Home Ostalo Analitičari očekuju da Microsoft (ponovo) kupi kompaniju Nokia

Analitičari očekuju da Microsoft (ponovo) kupi kompaniju Nokia

Ako je vjerovati istraživačkoj kompaniji CCS Insights, istorija bi se sljedeće godine mogla ponoviti i to jednom od najčudnijih oblika u zadnjoj deceniji. CCS Insights predviđa da bi Microsoft još jednom mogao kupiti – Nokiju.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

2013. godine, Microsoft nije kupio Nokia kompaniju u cijelosti, već samo njezinu mobilnu diviziju, odnosno opdjeljenje koji se bavi proizvodnjom telefona s pratećim uslugama, pod imenom Nokia Devices & Services.

Huawei potvrdio na koje telefone stiže Harmony OS

U vlasništvu Finaca ostala je Nokia Networks, dakle kompanija koja se bavi proizvodnjom mrežne infrastrukture i u međuvremenu je dodatno narasla (progutala Alcatel-Lucent – op. ur.). S obzirom na rast potražnje za novim mrežnim uslugama, a u jeku puštanja u rad prvih 5G mreža, Nokia je postala interesantna mnogima, a a prije svega Amerikancima, koji zapravo i nemaju ozbiljnog igrača u ovoj disciplini.

Google smatra da selfi filteri narušavaju mentalno zdravlje

S obzirom na američko-kineski trgovački rat koji traje već neko vrijeme, najveći proizvođač mrežne infrastrukture na svijetu – Huawei, izgubio je pristup američkom tržištu zbog optužbi Trampove administracije o navodnom špijuniranju.

Apple A14 Bionic čipset je brži od Snapdragona 875 ali ne i od Exynos 1000 čipseta

Sam Tramp je u nekoliko navrata već bio izjavio da bi SAD trebale subvencionisati Nokiju i Ericsson (druga dva najveća proizvođača mrežne opreme na svijetu), kako bi što prije izgradili američke 5G mreže, ali i izazvali Huawei na svjetskom tržištu.

Krenula razmjena poruka između Facebook Messenger i Instagram korisnika

S obzirom na sva ova događanja, CCS Insights predviđa da bi jedna ili više američkih kompanija sljedeće godine mogle kupiti Nokia Networks, dakle kompaniju koja se bavi infrastrukturom, a ne HMD Global koji koristi Nokia brand na svojim mobitelima. Kao potencijalni kandidat ponovno se spominje Microsoft, a u igri je navodno i Intel.

Evropsko istraživanje smjestilo Teslin Autopilot tek na šesto mjesto sistema asistencije u vožnji

Hoće li američke kompanije uspjeti u svom naumu, vidjećemo, ali s obzirom da se radi o predviđanjima, ove informacije treba uzeti s dobrom dozom rezerve.

(mobhr)