Home Apple iOS iPhone 12 Mini se iznenađujuće loše prodaje

iPhone 12 Mini se iznenađujuće loše prodaje

Apple je prošle godine prvi put predstavio četiri modela svojih telefona u sklopu jedne iPhone generacije. Osim po dijagonali ekrana (modeli su sada dostupni u 3 različite dijagonale), telefoni se, naravno, razlikuju i po cijenama. Najjeftiniji je model iPhone 12 mini za koji je na američkom tržištu potrebno izdvojiti od 700 dolara, dok najskuplji model iPhone 12 Pro Max stoji od 1100 dolara.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Još prije zvaničnog predstavljanja telefona, a i nakon što je Apple objavio podatke o uređajima i njihove cijene, analitičari mobilnog tržišta predviđali su veliku potražnju za modelom iPhone 12 mini. Osim što je riječ o najjeftinijem iPhoneu nove generacije, dio analitičara smatrao je kako je to idealan telefon za osobe koje žele iPhone, a ne vole prevelike uređaje, niti ih privlači model iPhone SE sa zastarjelim dizajnom.

Apple navodno planira povratak MagSafe punjanja na buduće MacBook laptope

Ali posljednje informacije koje dolaze iz izvora povezanih s Apple i njihovim lancem nabavke pokazuju da su analitičari, ali i ekipa u samoj kompaniji Apple precijenili potražnju za malenim iPhoneom. Naime, pokazalo se da korisnici nisu toliko zainteresirani za najmanji, a time i najjeftiniji model, već su im puno interesantniji najskuplji modeli. Cookova kompanija tako je od Pegatrona smanjila broj narudžbi za iPhone 12 mini, dok su od Foxconna naručili povećane količine iPhonea 12 Pro i iPhone 12 Pro Max.

Apple bi mogao vratiti Touch ID u iPhone ali sa senzorom ispod ekrana

Osim što pokazuje povećan interes korisnika za većim i skupljim modelima, slabija potražnja za iPhone 12 mini dijelom je rezultat situacije s COVID-19 pandemijom. Naime, kako naglašavaju na stranici Mac Rumors, manji model iPhonea prvenstveno je bio namijenjen evropskom i američkom tržištu, ali na njima je zabilježena smanjena prodaja zbog problema s koronavirusom. S druge strane, modeli s većim ekranima naročito su popularni u Kini u kojoj koronavirus nije ostavio tako devastirajući uticaj na ekonomiju kao na zapadu te je upravo na tom tržištu zabilježena povećana potražnja za modelima iz serije Pro.

Istraživači utvrdili da li je sigurniji Google Android ili Apple iOS operativni sistem

(zimo)