Home Ostalo Windows Phone Microsoft ima ideju kako da osigura redovno ažuriranje vašeg Windows 10

Microsoft ima ideju kako da osigura redovno ažuriranje vašeg Windows 10

Jedan od najvećih sigurnosnih problema u informatičkom svijetu su neažurirani programi i operativni sistemi. Korisnici preskaču ažuriranja zbog cijelog niza razloga – od nedostatka vremena do nedostatka prostora na čvrstom disku.

Ali u Microsoftu su odlučni u tome da njihove korisnike Windowsa prisile da redovno ažuriraju svoj sistem. Bez obzira htjeli to korisnici ili ne.

U blogu koji potpisuje Jesse Rajwan, opisuje se Microsoftov plan koji je već izazvao negodovanje kod korisnika.

Naime, Microsoft će sa sljedećim ažuriranjem uvesti opciju “rezervisanja skladišta”. Ukratko, “zauzeće”i do 7GB na hard disku kako bi “rezervisao prostor za buduća ažuriranja”. I korisnici neće moći napraviti ništa po tom pitanju.

Kako pojašnjavaju iz Microsofta, nakon ažuriranja, sistem će prikazivati 7GB manje slobodnog prostora (zavisno od sustema i verzije Windowsa može i nešto manje). Prostor će biti nedostupan korisnicima, ali će zato Windowsi uvijek imati dovoljno prostora za instalaciju ažuriranja.

Iako iz Microsofta smiruju korisnike i ističu kako će bez 7GB ostati samo novi računari s instaliranom verzijom Windows 10 1903 ili kasnijom, očigledno je da im je u planu proširiti rezerviranje i na ostale računare.

S jedne strane to bi moglo biti dobro rješenje jer garantuje da će korisnik uvijek imati posljednju verziju operativnog sistema. Ali korisnici koji imaju malo slobodnog prostora na hard disku sigurno neće svojevoljno prepustiti taj prostor Microsoftu.

Pojavljuje se i pitanje, treba li odmah ažurirati sve računare, pogotovo jer smo u prošlosti bili svjedoci situacija u kojima su ažuriranja napravila više štete (izgubljeni korisnički podaci, problemi s driverima i kompatibilnošću s drugim programima) nego koristi (viši nivo sigursnosti i ispravljene greške).

(bug)