Home Recenzije HTC One M8 – test i recenzija

HTC One M8 – test i recenzija

Nešto više od godinu dana nakon predstavljanja HTC One (M7) telefona, stiže nam i njegov nasljednik. Promjene u osnovi imena nema, uređaj se i dalje naziva HTC One, samo ovaj put je riječ o M8 varijanti. Zahvaljujemo se HTC Adria na ustupljenom uređaju za testiranje.

HTC One M8 je trenutni vrhunac ponude HTC-a, a ubrzo bi se trebala pojaviti i phablet verzija ovog uređaja, HTC One M8 Prime. U nastavku pogledajte šta nam to nudi novi premium telefon iz HTC-a.

Hardver

Od premium uređaja se očekuje najbolji mogući hardver i HTC tu nije zakazao. Ekran dijagonale 5 inča (0.3 inča veći od prošlogodišnjeg One M7 modela) i full HD rezolucije doprinosi vrhunskom osjećaju u toku rada na ovom telefonu. Za zaštitu ekrana je zadužen Corning Gorilla Glass 3, što mu daje dodatnu otpornost na grebanje i padove. Za performanse je zadužen Qualcomm Snapdragon 801 čipset, sa četverojezgarnim 2.3 GHz Krait 400 procesorom i Adreno 330 grafičkim procesorom. HTC One M8 raspolaže sa 2 GB RAM memorije, baš kao i prošlogodišnji model. Što se tiče interne memorije, u ponudi su verzije sa 16 i 32 GB, sa mogućnosti proširivanja sa micro SD karticom kapaciteta do 128 GB. Najzanimljivija specifikacija ovog telefona je dvostruka 4 MP “UltraPixel” zadnja kamera, od kojih je jedna (gornja) zadužena za pronalazak dubine polja, tj. za pronalazak različitih slojeva na slici. Baterija je 2600 mAh, neizmjenjiva i omogućava korištenje uređaja oko 2 dana umjerenim intenzitetom. HTC One M8 dolazi sa Android 4.4.2 KitKat verzijom i novim HTC Sense UI v6.

htc one m8 specifikacije 2

Dizajn i izrada

Prvi pogled na HTC One M8 daje do znanja da je riječ o premium telefonu. Zaista, kućište koje je ovog puta potpuno aluminijsko (prošlogodišnji One ima 70% aluminijsko kućište) izgleda fenomenalno. Pozadina ima zakrivljeni dizajn i poprilično je glatka, dovoljno da je uređaj pomalo klizav. Samim tim veća je mogućnost ispadanja nego kod prošlogodišnjeg M7 modela, koji je bio hrapaviji. Srećom, tu je maska koja dolazi u kutiji i koja uklanja ovaj manji problem, ali u isto vrijeme smanjuje premium osjećaj telefona, pa je na vama da izaberete šta vam je važnije.

Na prednjoj strani dominira 5 inčni ekran, a tu su i odlični stereo zvučnici (po jedan iznad i ispod ekrana), također odlična prednja kamera od 5 MP i HTC logo (ispod ekrana). Sam HTC logo izgledom nepotrebno povećava dimenzije telefona. Iz HTC-a poručuju da su bili svjesni toga, ali da u suprotnom zbog nedostatka prostora ne bi bili u stanju staviti sve interne komponente koje su namjeravali, pa je ovakav dizajn ostao. Tipka za paljenje/otključavanje je na gornjoj strani, dok su 3.5 mm port za slušalice i microUSB port smješteni na donjoj strani. Na desnoj strani se nalaze tipke za pojačavanje i smanjivanje, a iznad njih je skriven micro SD slot (podržava kartice do 128 GB), za koji vam treba igla ili spajalica da biste ga otvorili. Na lijevoj strani se nalazi slot za nano SIM karticu, koji se otvara na isti način. Sa zadnje strane uređaja imamo dvije pomenute kamere, kao i dvostuki LED blic. Ispod kamere ispisan je još jedan HTC logo.

Ekran

HTC One M8 dolazi sa 5 inčnim Super LCD3 full HD ekranom. Super LCD se razlikuje od običnog LCD-a po tome što kod Super LCD ekrana nema zračne rupe između stakla i samog ekrana. Time je omogućen nešto brži odziv, što se i osjeti u radu. Za razliku od Samsungovih OLED ekrana, koji reproduciraju savršenu crnu boju i imaju generalno jarke boje, Super LCD3 je u malom zaostatku, jer ne može postići istu dubinu crne boje, ali i dalje izgleda odlično i ima dosta aduta. Nivo osvjetljenja je odličan, a ekran ima i savršene uglove gledanja. Sa full HD rezolucijom (1920 x 1080), slike, video klipovi i tekst izgledaju odlično. Prošlogodišnji One (M7) također ima Super LCD3 full HD ekran, ali 0.3 inča manji, pa je broj piksela po inču nešto veći u odnosu na HTC One M8 (469 u odnosu na 441 ppi). No kako prema istraživanjima ljudsko oko ne raspoznaje detalje veće gustoće od 300 ppi, tu nema razlike za normalne korisnike. U prednosti je naravno HTC One M8 radi malo većeg ekrana (5.0 u odnosu na 4.7 inči) i ta se razlika već može primjetiti.

