Home Android Telefoni Huawei komentariše navode kako je Mate 40 poslednji telefon sa Kirin čipsetom

Huawei komentariše navode kako je Mate 40 poslednji telefon sa Kirin čipsetom

mate 40 pro render

Huawei CEO Richard Yu je tokom “China Information Technology Summit 2020” govorio o dolazećim Mate 40 telefonima, premijum čipsetu i problemima sa nabavkom sa kojim se kompanija suočava zbog aktuelnog trgovinskog rata između SAD i Kine.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Očekuje se da će Kirin 1000 čipset biti predstavljen tokom IFA sajma početkom septembra, nakon čega će debitovai na Huawei Mate 40 liniji telefona. Biće to 5nm čipset, proizveden u TSMC fabrikama i biće zasnovan na Cortex-A78 CPU jezgru. Međutim, Mate 40 modeli bi mogli biti poslednji telefoni koji će koristiti Kirin čipset.

Microsoft testno omogućio pokretanje Android aplikacija sa telefona na Windows 10

SAD je već od septembra blokirao TSMC-ovu proizvodnju čipova za Huawei, a pre toga, Huawei će biti u mogućnosti da osigura dovoljno čipova za 15 miliona Mate 40 telefona, za šta kompanija veruje da će biti dovoljno. Međutim, nakon što se te zalihe potroše, Huawei će morati da pronađe novi izvor čipsetova, ali Yu nije dao više informacija o ovome.

SAD najavljuje zabranu korištenja američkih aplikacija na svim kineskim uređajima

Funkcioner Huaweija je istakao da je kompanija tokom prve polovine 2020. godine isporučila 105 miliona telefona, te da je po broju isporučenih primeraka Huawei prestigao Samsung tokom drugog tromesečja ove godine.

Samsung telefoni će od sada dobijati Android nadogradnje tri umjesto dvije godine

Kada je u pitanju dolazeća premijum Mate 40 linija, očekuju se četiri modela: Mate 40, Mate 40 Pro, Pro+ i Porsche Design. Telefone će karakterisati zakrivljeni ekran i nadograđene kamere.

(benchmark)