Home Android Istraživači utvrdili da li je sigurniji Google Android ili Apple iOS operativni...

Istraživači utvrdili da li je sigurniji Google Android ili Apple iOS operativni sistem

Kad se u poslednje vrijeme spomine Univerzitet Johns Hopkins obično se radi o COVID-19. Ali istraživači s tog univerziteta bave se i drugim područjima. Tako su napravili veoma zanimljiv izvještaj koje se bavi ranjivostima u enkripciji koju koriste pametni telefoni pokretani Android i iOS operativnim sustavom. Još je zanimljivije što istraživači objašnjavaju i kako vladine agencije mogu iskoristiti te ranjivosti ne bi li došle do podataka koji se na telefonima skrivaju.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Istraživanje su sproveli Maximilian Zinkus, Tushar Jois i Matthew Green i zaključili kako postoji dovoljno rupa u mobilnim operativnim sistemima, da vladinim agencijama ne trebaju nikakva posebna ovlaštenja. Samo malo strpljenja i tehničkog znanja. Zaključili su kako Apple ima dobar set sigurnosnih i kontrola privatnosti koje dodatno štiti snažna enkripcija. Ali to ne znači i da su zaštićeni od hakerskih ili upada vladinih agencija. “Primijetili smo da iznenađujući dio osjetljivih podataka ostaje zaštićen slabom zaštitom, što znači da im se može pristupiti i iskoristiti ih čak i ako je telefon zaključan”, ističu istraživači.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

S druge strane, napominju da, iako Android ima snažnu zaštitu, pogotovo kod posljednje generacije vrhunskih telefona, činjenica da je cijeli sistem  fragmentisan te se ne ažurira istovremeno, ostavlja korisnike i njihove podatke ranjivima. Android nema svoju verziju Appleove Complete Protection enkripcije, koja briše dekripcione ključeve iz memorije telefona nakon što se on zaključa. Posljedica toga je da dekripcioni ključevi kod Androida ostaju cijelo vrijeme u memoriji, što korisnika i njegove podatke čini ranjivima, stoji u istraživanju.

Razer spremio zaštitnu masku sa RBG osvjetljenjem

Osim samih operativnih sistema, istraživači su pogledali i u kakvom je stanju sistem arhiviranja podataka u oblaku te su pronašli nekoliko problema u sistemu koji koristi iCloud (Apple sistem za arhiviranje), a koji bi korisničke podatke mogli učiniti ranjivima. Upozorili su na problem duboke integracije Google servisa u Android sistemima. Aplikacije poput Google Drive, Photos ili Gmail prepune su korisničkih podataka do kojih je relativno jednostavno doći, čak i ako se koriste snažne lozinke za pristup.

Apple bi mogao vratiti Touch ID u iPhone ali sa senzorom ispod ekrana

Ono što me zaista šokiralo je koliko ti telefoni zapravo ne štite korisničke podatke. Gotovo ništa nije zaštićeno onako kako bi trebalo. Zato se postavlja pitanje – zašto bi vladine agencije zapravo trebale “zadnja vrata” (backdoor – op. ur.) ili “poseban pristup” ovim sistemima, kad su oni sami po sebi toliko loši?, pita se kriptograf Matthew Green koji je sudjelovao u istraživanju.

Windows 10 bug može oštetiti podatke na disku

Istraživači su o svojim otkrićima obavijestili Google i Apple, koji su istaknuli kako im je zaštita korisnika i njihovih podataka veoma važna te će nastaviti raditi sve što je u njihovoj mogućnosti da zaštite korisnike, ali istovremeno da im ne otežaju korištenje samih uređaja.

Apple intenzovno radi na iPhone sa savitljivim ekranom

(zimo)