Kamera

Za razliku od Samsunga, Nokie i Sony-a, koji se trude da što više povećaju broj megapiksela na svojim kamerama, HTC pokušava pridobiti kupce duplom pozadinskom kamerom sa “UltraPixel” tehnologijom, ali i odličnom prednjom kamerom. HTC je ostao vjeran “UltraPixel” tehnologiji za sada, te je istu stavio i na trenutni vodeći firmin telefon. Glavna kamera je i dalje 4 MP i zahvaljujući “UltraPixel” tehnologiji, koja u suštini znači da senzor kamere ima veće piksele (2 mikrometra), radi bolje slike u uslovima slabijeg osvjetljenja. Rezultate pogledajte u galeriji ispod.

Ovaj put, za razliku od prošlogodišnjeg One telefona, dodana je još jedna pozadinska kamera, koja se nalazi iznad glavne i zadužena je za pronalazak dubine polja, ne i za samo slikanje. Zahvaljujući ovoj kameri, korisnici su u stanju sliku naknadno iznova fokusirati na objekat sa slike po želji uz pomoć “UFocus” opcije iz Edit menija. Tu su još “Foreground” i “Seasons” opcije koje uz pomoć ove kamere, koja je u stanju prepoznati različite slojeve na slici, apliciraju specijalne efekte. Primjere ovih mogućnosti pogledajte u galeriji ispod.

Tu je još i “dimenzija plus” (Dimension Plus) opcija koja, opet uz pomoć dodatne kamere i njenog senzora za dubinu polja, omogućuje 3D efekat na slici. Pomjeranje telefona mijenja perspektivu slike i daje vam osjećaj trodimenzionalnosti. Slike se mogu naknadno spasiti iz novog ugla, no ova opcija treba još rada jer većina slika izgubi na kvaliteti iz pomjerene perspektive i objekti često postanu iskrivljeni i nerealni. Pomenimo i HTC Zoe, metodu slikanja koja je zaživjela na prošlogodišnjem HTC One modelu. Radi se o kratkom videu od 3 sekunde, tokom kojeg se uslika do 20 slika visoke rezolucije, koje se naknadno mogu “izvaditi” iz videa. Zanimljivo je da HTC Zoe snimi nekoliko fotografija prije samog pritiska na dugme za slikanje, što može biti dobro u situacijama kada nešto brzo želite uslikati.

HTC One M8 snima 1080p (full HD) video klipove sa 60 fps (slika po sekundi). Postoje i opcije 1080p sa 30 fps, te 720p “slow motion”. Ispod pogledajte kratki klip sniman sa 1080p rezolucijom. [youtube id=”q50KPp5gTgU” width=”600″ height=”350″]

Zvuk

“BoomSound” stereo zvučnici na HTC One M7 telefonu su bili odlični, prilično glasni i sa sjajnom jasnoćom zvuka. HTC One M8 imao je težak zadatak da dalje unaprijedi kvalitet zvučnika, no uspio je u tome. Zvuk je sada još glasniji (oko 25% prema nekim mjerenjima) i bogatiji, te s pravom možemo reći da su ovo daleko najbolji zvučnici na nekom pametnom telefonu danas. Slušalice koje dođu uz uređaj su također odličnog kvaliteta i zajedno sa “BoomSound” tehnologijom pružaju fantastično iskustvo slušanja muzike.

Softver

HTC One M8 dolazi sa Android 4.4.2 KitKat verzijom, koja obećava bolje performanse u odnosu na prethodne verzije, posebno na uređajima sa slabijim specifikacijama. HTC je izdao malu nadogradnju sistema 30. maja, koja je popravila neke probleme sa stabilnosču nekih aplikacija (fm radio, kamera…), mada mi s tim nismo imali problema. Iako se mnogim korisnicima najviše sviđa “čisti” Android sistem, bez ikakvog dodatnog softvera osim Google Apps-a, HTC ima svoj set softverskih aplikacija koji dolazi preinstaliran na M8. Riječ je o HTC Sense UI, koji prati sve HTC vrhunske telefone i ovaj put nam dolazi u verziji 6. Za ovu, trenutno aktuelnu verziju, iz HTC-a kažu da je “prečišćena”, te da ima svježiji izgled u odnosu na prethodnu verziju.

U praksi, stvari se nisu značajno promjenile. Krajnji lijevi ekran i dalje zauzima BlinkFeed, koji predstavlja mješavinu različitih sadržaja (od socijalnih mreža do kalendara) koje korisnik može filtrirati, čime HTC pokušava odstupiti od klasičnog interfejsa kojeg početni ekran pruža. Najveća promjena u odnosu na prethodnu verziju je u tome što sada korisnici mogu dodati teme koje ih zanimaju, ili isključiti BlinkFeed u potpunosti ukoliko smatraju da im isti ne treba.

