Home Recenzije HTC One Max – test i recenzija

HTC One Max – test i recenzija

U isčekivanje nove verzije HTC One Max-a na testiranje smo dobili trenutnu verziju HTC-ovog premium phableta: HTC One Max. Ovom prilikom se zahvaljujemo HTC Adria koji su nam ustupili HTC One Max.

HTC One Max je premium uređaj iz HTC-a čijim se izbacivanjem očekivala dominacija HTC-a nad phablet tržištem. Max nije zaživio u potpunosti, najviše zbog Samsungovog uspjeha sa Note serijom, što idalje ne znači da Max nije odličan uređaj sa vrhunskim performansama.

Hardver

HTC One Max “pod haubom” krije Qualcommov APQ8064 Snapdragon 600 čipset sa Quad-core Krait 300 procesorom sa radnom frekvencijom od 1.7 GHz te sa Adreno 320 grafičkim čipom koji je zaslužan za prikaz kompleksih grafičkih objekata. Max se može pohvaliti sa velikim displayom dijagonale 5.9 inča, rezolucije 1080 x 1920  (FullHD), što daje gustoću od  približno 373 ppi (piksela po inču). Izrađen je u Super LCD3 tehnologiji, a sam display štiti Corning Gorila Glass 3 što ga čini izuzetno otpornim na fizička oštećenje svih vrsta. U kućištu je i 2GB DDR3 radne memorije (RAM), a uređaj dolazi u dvije verzije sa 16GB i 32GB interne memorije uz mogućnost proširenja sa MicroSD karticom do 64GB. Max ima dimenzije 164.5 x 82.5 x 10.3 mm što ga čini izuzetno velikim uređajem i sa 217 g mase jednim od najtežih uređaja u klasi phableta. Max posjeduje i dvije kamere, prednjom od 2.1 mpx te zadnjom od 4 mpx, rezolucije 2688×1520 sa autofokusom, te 1/3″ senzorom, uz mogućnost simultanog snimanja HD videa i slikanja, te detekcijom lica i osmijeha. Video snima u 1080p kvaliteti sa 30 fps (sličica u sekundi) te sa 720p na 60 fps. One Max posjeduje 3300 mAh bateriju koja se ne može izvaditi koja će izdržati 2 dana normalne upotrebe.

Dizajn i izrada


Na prvi pogled, ali i prvi dodir sa Max-om se osjeti da je uloženo jako puno vremena u dizajn i izradu samog uređaja. Kućište je metalno sa blagim zavojem sa zadnje strane što ga čini vrlo ugodnim za držanje u ruci (čak i kod korisnika sa manjim rukama). Sa zadnje strane se nalazi kamera sa blicem, HTC logo te senzor za otisak prsta, koji je vrlo pristupačno smješten ispod kamere. Sa prednje strane je skoro u potpunosti prekriven displayom dok se na vrhu i dnu nalaze stereo zvučnici sa ugrađenim pojačalom te senzori za blizinu i acelerometar. Pored navedenih Max posjeduje i senzor za kompas i žiroskop. Sa desne strane su tipke za pojačanje i smanjivanje zvuka te nešto niže i tipka za otključavanje dok se sa lijeve strane nalazi fizička tipka za otvaranje pozadinskog kućišta. Ovaj princip otvaranja kućišta je vrlo nepraktičan jer se može i slučajno otvoriti kućište. Sa donje strane se nalazi MicroUSB port za punjenje i spajanje sa računarom dok je s gornje strane 3.5mm TRRS audio jack za slušalice. Na dnu iznad zvučnika se nalazi i HTC-ov logo te “soft” tipke za “back” i “home“.

Ekran

LCD3 tehnologija je omogućila Max-u vrhunski display sa visokom gustoćom i FullHD rezolucijom. Boje su živopisne sa jako dobrim kontrastom, što znači da će i pod jakim osvjetljenjem vidjeti jako dobro. Ugao gledanja je izuzetno visok, približno 170 stepeni. Ukoliko se uređaj koristi u landscape modu, postaje vrlo ugodno gledati filmove ili općenito koristiti aplikacije. Kako se radi o Corning Gorilla Glass 3 staklu, to će uređaj osigurati od padova i ogrebotina, ali i prašine.

