Home Recenzije Recenzija Honor Band 5 pametne narukvice

Recenzija Honor Band 5 pametne narukvice

Diverzitet je korisna i pozitivna stvar, međutim u današnje vrijeme tržišta su preplavljena uređajima različitih proizvođača koji su jako slični. I dok to nekima možda odgovara, za druge je jako teško izabrati pravi proizvod s obzirom na to koliko izbora imaju.

Uzmimo za primjer tržište pametnih narukvica. Nosivi uređaji posvećeni fitness-u i zdravlju su sve češći u svijetu, te mnogi poznati i nepoznati brendovi žele biti dio te priče. Honor, kao i njihova matična kompanija Huawei, nisu izuzetak, te se narukvice poput Honor Band 5 prodaju po jako primamljivoj cijeni. Međutim, da li se zaista isplati kupiti relativno jeftinu pametnu narukvicu (cca 25€)? Odgovor na ovo pitanje dati će vam naša recenzija Honor Band 5 pametne narukvice.

Dizajn

Mišljenje naše redakcije o dizajnu Honor Band 5 narukvice je podijeljeno, kao i mišljenje zajednice. Dok neki hvale dizajn pod izgovorom kako je praktičniji od konkurentnih narukvica (khm, Xiaomi Mi Band 4), drugi tvrde da Honor Band 5 previše podsjeća na neku jeftiniju kinesku narukvicu. Na vama je da odlučite na kojoj ste strani.

Ono što je definitivno plus jeste to što je narukvica zakrivljena tako da odlično ide oko ruke, te izgleda prirodnije na ruci (odnosno ne ističe se previše). Način na koji je dizajnirana narukvica je također za pohvaliti, s obzirom da dozvoljava koži da “diše”. Također, dizajn košče je poput klasičnog sata tako da je mala šansa da će se ista sama otkopčati.

Ekran

Ekran na Honor Band 5 narukvici ima dijagonalu ekrana od 0.95 inča, a u pitanju je AMOLED ekran osjetljiv na dodir. Honor tvrdi da gustina piksela po inču iznosi 282 PPI, međutim nema načina da se to zapravo i potvrdi. U pitanju je kvalitetan mali panel koji, čak i pri jačoj sunčevoj svjetlosti, jako dobro prikazuje sadržaj, što je pohvalno i poželjno za proizvod ovog tipa.

Softver

Ono što izdvaja Honor Band 5 iz gomile drugih narukvica jeste senzor za mjerenje nivoa kisika u krvi. Ne možemo, nažalost, izmjeriti njegovu preciznost, međutim lijepo je vidjeti da za korisnike koji to žele, ova opcija je dostupna po izuzetno primamljivoj cijeni.

Honor zaista iskorištava činjenicu da za ovu cijenu dobijate ekran u boji, pa je fokus na velikim obojenim ikonicama. Animacije prelaza su također nešto na što su obratili mnogo pažnje, a slova su veća te samim tim i čitljivija. Međutim, povremeno smo stekli utisak da je ovo sve možda malo previše šareno – barem za naš ukus.

Huawei TruSleep tehnologija zaslužna je za što detaljniju analizu sna, te pored količine laganog i dubokog sna prikazuje i količinu REM sna. Također, Honor Band 5 može pratiti i količinu drijemanja po danu. Informaciju (iako ne i detalje) o količini sna možete vidjeti i u glavnom meniju na narukvici – što može biti korisno ukoliko obraćate pažnju na vašu količinu sna.

Kada su notifikacije u pitanju, po pristizanju notifikacije ekran Honor Band 5 ostaje ugašen, što nam je jedna od zamjerki. Druga zamjerka je u tome što, jednom kada otvorite i pročitate notifikaciju na narukvici, ona automatski nestaje sa nje – drugim riječima, ukoliko nehotice zatvorite notifikaciju, nećete joj više moći pristupiti sa narukvice.

Aplikacija

Kada bi nas pitali za stvar koju je Honor najviše zaribao sa Honor Band 5 narukvicom, to bi bila aplikacija Huawei Health pomoću koje se narukvica povezuje sa vašim mobilnim uređajem.

Ukoliko ste korisnik Androida i čitate ovu recenziju, ili čak koristite Huawei Health aplikaciju, vjerovatno vam nije jasno o čemu pričamo – niti će vam biti jasno, jer je Huawei zaista odradio odličnu stvar sa Android aplikacijom. Razumljivo, s obzirom da su Huawei i Honor telefoni (zasad) pokretani Android operativnim sistemom. Međutim, čini se da je Huawei uložio mnogo truda u Android aplikaciju, a kada je došao red na iOS aplikaciju, odlučili su jednostavno da je naprave funkcionalnom. Čak i to je diskutabilno.

Da, pomoću Huawei Health iOS aplikacije možete povezati narukvicu sa vašim mobilnim telefonom, ali ukoliko želite promijeniti početni ekran narukvice – zaboravite na to, jer ta opcija ne postoji u aplikaciji. Mnoge druge stvari su izuzetno pojednostavljene, kao što smo naveli ranije – do te mjere da aplikacija bude koliko-toliko funkcionalna. Ne bi smo ni mi vjerovali da se nismo uvjerili sami, tako da, ispod možete pronaći fotografije obje aplikacije.

Baterija

Pozitivna strana pametnih narukvica naspram pametnih satova jeste činjenica da je životni vijek baterije na pametnim narukvicama znatno bolji od onog na pametnim satovima. Iako ima bateriju kapaciteta 100 mAh, Honor Band 5 “preživi” oko 8-9 dana redovnog korištenja. Ukoliko vam ove brojke zvuče malim (recimo, u poređenju sa konkurencijom), Honor Band 5 ima još jedan plus: način punjenja. Punjač je u obliku manjeg dock-a u koji se narukvica uklopi bez rastavljanja, a punjenje od 0 do 100% traje oko 1.5h – što je sasvim prihvatljivo.

Zaključak

Honor uređaji su poznati po tome što za realativno nisku cijenu donose relativno konkurentne performanse, i tu praksu su nastavili i sa ovom pametnom narukvicom. Naša recenzija Honor Band 5 predstavila je pozitivne i negativne strane ove narukvice. Kada se sve stavi na vagu, zaključak je da za cijenu po kojoj se prodaje, Honor Band 5 obavlja svoj posao jako dobro. Iz konkurencije je izdvaja SpO2 senzor i dizajn prilagođen obliku ruke, međutim po cijenu baterije. Nekim korisnicima to neće odgovarati, dok će za druge (kao i nas) Honor Band 5 biti “bang for the buck” – bagatela.

Ukoliko vas, pak, zanima jedan od rivala Honor Band 5 narukvice, pročitajte i naše poređenje Honor Band 5 i Xiaomi Mi Band 4 narukvica.