M8 dolazi sa “Power saver”, ali i sa “Extreme power saver” opcijama za smanjenje potrošnje baterije, od kojih prva smanjuje osvjetljenje ekrana i optimizira potrošnju čipa, a druga onemogućuje sve aplikacije osim sljedećih 5: poziv, sms/mms poruke, HTC Mail, HTC Calendar i kalkulator. Uz to ograničava takt procesora na 1.2 GHz, te takt grafičkog procesora na 320 MHz. “Extreme power saver” je moguće uključiti ručno, ali i automatski kada baterija dosegne 20%, 10% ili 5%. Iz HTC-a tvrde da telefon sa 5% baterije može izdržati i do 15 sati u “standby” modu sa uključenom “Extreme power saver” opcijom.

HTC je dodao podršku i za otključavanje telefona dvostukim dodirom na ekran, što je zgodan dodatak. Ta opcija je već zaživjela na LG G2 i Motorola Moto X uređajima, pa se i HTC odlučio na sličan korak. Također, ukoliko je ekran zaključan, bez da ste stavili neku od jačih metoda zaključavanja poput PIN ili “pattern swipe”, isti je moguće otključati dodirivanjem i pokretom prsta prema lijevo ili desno. Pokret desno vas vodi na BlinkFeeed, ukoliko je omogućen, a pokret lijevo na glavni ekran (home screen). Još jedna zgodna stvar je kratica za paljenje kamere. Ukoliko uređaj držite u horizontalnom položaju (zaključanog), dovoljno je pritisnuti tipku za pojačavanje ili smanjivanje i ući ćete u kameru.

Tu je i još nekoliko zanimljivih modova, poput “Car mode” ili “Kids mode”, koji se respektivno koriste kada ste u autu ili kada telefon dajete djetetu u ruke. Oba imaju vlastite aplikacije sa odgovarajućim interfejsom koji se može mjenjati po potrebi. Ukoliko vam ni to nije dovoljno, tu je i IR port kojim je moguće upravljati TV-om ili drugim uređajima koji koriste infracrvene daljinske upravljače. Prije upotrebe potrebno je konfigurisati aplikaciju i odabrati odgovarajući model TV-a. Tu je još i “flashlight” (baterijska lampa) aplikacija sa tri nivoa jačine svjetlosti, kao i ostale standardne aplikacije poput kalendara, sata/alarma/štoperice, galerije, aplikacija za snimanje zvuka (koja snima zvuk sa izvrsnom kvalitetom), te HTC Backup, vlastita HTC aplikacija za “backup” i “restore”.

Utisci u radu

Kao što smo već pomenuli, na prvi dodir sa HTC One M8 imate osjećaj da je riječ o zaista vrhunskom uređaju. Aluminijsko kućište je glavni faktor koji daje premium osjećaj telefonu, koji sveukupno izgleda izvrsno. Ne treba posebno isticati da je M8 veoma fluidan, čak i sa uključenim velikim brojem aplikacija. Najzahtjevnija igra koju smo probali je Need For Speed Most Wanted i M8 ju je bez problema “vrtio” i to sa zavidnim brzinama učitavanja staza. U toku same utrke primjetno je blago zagrijavanje uređaja, no bez ikakvih problema se uređaj i dalje može držati u rukama.

Baterija je još jedan od faktora koji se ističu na ovom telefonu i bez problema može izdržati čitav dan intenzivnog korištenja. Veliki 5 inčni full HD ekran je prava poslastica za gledati, od obične poruke do filmova. Sveukupni utisak korištenja je vrlo pozitivan, ali treba uzeti u obzir i visoku cijenu uređaja, koja je trenutno oko 500€ u BiH. Pokrenuli smo i nekoliko testova čije rezultate možete vidjeti u galeriji ispod.

Zaključak

Ukoliko ste u stanju platiti 500€ za telefon, nećete pogriješiti sa HTC One M8. Od mnogobrojnih pozitivnih stvari treba izdvojiti odlične stereo zvučnike, prelijep ekran sa savršenim uglovima gledanja, odlična prednja kamera i naravno aluminijsko kućište koje je glavni “krivac” za sjajan osjećaj prilikom rukovanja sa ovim telefonom. Mana mu je zadnja kamera, koja je, iako pravi odlične slike, u zaostatku za glavnom konkurencijom. Razne mogućnosti naknadne manipulacije slikama zahvaljujući dvostrukoj zadnjoj kameri donekle ispravljaju stvar.

Sve u svemu, HTC One M8 je fantastičan uređaj koji teško koga ostavlja ravnodušnim. Ukoliko ste imali iskustva ili se želite priključiti diskusiji o ovom telefonu, možete to učiniti na forumu. Još jednom se zahvaljujemo HTC-u na ustupljenom uređaju za test.

Autor teksta je gostujući novinar Adnan Efendić.