Kamera

Iako na prvi pogled izgleda da je neko pogriješio dok je dizajnirao HTC One Max zbog “samo” 4 mpx na pozadinskoj kameri. Međutim, radi se o  vrlo hrabrom potezu HTC-a da rabije mit o “megapikselim” jer kako kažu iz HTC-a, fotografije izrađene ovakvom kamerom su mnogo bolje od prosječnih kamera sa 8 mpx ili 13 mpx. Tajna je u UltraPixel tehnologiji senzora ugrađenim u HTC One uređaje, zbog većih piksela (2 mikrometra u odnosu na 1,4 mirkometara kod 8 mpx kamera i 1,1 mikrometara na 13 mpx kamerama). Ta činjenica čini kameru osjetljivijom na svijetlost i praktički povećava veličinu piksela ne broj piksela na slici. Sličnu tehnologiju koirsti i Nokia PureView 808 koja koristi 7 piksela da napravi jedan piksel bolje kvalitete. Ova priča je zaista tačna i u praksi. Slike imaju izvrstan kontrast, velik dinamički opseg boja te oštrinu zbog koje se uočavaju i najsitniji detalji. Kamera slika jako brzo (uz autofokus) a slike možete vidjeti u galeriji ispod.

Zvuk

Ono gdje HTC One Max se zaista razlikuje od mnogih drugih phableta su stereo zvučnici sa vrhunskom kvalitetom zvuka koji zbog internog pojačala može biti dovoljno glasan bez šumova. Tonovi su vrlo realistični i čisti a stereo čini doživljaj slušanja muzike na Max-u kao na računarskim zvučnicima. Izmjerena jačina izlaznog zvuka je oko 80 dB što je jako veliko za zvučnike sa telefona. U nastavku poslušajte dvije pjesme snimljene sa zvučnika HTC One Max-a.

Sound test 1:

Test1.mp3

Sound test 2:

Test2.mp3

Softver

Što se tiče softvera, HTC One Max dolazi iz kutije sa Android 4.3 (Jelly Bean) operativnim sistemom ali već je dostupna nadogradnja na 4.4.2 (KitKat). HTC se i u ovom segmentu potrudio da napravi što veći ugođaj korisniku. Launcher se direktno spaja sa Facebook i Twitter profilom te prikazuje najinteresantnije stvari sa news feeda te vremensku prognozu i sat. Sam Launcher je vrlo sličan googleovom orginalnom launcheru sa Google Now opcijom. Meni aplikacija je sortiran po sličnim aplikacijama kao što su media, googleove aplikacije, alati, produktivnost i sl. ali i pojedinačnim aplikacijama. U biti, HTC je dizajnirao meni tako da korisnik može sebi prilagoditi onako kako odgovara njegovim potrebama. Od aplikacija koje dođu sa uređajem, većina su standardne aplikacije sa HTC-ovim redizajnom, dok od nekih specifičnih (dodatnih) aplikacija se izdvajaju aplikacija za korištenje uređaja u autu, kontrola TV prijemnika pomoću Max-a, Polaris Office 5, KeyVPN te Kid Mode i Parent Dashboard za kontrolu sadržaja ukoliko su u pitanju mlađi korisnici uređaja. Ono što je drugačije od klasičnih Android uređaja je task manager koji prikazuje aplikacije u blokovima na cijelom ekranu, umjesto na listi koja se može “maknuti” klizanjem lijevo-desno. Na Max-u su prikazani screenshoti uključenih aplikacija ali se klizanje vrši gore-dole te nema opcije da se sve uklone odjednom. Notification bar je čist i redizajniran sa mogućnošću mjenjanja blokova aplikacija te brzi pristup opcijama uređaja. HTC One Max je uređaj koji se fokurisa na medijski sadržaj te je tako moguće prenositi (“streamati”) sadržaj telefona na neki uređaj pomoću HTC Media Link HD-a softvera a povezivanje se može vršiti pomoću bluetooth-a, NFC-a ili WiFi-a. Ono što HTC ima a izdvaja se uveliko od konkurencija je mogućnost premiještanja sadržaja sa drugih uređaja, sa posebnim opcijama za HTC-ve smartphone. Ova činjenica olakšava korisnicima drugih HTC-ovih uređaja da se lako prebace na Max. Još je jedna opcija kojom se Max može pohvaliti u odnosu na konkuretske phablete, a to je senzor za otisak prsta. Obzirom da je senzor sa zadnje strane uređaja vrlo lako se može otključati Max ali i otključati određeni sadržaj kao što su SMS-ovi, Galerija slika ili općenito aplikacije.

Utisci u radu

HTC One Max je velik i težak uređaj, ali to ga čini i robusnim i otpornim na fizička oštećenja. Ukoliko se koristi sa obe ruke, postaje jako moćan medijski uređaj namjenjen korisnicima koji vole slušati muziku ili gledati video sadržaj. Tehnologija SuperPixel koja je u senzoru za kameru potvrđuje činjenicu da je HTC One Max pravljen za korisnike koji vole kreirati ili koristit medijski sadržaj ali ga i streamati na druge uređaje poput televizora i monitora. Uz izuzetno veliku bateriju, oštar display ovaj uređaj pokazuje i zašto je u premium klasi HTC-a te svakako zaslužuje mnogo više pažnje nego što je dobio.

 

Još jednom se zahvaljujemo HTC Adria koji su nam ustupili HTC One Max na testiranje.