplikacije pružaju relativno slične opcije. Huawei Health aplikacija ima detaljniji i bolji prikaz informacija o kvaliteti sna, te također pruža i savjete za poboljšanje kvalitete sna. Prikaz informacija o otkucajima srca je također bolji u Huawei Health aplikaciji.

Gore izrečeno, nažalost, vrijedi samo za Android aplikacije. Huawei je odlučio da obrati jako malo pažnje na iOS korisnike uskrativši im određene opcije, dok je Xiaomi napravio (skoro) podjednako dobar posao na obje platforme. U ovom slučaju, bodovi idu za tim Xiaomi.

Ispod možete nekoliko snimaka ekrana ove dvije aplikacije, kako za Android tako za iOS operativni sistem. Detalji i screenshoti za svaku aplikaciju pojedinačno nalaze se u detaljnim recenzijama ove dvije narukvice.

Baterija

I dok je Xiaomi na svojoj najnovijoj pametnoj narukvici povećao kapacitet baterije u odnosu na prethodnu generaciju, Honor nije. Tako baterija na Mi Band 4 ima kapacitet od 135 mAh, dok ona na Honor Band 5 ima samo 100 mAh. S obzirom da dolaze sa istim ekranom, sasvim je očekivano da Mi Band 4 ima bolji životni vijek baterije od Honor Band 5. Iz Mi Band 4 možete “iscijediti” do 12-13 dana korištenja, dok je sa Honor Band 5 to 6-7 dana. Srećom, obje narukvice se relativno brzo pune (od 0 do 100% kapaciteta za nešto više od 1h), tako da to ne predstavlja ogroman problem.

Zaključak

Kao što smo nekoliko puta naveli u tekstu – teško je odlučiti koja od ove dvije pametne narukvice je bolja. Obje se nalaze u sličnom cjenovnom rangu, te donose relativno slične opcije. Naravno, na obje imamo zamjerki što se moglo vidjeti iz naših detaljnih recenzija Mi Band 4 te Honor Band 5 narukvica, međutim kada ih postavimo jednu pored druge, sve se svede na lične preferencije korisnika.

Problem je što ni članovi naše redakcije ne mogu donijeti jednoglasnu odluku o tome koja narukvica je bolja. I dok se jednom dijelu redakcije više dopada prikaz notifikacija na Honor Band 5, drugi dio negoduje zbog automatskog brisanja notifikacija, ali i smatra da je na Mi Band 4 prikaz notifikacija ljepši. Ista situacija je i sa izgledom same narukvice, praćenjem dnevnog sna i ostalim razlikama. Dakle, to samo dodatno potvrđuje činjenicu da odgovor na pitanje “koju narukvicu kupiti” zavisi isključivo od vaših ličnih preferencija. Koju god da kupite, vjerujemo da se nećete pokajati jer obje jako dobro obavljaju svoj posao, ali i dolaze sa svim funkcijama koje bi mogli očekivati od jedne pametne narukvice.