Home Recenzije HTC Droid DNA recenzija

HTC Droid DNA recenzija

HTC Droid DNA sa svojim 5-inčnim ekranom visoke rezolucije pridružuje se klasi uređaja koji pomijeraju granice u veličini pametnih telefona, ali za razliku od nekih telefona, Droid DNA to čini tako da se ne osjeća kao da držimo tablet u rukama.

Na prvi pogled, rekli bi da Droid DNA nije samo najbolji Droid telefon u zadnje vrijeme, nego i najbolji Android uređaj iz HTC-a. Da li će ispuniti ta očekivanja? Pročitajte u daljnjem tekstu.

HTC Droid DNA

Hardware

Ako HTC Droid DNA dokazuje bilo šta, to je da HTC još uvijek vrhunski dizajnira uređaje. Dok su se drugi proizvođači poboljšali u ovoj oblasti, niko nije sasvim pogodio pravu ravnotežu izgleda i materijala koje HTC opet pogađa.

Poznati crveno-crni dizajn Droid franšize koji se miješa sa stilom i materijalima korištenim iz HTC-ove serije ‘One’, Droid DNA je zadovoljstvo gledati i držati u ruci. Od svoje zadnje strane mekane na dodir do crvene rešetkaste obloge sa strana uređaja, dobar dio umjetnosti je očigledan.

HTC Droid DNA sa strane

Telefon posjeduje uočljiv 5-inčni Super LCD 3 ekran sa 1080p fullHD rezolucijom. Ovo se izjednačava sa gustinom piksela od oko 440ppi. U inat Retina ekranu. Ekran izgleda jasno i oštro, sa uglađenom reprodukcijom boja, i dobrim osvjetljenjem, iako se još uvijek bori sa nekim od nedostataka LCD tehnologije. Boje nisu uvijek bogate i kontrast nije uvijek dubok kao kod Samsungovih AMOLED ekrana, ali teško da ćete primjetiti razliku jer čistina i velika rezolucija ekrana to umanjuju.

HTC Droid DNA pokreće 4-jezgarni Snapdragon S4 Pro procesor, i ne bi trebala biti novina da je 1.5GHz čip premašio očekivanja. Nije bilo ništa što smo ubacili u telefon a da nije mogao lako da se izbori. 2GB RAM memorije bi bez sumnje pomoglo.

Jedna od glavna briga vodi do izbacivanja Droid DNA telefona na tržište sa baterijom od 2,020mAh. Sa tim kapacitetom čini se da će zafaliti snage uređaju sa tako velikim ekranom i moćnim hardverom. Ali kažemo sa olakšanjem da je život baterije impresivan, mada ne sasvim kao što dobijete sa telefonom kao što je Droid Maxx HD. Droid DNA je savršeno sposoban da izdrži čitav dan normalnog korištenja, ali ćete htjeti da držite punjač pri ruci, ako sebe smatrate zahtjevnim korisnikom. Video i igranje svakako umanjuje ukupno trajanje baterije.

Druga pozitivna stvar o veličini baterije je u tome što omogućava da HTC zadrži veoma tanak dizajn telefona. Sa samo 9,7mm u najdebljem dijelu sa ivicama koje su čak i tanje, u ruci se ne osjeća kao prava 5-inčna neman. Dizajneri su žrtvovali sposobnost vađenja baterije, kao i prostor za dodatno skladištenje proširivanjem SD karticom.

Software

HTC Droid DNA dolazi sa Androidom 4.1 (Jelly Bean) i sa unaprijeđenim HTC Sense 4+ interfejsom. Dobijate poboljšanu verziju Beats Audio i ImageSense tehnologiju koje su dio HTC telefona od lansiranja ‘One’ serije ranije ove godine, kao i poboljšanja u Androidu poput Project Butter i Google Now.

Droid DNA home page

Dok Sense svakako nije za svakoga, HTC je uradio dobro prilagođavanje korisničkog interfejsa samo na suštinu. Sense mijenja opšti izgled operativnog sistema, donosi nekoliko novih funkcija i poboljšanja, ali ne dolazi više sa kabastim dodacima prošlih verzija.

Za pristalice Google-a, ne vrijedi ništa to što je HTC odlučio da ubaci hardverske navigacijske dugmiće nego softversku implementaciju koja je došla sa 4.0 Androidom. Ovaj izbor se kosi sa nekim aplikacijama koje su dizajnirane za najnoviju verziju Androida, ali obezbjeđuje konstantan i lak pristup akcijama centralnog operativnog sistema.

Kamera

Na ovom telefonu se nalaze 2 kamere: glavna (zadnja) kamera je deklarisana na 8MP i prednja HD kamera. HTC je implementirao slično podešavanje senzora kao što se nalazi na prednjim kamerama Windows 8X telefona, pružajući širok ugao snimaka visoke rezolucije.

Zadnja kamera posjeduje LED blic i auto-fokus i zadovoljstvo je za korištenje, kao na HTC One X. Ispod se nalazi nekoliko uzoraka slikanih sa HTC Droid DNA telefonom.

 

jedan

 

2

 

3

 

Droid DNA radi dobro u različitim uslovima u oba režima, fotografisanje i video. U foto režimu se nalaze svojstva kao što su ‘burst shot’ i ‘panorama’, dodavanje kreativnosti ili snimanje savršene akcije.

Zaključak

Ako tražite jedan od najboljih telefona, najboljih Droid uređaja, nećete pogriješiti sa ponudom od HTC-a. Ali ima jedna stvar o Droid DNA uređaju: dok se ne osjeća kao glomazan, sigurno je robustan. Ako vam ne odgovara 5-inčni uređaj, onda je bolje da potražite drugo rješenje.

A ako vam odgovara njegova veličina, onda razmislite da li ćete se prikloniti tako velikom telefonu.